Kamal Palani Jafi Päivystävä demari, joka on vapaa-ajattelija, aktivisti ja ääridemokraatti.

Demarin näkemys Ruotsin vaaleista - Ratkaisuja demareiden kriisin

”Hallittu” ja ”Avoin” maahanmuuttopolitiikka eivät ole toistensa vastakohtia: 5 ratkaisua.

Sosiaalidemokraattisten puolueiden kannatus palkansaajien parissa on laskenut lähinnä siksi, että suuri enemmistö on tyytymättömiä puolueiden ajamaan maahanmuuttopolitiikkaan. Demarit ovat omaksuneet kahtiajaon ”avoimen” ja ”tiukan” maahanmuuttopolitiikan välillä. Tämä on ollut virhe, sillä kahtiajaon purkaminen on ainoa tapa välttää olemasta huono kopio Vihreistä tai Perussuomalaisista. Laaja ja säädelty maahanmuutto eivät ole toistensa vastakohtia, vaan edellä mainittu on edellytys jälkimmäiselle: Mikäli maahanmuuttajaa kohti joudutaan kohdistamaan vähemmän resursseja, voidaan samalla resurssien määrällä vastaanottamaan enemmän maahanmuuttajia.  Jos esimerkiksi vakavista rikoksista tuomitut karkotetaan hanakammin, voidaan vastaanottaa enemmän maahanmuuttajia ilman että se huonontaa kansalaisten turvallisuutta. Kehitysmaille annettavan kehitysavun ehtona tulisikin olla, että ne suostuvat vastaanottamaan Suomesta karkotettuja kansalaisiaan.
 

Tanskan integraatiomalli:
2000 luvun alussa Tanskaan saapuneista turvapaikanhakijoista vain joka neljäs oli työllistynyt 10 vuoden jälkeen, nykyisin joka kolmas on työllistynyt kolmessa vuodessa. Kööpenhaminassa ei-länsimaalaistaustaisten työttömyysaste on laskenut kolmasosalla 18%:sta 12%:iin vuodesta 2011. Keskeisiä uudistuksia on ollut oppisopimusten laajentaminen sekä alle 7 vuotta maassa olleiden integraatiotoimenpiteisiin (kuten kielikokeiden läpäisemiseen) osallistumisen asettaminen sosiaaliturvan ehdoksi. Aloitetta on kannattanut Tanskan demaripuolue.

Kanadan pisteytysmalli:
Kanada vastaanottaa asukasta kohti enemmän maahanmuuttajia kuin yksikään EU maa Luxemburgia lukuun ottamatta, mutta maassa ei ole noussut maahanmuuttokriittistä puoluetta. Syynä tähän on paikallisen keskivasemmistolaisen puolueen kehittämä pisteytysjärjestelmä, jossa maahanmuuttoa säädellään työvoimatarpeiden mukaan, esimerkiksi houkuttelemalla sairaanhoitajia ja ohjelmoijia. Pakolaiset myös valitaan suoraan kriisialueilta, joka on reilumpi järjestely eniten apua tarvitseville, kuten naisille ja lapsille. Maahanmuuttajat eivät suoriudukaan maassa valtaväestöä huonommin koulutus-, työllisyys- ja rikollisuusmittareilla. Mallin puolesta on Suomessa puhunut Timo Harakka.


Jordanian malli – Tuontitullien alentaminen pakolaisia työllistäviltä kriisialueiden erikoistalousalueilta:

Länsimaat sijoittavat 135 dollaria länsimaissa oleviin pakolaisiin jokaista dollaria kohti joka sijoitetaan länsimaiden ulkopuolella oleviin pakolaisiin. Jälkimmäinen ryhmä edustaa valtavaa enemmistöä pakolaisista, etenkin kaikkein huonoimmassa asemassa. Monet heistä sullotaan pakolaisleireillä, joissa välttämättömät tarpeet on tyydytetty, mutta joissa työnteko ja yrittäjyys on kielletty.

2015 Jordaniassa kokeiltiin uutta ratkaisua. Maahan perustettiin erikoistalousalueita, joihin rakennettiin infrastruktuuria maailmanpankin lainoilla joita länsimaat tukivat. Alueet työllistivät paikallisia ja pakolaisia, ja EU antoi niistä tuleville tuotteille edulliset tuontiehdot. EU hyötyi edullisista tuontituotteista, Jordanian vientiteollisuus vahvistui ja pakolaiset hyötyivät saadessaan mahdollisuuden työllistyä sekä samalla kasvattivat rahalähetyksiä Syyriaan jääneille läheisilleen. Tuontitullien alentaminen pakolaisia työllistäviltä erikoistalousalueilta olisikin kehitysavun muoto, jota varsinaisen ”avun” sijasta olisikin osuvampi kuvata keskinäisen hyötymisen esteiden purkamista.

Uuden Seelannin työperustaisen maahanmuuton malli:

Eräs säätelemättömän työvoiman liikkuvuuden ongelmista on yritysten haluttomuus sijoittaa työntekijöiden koulutukseen jos ulkomailla koulutetun työntekijän palkkaaminen on helpompaa.


Esimerkiksi Iso-Britannia avasi rajansa Itä-Euroopan maille 2004, ja seuraavan 7 vuoden aikana yksityisen sektorin työantajat leikkasivat sijoituksia työntekijöiden koulutukseen kuudesosalla. Kolikon kääntöpuolena lähtömaiden talous saattaa kärsiä, esimerkiksi IMF:n mukaan vapaa liikkuvuus on heikentänyt Itä-Euroopan talouskasvua. Haitissa 80% koulutetuista lääkäreistä muuttaa muualle, lähinnä länsimaihin.

Uudessa-Seelannissa valtaan nousseen demaripuolueen kannatus on korkeimmillaan vuosikymmeniin, ja eräänä syynä on paikallisen palkansaajaan huomioon ottava maahanmuuttopolitiikka. Puolueen esimerkiksi vaatii että yritykset jotka palkkaavat ulkomaalaista työvoimaa koska eivät löydä paikallista joutuvat maksamaan korvauksia, jotka korvamerkitään paikallisten koulutukseen. Länsimaiden on huolehdittava etteivät ne solidaarisuuden nimessä ime kaikkia kehitysmaiden koulutettuja. Esimerkiksi velvoittamalla lähtömaissa koulutettuja jotka saapuvat länsimaihin työskentelemään lahjoittamaan lähtömaansa koulutusjärjestelmään.

 

Ammattiyhdistys- ja osuuskuntaliikettä uudistettava ja vahvistettava:
Syy miksi demaripuolue on ajanut politiikkaa joka ei ole ollut duunareiden mieleen on se, että duunaritaustaisten kansanedustajien osuus on vähentynyt. Harvempi kansanedustaja tulee nykyään ammattiliitoista, ja useampi nuorisoliitoista. On muutettava tilanne jossa Ruotsin demareiden kansanedustajat ovat keskimäärin yläluokkaisempia kuin Ruotsidemokraattien.

Ammattiyhdistykset ja osuuskunnat (yritykset joissa demokraattisuus on turvattu siten että jokaisella jäsenellä on yksi osake) tarjoavat jäsenilleen väylän keskinäiseen, taloudelliseen avunantoon: ammattiliitot tarjoavat parempaa palkkaa ja suojaa työttömyyden varalta, ja osuuskunnat tarjoavat halvempia ostoksia ja palveluja. Nuorisoliitot, ympäristö- ja yhdenvertaisuusjärjestöt puolestaan tarjoavat yhteenkuuluvuutta ajamalla jaloja tarkoitusperiä jotka allekirjoitan. Mutta ne eivät tarjoa suoraa taloudellisesta apua jäsenilleen, eivätkä siksi houkuttele taloudellisesti tiukemmassa asemassa olevia jäseniksi samassa määrin kun ammattiliitot ja osuuskunnat.

                         

                          1. Osuustoiminta


Osuuskunnilla on mahdollisuus vastata tulevaisuuden työmarkkinoiden haasteisiin, oli kyse sitten alustataloudesta, datan omistajuudesta tai yksinyrittäjyydestä.

Helsingin kokoisessa Denverin kaupungissa Uberin on syrjäyttänyt kuskien osuuskuntana omistama vastine Denver Green Taxi Cooperative, joka on kaupungin suurin taksiyritys jossa kuskit äänestävät johdon yksi-kuski-yksi-ääni periaatteen mukaisesti. Ranskassa 60 000 itsensä työllistäjät ovat muodostaneet osuuskunnan, joka esimerkiksi turvaa jäsenien asiakkaiden myöhästyneet maksut maksamalla ne yhteisestä kassasta ensin ja perimällä ne sitten asiakkailta. Tällä hetkellä Wolt mobiilisovelluksen ruokakuriirit protestoivat Helsingissä sitä kuinka huonosti mobiilisovellus kohtelee työntekijöitään. SDP:n, osuuskuntien ja ammattiliittojen tulisi olla tukemassa ruokakuriirien itsensä demokraattisesti omistaman osuuskuntavaihtoehdon perustamista. Yksi väylä tähän voisi olla osuuskauppa- ja osuuskuntavaalit.

Esimerkiksi ammattiliittojen jäsenten osuuskunnallisesti pyörittämän kuntosalin perustaminen houkuttelisi liikkeeseen paremmin jäseniä kuin seminaari yhdenvertaisuudesta, vaikka kummankin järjestäminen ei toki sulje toisiaan pois. Meidän ei tulisi vain yrittää houkutella puolueeseen valmiiksi politiikasta kiinnostuneita, vaan järjestää toimintaa joka houkuttelee ja hyödyttää niitä jotka eivät ole valmiiksi kiinnostuneita politiikasta ja saada heidät siten mukaan myös puolueeseen osoittamalla miten me käytännössä, tässä ja heti, voimme auttaa heitä heidän arjessaan.

                          2. Työntekijäomistamisen tukeminen


Työntekijäsomisteisilla yrityksillä tarkoitetaan yrityksiä jossa osakeomistus on työntekijöillä. Niitä ovat ylistäneet niin Bernie Sanders kuin Ronald Reagan. Ne purkavat konfliktin pääoman ja työntekijän välillä tekemällä työntekijöistä kapitalisteja antamalla tuotantovälineiden omistuksen työläisille. Esimerkiksi Iso-Britannian johtava tavaratalokauppaketju John Lewis on työntekijöidensä omistama, ja voittaa kilpailijansa niin kuluttajamarkkinoilla kuin työntekijöiden tyytyväisyyskyselyissä.

Työntekijäomisteissa yrityksissä esiintyy lähes kaikilla toimialoilla. Työntekijäomistuksella on myönteinen vaikutus tuottavuuteen ja niiden konkurssiriski on pienempi. Nämä edut ovat tilastollisesti merkittäviä mutta eivät valtavia, tosin etujen mittakaava muihin yrityksiin nähden on kasvanut viimeisen muutaman vuosikymmenen aikana.

Suurten ikäpolvien jäädessä eläkkeelle he joutuvat usein myymään yrityksensä. Ammattiyhdistysliikkeen olisi käytettävä resurssejaan auttamaan yrityksiä siirtämään omistuksen työntekijöille, kuten esimerkiksi aiemmin mainitun John Lewisin perustajan poika teki periessään yrityksen.

Työntekijöiden päätösvaltaa voi lisätä yrityksissä myös muillakin tavoilla kuin osakeomistuksella. Esimerkiksi Saksassa ns. ”myötämääräämisoikeus” tarkoittaa että yli 500 hengen työntekijät äänestävät yksi-työntekijä-yksi-ääni periaatteen mukaisesti kolmasosan yrityksen johtopaikoista. Näissä vaaleissa äänestysaktiivisuus on korkeampi kuin muissa vaaleissa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ehkä päivän parhain kirjoitus (demareiden lähtökohdista katsottuna etenkin) eikä ketään kommentoimassa. Noh, Puheenvuorosta aina ei saa niin selvää (tai lähinnä pitäisi provota/clickbaitata/jne että olisi keskustelijoita mukana).

Epäilen ettei noinkaan järkeviä ajatuksia (SDP:n kannalta) omaksuta Suomen demareihin, joten puolue tulee ajan myötä kutistumaan (ei pelkästään maahanmuuttolinjausten takia toki). Sama tuntuu koskevan Ruotsin demareitakin, vaikka luulisi huonoimman tuloksen 100 vuoteen pistämään ajattelemaan. Kohti uusia torjuntavoittoja vienee tie.

Ensi vaaleihin Suomen hallitus tarjoaa kaikki mahdollisuudet SDP:lle olla vielä kerran suurin puolue. Voi olla että demarit tyrivät tuonkin mahdollisuuden vielä.

Yhtä kaikki, hyvä kirjoitus mielestäni ja opin taas uutta.

Toimituksen poiminnat