Kamal Palani Jafi Ei tabuja, ei poliittisia kuplia, koska Suomi ansaitsee parempaa.

Helsinki Pride 2018 – Puolustakaa homoja muslimeja

Seta ja monet muut ryhmittymät tekevät äärimmäisen tärkeää työtä. Jokainen kerta, kun seksuaalivähemmistöjen asioita tuodaan esille, olen iloinen ja toiveikas tulevaisuuden suhteen. Monien vähemmistöryhmiin kuuluvan ihmisen elämä onkin parantunut, mutta työtä on vielä paljon tehtävää tasa-arvon nimissä. Sukupuolineutraali avioliittolaki oli erinomainen osoitus siitä, että maailma on menossa parempaan suuntaan. Merkittävät muutokset ovat aina edellyttäneet valmiutta ottaa iskuja vastaan. Se tarkoittaa sitä, että jatketaan tasa-arvosta puhuminen ja kirjoittaminen, vaikka tulisikin kritiikkiä ja vihaa.

 

Musliminuorten vanhemmat eivät mielellään puhu lapsilleen homoudesta. Katsoessani ympärille, huomaan, että nuorilla on homoudesta ristiriitaisia ajatuksia. Tämä johtuu siitä, että vanhemmat harjoittavat usein homovastaisia oppeja lapsilleen ja toisaalta kyseiset nuoret näkevät koulumaailmassa homouden hyvin neutraalina asiana, koska Suomen koulujärjestelmässä homot ovat samalla viivalla muitten kanssa. Näen Setan roolin tässä tärkeänä. Toivon koko sydämestäni, että Seta kykenisi puolustamaan niitä homoja yhtä lailla, jotka ovat muslimeja. Toivon myös sitä, että kaikki tasa-arvon kannattajat alkaisivat puhua muslimiyhteisöjen sisällä olevista homoista. Tehtävä ei ole helppo, mutta tuskin tässä vetoaisin Setaan, jos voisin yksin muuttaa asioita. Siinä missä Seta puuttuu epäkohtiin kristinuskon yhteisöjen sisällä oleviin epäkohtiin, on kyettävä yhtä lailla puuttumaan muslimiyhteisöjen sisällä tapahtuviin epäkohtiin. Rakkaus kuuluu kaikille.

 

Muistatteko vielä Britannian naimisiin mennyttä muslimihomoparia? Sean Rogan ja Jahed Choudhury menivät naimisiin näyttävässä seremoniassa. He saivat todella paljon vihapostia ja uhkauksia häittensä jälkeen. Choudhuryn tie aviopuolisoksi samaa sukupuolta olevalle oli ollut rankkaa. Häntä kiusattiin koulussa, hän oli muslimien hyökkäyksien kohteena ja hänen pääsynsä moskeijaan estettiin. Hän kertoo yrittäneensä aiemmin muuttaa seksuaalista suuntautumistaan käymällä pyhiinvaelluksilla Saudi-Arabiassa ja Bangladeshissa, mutta hänestä tulikin itsetuhoinen. Hän yritti itsemurhaa ennen kuin tapasi Roganin. Kuvitelkaa hetken päässänne, että jos kristillisten lahkojen homoilla on vaikeaa olla oma itsensä niin kuinka vaikeaa homolla muslimilla voi olla Suomessa. Rogan ja Choudhyrynin viesti maailmalle onkin se, että ”on okei olla homo. Aiomme näyttää koko maailmalle, että on mahdollista olla homo ja muslimi”.  Minusta tuo viesti on kaunis ja puolustamisen arvoinen asia. Rakkaus kuuluu kaikille.

 

Haluan Setan ja seksuaalivähemmistöjen puolustajien laajentavan kohderyhmäänsä koskemaan muslimeja yhtä lailla. Tälläkin hetkellä on paljon muslimeja Suomessa, jotka pelkäävät, ovat ahdistuneita ja onnettomia, koska eivät saa vapaasti olla oma itsensä.  On sanomattakin selvää, että tämän kirjoituksen sisällön takia tulen saamaan vihapostia. Siitäkin huolimatta kirjoitin tämän jutun, sillä uuden valloittaminen vaatii rohkeutta. Onko liikaa pyydetty, että Helsinki Pride 2018-tapahtumassa puhuttaisiin myös näistä asioista ja juuri muslimiyhteisöjen sisällä elävistä homoista. Pelolle ei ole aikaisemminkaan annettu valtaa, miksi siis nyt antaisimme. Haluan uskoa siihen, että te rakkaat tasa-arvon kannattajat ette vaikene tämän aiheen kohdalla. Tasa-arvosta ei pidä koskaan tinkiä. Rakkaus kuuluu kaikille. Näihin sanoihin hyviä prideja ja haleja kaikille. Ootte huippuja!

 

Lähteet: https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/muslimihomopari-meni-naimisiin-britanniassa-sai-viharyopyn-kuin-soisi-lihaa-ja-sanoisi-itseaan-kasvissyojaksi/6503522

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (90 kommenttia)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Uskonto ja sukupuolinen suuntautuneisuus ovat mielestäni kaksi asiaa joita ei tulisi j u l i s t a a. Ne ovat mielestäni äärimmäisen henkilökohtaisia asioita ja niiden repostelu somessa ja muussa mediassa, suhtaudun siihen erityisen kielteisesti.
Hyvä esimerkki nyt nämä Helsingin Pride-kohellukset. Tunnen henkilökohtaisesti moniakin homoja kuin myös muslimeja. Älykkäimmät ja elämänmyönteisimmät heistä eivät kanssakäymisessämme ole koskaan mitenkään painottaneet näitä asioita. Niin on hyvä. Kyllä ihmisellä tulee olla muitakin keinoja jos julkisuutta nyt erittäin haluaa.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Uskonto ja seksuaalinen suuntautuminen eivät ole mitenkään rinnastettavissa toisiinsa. Jälkimmäinen ei ole ideologia eikä mitään itse valittua. Se, että homovastaisuutta esiintyy yhä paljon, jopa politiikassa, on osoitus siitä, että Priden kaltaisia tilaisuuksia tarvitaan vieläkin kipeästi. Foobikoille on annettava siedätyshoitoa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Voi ne silloin rinnastaa kun kyse on yhdenvertaisuuden toteuttamisesta.

Hauskaa seurata aina lahkolaisten selityksiä kun vihjailee että vastaavanlaiset rajoitukset lahkoille mitä lahkolaiset ajavat sukupuolivähemmistöille olisi hyvä asia. Niin... siinä sitten on yks kaks joku ongelma.

Sille on aina hyvä kuulla perusteluja miten uskonnonvapaus onkin niin tärkeätä mutta muut yhdenvertaisuuslaissa mainitut asiat eivät ole.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>......Sukupuolineutraali avioliittolaki oli erinomainen osoitus siitä, että maailma on menossa parempaan suuntaan.....

Ooo

Hyvä ystävä, onko tuo mielipide vai tosiasia?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Perustuslaissa lukee aivan selvästi se yhdenvertaisuus, eli kyllä tuo totta on.

Juha Hämäläinen

Liikut nyt Kamal vesillä, joista sinulla oma käsityksesi ja monella muulla omansa. Se on vain ymmärrettävä ja kestettävä, etteivät monet hyväksy kaikkea mitä sinä vaadit. Et sinäkään hyväksy kaikkea mitä muut haluavat sinun hyväksyvän.

Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ei tässä mielessä ole olemassa, koska kukaan ei arvosta kaikkea ja kaikkia samassa määrin ja samalla tavoin. Tämä on täysin luonnollista eikä sille edes voi mitään.

Kun asettaa tavoitteita niin pitää olla realisti. Se helpottaa kaikkien elämää.

Poikkeavat ovat saaneet samat oikeudet lain edessä kuin heterot. Tämä ei tarkoita, että läheskään kaikki pitäisivät luonnollisena ja hyväksyttävänä vaikkapa homojen adoptio-oikeutta tai kirkkovihkimistä. Tilannetta ei muuta miksikään lainsäädäntö tai kulkueet.

Kuten Kalle yllä kirjoittaa, ei ole aina viisasta pitää meteliä itsestään joka käänteessä, se voi kääntyä vain itseään vastaan. Hyvä esimerkki on muslimiyhteisön ärsyttäminen. Tuo ryhmä ei kantojaan mihinkään tule muuttamaan kuten osa kristityistä on tehnyt.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Pitääkö Hämäläinen parhaana olla yrittämättä, jos tavoitteet ovat kaukaisia?

Ihmisillä on totta kai aina erilaisia käsityksiä eri asioista. Toisaalta muutos kristinuskoisten ihmisten asenteissa viime vuosikymmenten aikana on ollut nopeaa, vain viimeiset jäärät asennoituvat jyrkän tuomitsevasti seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin kirjoon. Jotkut itseään vähemmän uskovaisena ilmaisevat ovat myös jämähtäneet tähän eri tavoin, Hämäläisen käyttämä poikkeava-sana siitä esimerkkinä. Asiallinen tiedonjako ja väärien uskomusten esiin nostaminen voivat lopulta saada jopa Hämäläisenkin kaltaiset vanhan koulun kolumnistit ymmärtämään asioita ja muuttamaan sen mukaisesti omaa arvomaailmaansa.

Kaikissa etnisissä ryhmissä on omat Jafinsa ja omat Hämäläisensä. Toisaalta Suomen vanhin muslimiyhteisö tataarit ovat ryhmänä esimerkki siitä, että islam voidaan sovittaa yhteen länsimaisten arvojen kanssa - siis täysin kristinuskon lailla. Tämä on pitkässä juoksussa mahdollista myös muiden islaminuskoisten etnisten ryhmien kanssa. Osapuolia arvostava keskustelu ja tiedonjako, tutustuminen ja tottuminen ovat tässä työssä avainasemassa.

Setan paikallisjärjestöt tekevät erittäin arvokasta työtä maahanmuuttajien keskuudessa juuri tässä asiassa. Itse olen saanut olla kertomassa näistä asioista myös maahanmuuttajataustaisille avustustyöntekijöille. Kesäkuun alussa Pirkanmaan Priden paraatissa maahanmuuttajataustaisilla oli erittäin näkyvä edustus.

Asian laajaa käsittelyä on jonkun verran vaikeuttanut se, että joissakin länsimaissa on valitettavasti onnistuttu luomaan juopa sateenkaariväen ja muslimiväestön välille, mikä heikentää loppupeleissä molempien ryhmien asemaa. Sellaista Suomeen ei esimerkiksi Setan taholta haluta, joten aihetta pyritään käsittelemään sensitiivisesti ja siinä muodossa, miten ongelmia voisi ratkaista, ei kauhistelemalla.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Tuo kommenttisi Hämäläistä ja osin minuakin kohtaan on vähintäänkin vastainen mielipiteillemme.
Kuten jo mainitsin, sukupuolinen suuntautuneisuus kuin uskontokin pitäisi pitää henkilökohtaisena asianaan; sillä liioin elämöimättä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #14

Voin yhtyä Pohjolan ajatukseen siitä, että uskonto on henkilökohtainen asia siten, että sitä ei pitäisi muille tuputtaa. Vaikka myös seksuaalinen suuntautuminenkin on henkilökohtainen asia, sen nykyään ilmenevällä "tuputtamisella" on eri funktio ja eri syyt. Pride ja muu poliittinen agenda seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin kirjon esiin tuomiseksi liittyy huomion kiinnittämiseen näiden alueiden oikeudellisiin ja syrjintään liittyviin epäkohtiin. Yksi tapa viedä asiaa eteenpäin on totuttaa ihmiset itselle ennen outoon asiaan - tuottaa siis siitä "uusi normaali". Kenellekään ei kuitenkaan tuputeta homoutta tai transihmisyyttä elämäntapana.

Jos uskonnon harjoittamiselle olisi vastaavia ihmisoikeudellisia esteitä, niiden eteenkin olisi syytä kampanjoida - minunkin ihan tällaisena umpipakanana. Tällä hetkellä uskonnon harjoittamisen oikeudessa on ongelmia lähinnä muslimeilla siten, että heitä sen takia syrjitään. Ymmärtääkseni tässä asiassa on parasta hakea sellaista konsensusta, että ihminen ei tule syrjityksi kummankaan, seksuaalisen suuntautumisen tai uskonnon perusteella. Tähän suureen haasteeseen kolumnisti ansiokkaasti ottaa kantaa.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola Vastaus kommenttiin #17

Niin, siis ansiokkaasti? Edelleenkn olen sitä mieltä, että mm seksuaalinen suuntautuneisuus on täysin yksityisasia, sillä ei tule revitellä julkisnäkyvyyttä, se haittaa aivan aidosti näitä saman suuntauksen "maan hiljaisia".

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #33

" ...se haittaa aivan aidosti näitä saman suuntauksen "maan hiljaisia"."

Tämä asia on kahtalainen. Joissakin tilanteissa asian esiin nousu voi nostattaa vastustusta - erityisesti niiden kaikkein umpimielisimpien joukossa, joita kaikkinainen asioiden uudelleen ajattelu ahdistaa. Voi syntyä siis polarisaatiota, jossa ne, jotka eivät enää voikaan enää toimia kuin ennen, ahdistuksissaan muuttuvat aggressiivisemmiksi.

Toisaalta asioiden esiin tuominen "uutena normaalina" vähentää oudoksuntaa ja sen mukana myös syrjintää. Tämä efekti toimii tällä hetkellä Suomessa erinomaisesti suuren enemmistön kohdalla, mikä rohkaisee ainakin minua etenemään tässä suunnassa. Henkilökohtaiset ja muut ympäristössäni havaitsemani tulokset ovat äärimmäisen rohkaisevia.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola Vastaus kommenttiin #34

Tämä asia on kahtalainen. Joissakin tilanteissa asian esiin nousu voi nostattaa vastustusta - erityisesti niiden kaikkein umpimielisimpien joukossa, joita kaikkinainen asioiden uudelleen ajattelu ahdistaa. Voi syntyä siis polarisaatiota, jossa ne, jotka eivät enää voikaan enää toimia kuin ennen, ahdistuksissaan muuttuvat aggressiivisemmiksi.
Anna Katariina Solonen.
Noinko mielestäsi asiat ovat. Minä sitten lienen niitä kait umpimielisimpiä. No ollaan sitten.
Normaalinahan homoseksuaalisuutta tuskin voitaneen tuoda yleiseen hyväksyntään, pikemminkin heitä tulisi ymmärtää ja minä ymmärrän; kaikkihan me olemme ihmisiä ja virheetön ei liene kukaan.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #36

"Normaalinahan homoseksuaalisuutta tuskin voitaneen tuoda yleiseen hyväksyntään, pikemminkin heitä tulisi ymmärtää ja minä ymmärrän; kaikkihan me olemme ihmisiä ja virheetön ei liene kukaan."

Homoseksuaalisuus on täysin normaalia eikä virhe. Tämä ei ole mielipide vaan tieteellinen tosiasia. Älytöntä puhetta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #36

Todista, että homostelu ei ole luontaista ihmislajille.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #33

Jos kaikki homot ja lesbot olisivat pitäneet suuntautumisensa "täysin yksityisasiana", seksuaalivähemmistöjen oikeuksien tunnustamisessa ei olisi koskaan tapahtunut mitään edistystä eikä tapahtuisi jatkossakaan.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #14

Kyse on seksuaalisesta, ei sukupuolisesta suuntautumisesta. Opettele perusasiat.

On todella törkeää ja asiatonta, että vaadit ihmisiä pitämään osan persoonallisuudestaan pois näkyviltä. Häpeä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #14

Niinhän se onkin.

Ongelma onkin se kun lahkolaisia kiinnostaa se mitä ihmiset tekee makuuhuoneissaan. Todella sairasta mielestäni!

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Homot muslimit joutuvat kohtaamaan arjessaan muun muassa väkivaltaa ja sen uhkaa. Ja mielestäsi tilanne pitäisi vain hyväksyä? Kommenttisi on vastenmielinen.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Islam ei hyväksy homoutta. Kuinka ajattelit pyrkiä muuttamaan asiaa?

Se on varmasti kivinen tie.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #49

Ei kristinuskokaan hyväksy homoutta monien sen kannattajien mielestä. Kivinen tie on ollut sekin, mutta kyllä mielestäni kannattava. Islaminuskoisista kaikki eivät tuomitse homoutta ja voivat siis elää näiden kahden asian kanssa sovinnossa. Siinä on se reitti, jolle muutkin - niin tiukat muslimit kuin kristitytkin - asenteet voidaan ajan saatossa muuttaa suvaitsevaisemmiksi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #49
Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Olen "poikkeava", eli hetero. Toistaiseksi. Olen todella kiitollinen niistä kaikista oikeuksista, joita me poikkeavat olemme saaneet. Toivoisin vaan, ettei kenenkään meistä ihmisistä tarvitsisi vaatia tasa-arvoa missään asiassa, vaan että se olisi itsestäänselvyys.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Poikkeavat ovat saaneet samat oikeudet lain edessä kuin heterot. Tämä ei tarkoita, että läheskään kaikki pitäisivät luonnollisena ja hyväksyttävänä vaikkapa homojen adoptio-oikeutta tai kirkkovihkimistä. Tilannetta ei muuta miksikään lainsäädäntö tai kulkueet."

Mielipiteillä ei ole merkitystä. Tosiasioilla on merkitystä.

Enemmistön mielipiteeseen vetoamisella ei ole mitään merkitystä, se on tunnettu argumentaatiovirhe. Tosiasioilla on merkitystä.

Biologia on se luonnontiede mikä näitä asioita tutkii. Homostelu on ihmislajille luonnonmukaista ja homostelu liittyy siihen, että kaikkien ei ole tarkoitus lisääntyä vaan huoletia laumansa jälkeläisistä. Homojen adoptio on siis luonnonjärjestyksen mukaista.

Jos jotain luonnottomuuksia ehdottelee niin siinä on todistustaakka. Mielipiteillä ei ole merkitystä vaan tosiasioilla.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Setan toiminnassa ketään ei jätetä ulkopuolelle eikä huomiotta myöskään uskonnon perusteella. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat muslimit voivat olla keskimäärin vaikeammassa asemassa ja vaikeammin tavoitettavia kuin esim. kristityt ja uskonnottomat. Vertaistukea tarjotaan. Pride-tapahtumissa muslimit ovat ainakin parina viime vuonna olleet mukana, Euroopan suurkaupungeissa hyvinkin näkyvästi.

Muutos lähtee varmimmin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöstä varhaiskasvatuksesta ja kouluista alkaen. Työtä, johon Seta osallistuu aktiivisesti. Muutos lähtee myös siitä, että erilaiset ihmiset ovat itsenään läsnä arjessa. Kotikaupunkiini saapui pari vuotta sitten paljon turvapaikanhakijoita. Miehelläni ja minulla ei ollut mitään tarvetta esitellä toisiamme "kavereina", kyllä me olemme aviopuolisoina arjessa esillä kaikille taustasta riippumatta.

Hyvää Pride-viikkoa!

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Eikö muslimi tarkoita islaminuskon mukaan ihan jokaista ihmistä, eläintä ja jopa kivikuntaan kuuluvia elottomia kappaleita -- ymmärsivätpä itse olevansa muslimeja tai eivät? Muslimi tarkoittaa siis Luojan luomaa. Näin muistaakseni luin joitakin vuosia sitten kun halusin tutustua islamin perusteisiin.

Homojen muslimien puolustaminen tarkoittaa siis kaikkien homojen puolustamista. Minun puolestani jokainen saa harjoittaa sellaista seksuaalisuutta kuin haluaa, kunhan ketään ei pakoteta mihinkään. Ihmisen vainoamista seksuaalisen suuntautumisensa takia en kannata.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Homoja pitäisi puolustaa muslimeilta.

Toni Rintala

Näin minäkin olen ymmärtänyt. Suosittu suomalainen imaamikin totesi TV:ssä, että homot tulee tappaa. Ymmärtääkseni nämä imaamit ovat arvostettuja ja heidän kehoituksiaan totellaan.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Noin sanovat myös eräätkin suositut amerikkalaiset evankeliset lähetyssaarnaajat, jotka myös ovat ryhtyneet asiassa toimiin asemamaissaan Afrikassa.

Asioissa on tietysti vivahde-eroja. Mielenkiintoista on havaita Rintalan tässä asiassa puolustavan homojen oikeuksia pitää henkikultansa. Se panee miettimään, koskeeko tuo kanta myös muita heidän oikeuksiaan yhdenvertaiseen elämään yhteiskunnassamme - olemmeko saaneet siis Uuteen Suomeen uuden sateenkaarikansan oikeuksia puolustavan kirjoittajan?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #9

"Noin sanovat myös eräätkin suositut amerikkalaiset evankeliset lähetyssaarnaajat,"

Ja ihan yhtä lailla tulisi olla huolissaan heidän touhuistaan.

"olemmeko saaneet siis Uuteen Suomeen uuden sateenkaarikansan oikeuksia puolustavan kirjoittajan?"

En mä kovin uusi ole ja olen aiemminkin homoja pulustanut siinä missä muitakin mielestäni väärin kohdeltuja.

Homous tulee esiin miehillä, kun ottaa viinaa, kertoo tutkimus. Jotkut ovat sitten ilmeisesti syntymähumalassa..

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #10

"Ja ihan yhtä lailla tulisi olla huolissaan heidän touhuistaan."

No enpä ole nähnyt Rintalan kirjoituksia kristinuskon aiheuttamasta homovihasta huolissaan olosta aiemmin. Aihetta on käsitelty viljalti mm. Agenda Europea ja World Congress of Familya koskevissa blogeissa.

"Homous tulee esiin miehillä, kun ottaa viinaa, kertoo tutkimus. Jotkut ovat sitten ilmeisesti syntymähumalassa.."

No, siinäpä se Rintalan seksuaalisen suuntautumisen kirjon positiivinen tuki ilmeisesti taisi ollakin....

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #12

"No enpä ole nähnyt Rintalan kirjoituksia kristinuskon aiheuttamasta homovihasta huolissaan olosta aiemmin."

Olen ottanut kantaa täällä Suomessa olevaan homovihaan, mutta eipä tuosta uskonnollisesta homovihasta oikein kukaan muu jaksa keskustella.

"No, siinäpä se Rintalan seksuaalisen suuntautumisen kirjon positiivinen tuki ilmeisesti taisi ollakin...."

Toin vain esille näkemyksen, jonka luin eräästä tutkimuksesta hiljattain. Mielestäni hauska näkemys.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #9

Voisitko laittaa linkkiä, missä mainitut lähetyssaarnaajat ovat olleet murhatun homon tappajia tai rikokseen yllyttäjiä? Käsittäkseni homostelu on synti siinä missä juopottelukin, eikä juoppojakaan erityisesti tapeta missään kristillisissä piireissä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #16

Ugandassa puuhatussa laissa, jossa homoseksuaalisuudesta olisi tuomittu kuolemaan, oli merkittävänä taustavaikuttajina amerikkalainen saarnaaja Scott Lively

https://en.wikipedia.org/wiki/Scott_Lively

https://en.wikipedia.org/wiki/Uganda_Anti-Homosexu...

Samainen herra on häärinyt myös Venäjällä niihin aikoihin, kun siellä laadittiin homopropagandalakeja ja käytännössä laillistettiin homojen pahoinpitely.

Äärikonservatiivin World Congress of Families - järjestön kokouksessa käynyt Aito Avioliitto -aktiivi kertoi tavanneensa siellä Nigerialaisen YK-lähettilään Usman Sarki, joka tukee homojen kuolemantuomiota maan muslimienemmisöisessä pohjoisosassa. Homovastaisuus ei siis tunnu tunnustavan edes uskontojen rajoja, niin vahva on vihan voima.

http://aitoavioliitto.fi/artikkelit/world-family-s...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #20

"Ugandassa puuhatussa laissa, jossa homoseksuaalisuudesta olisi tuomittu kuolemaan, oli merkittävänä taustavaikuttajina amerikkalainen saarnaaja Scott Lively"

--------------------------------------------------------------------------

Etenkin Yhdysvalloissa on paljon kirjaimellisesti Raamattua tulkitsevia kristittyjä. Jotkut heistä todellakin saarnaavat hirvittävyyksiä ja osa on vienyt oppiaan myös Afrikan suuntaan.

***********************************************************

Sama tietenkin omassa maassaan eli USA:n pahimmat ns. "televisioevankelistit" herättävät pelkoja ja kiihkoa keräten lähinnä itselleen varallisuutta. Nykyään some auttaa levittämään näkemyksiä entistä nopeammin.

Ei ole mikään sattuma että mm. Israelin suosio USA:ssa on voimakasta (Raamatun takia). Ainakin vielä v. 2010 yhdysvaltalaisista 41% uskoi Jeesuksen palaavan maanpäälle viimeistään vuonna 2050 - ja takaisintuloon yleensä liittyy uskomus että Israelia kiroavat tuhoutuvat/joutuvat-helvettiin ns. "viimeisessä tuomiossa". Epäilen että monet uskovat ettei homoille käy sen paremmin.

http://www.pewresearch.org/fact-tank/2010/07/14/je...

Uskovaisuudella todellakin on pelottava voima nykyäänkin. Ja selvennyksenä (ettei uskottaisi antisemiittiseksi) olen melko tasapuolinen Israelin suhteen omasta mielestäni - joitakin toimiansa kannatan ja joitakin vastustan, muttei siihen uskonto mitenkään liity.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #24

Tästä Israel rinnastuksesta sen verran, että Israelia ja varsinkin Tel Avivia pidetään LGTB -yhteisöjen ja -yksilöiden mekkana jossa arvioiden mukaan elää noin 2000 palestiinalais-/muslimihomoa; mm Gazassa homoudesta on jopa teloitettu.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #68

Israelin tilanne sateenkaariyhteisön suhteen on kovin kompleksinen: Valtio esittää korkeaa profiilia tässä asiassa saadakseen länsimaisen väestön sympatiat siitä huolimatta, että se miehittää ja terrorisoi naapurimaiden alueita. Yleisesti tästä tilanteesta puhutaan pinkkipesuna.

Israelin vaikutusvaltaiset ortodoksijuutalaiset ovat kaikkea muuta kuin homoystävällisiä - jälleen yksi uskonnollinen fundamentalistiryhmä tullut mainituksi samasta syystä.

Israelin valtion motiivien vilpittömyys on siis kovin kyseenalainen.

https://www.nytimes.com/2011/11/23/opinion/pinkwas...

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #70

Fakta lienee että LGBT olosuhteet Israelissa ovat maailman kärkiluokkaa ja naapurimaihin verraten kuin eri planeetalta - tästäkö ei siis saisi kertoa kun valtio on väärä, eikö sitäpaitsi jokainen valtio pyri tuomaan esiin parhaita puoliaan. Mitä ortodoksijuutalaisiin tulee niin tällaisia ääripäitä löytynee joka uskonnosta tai ideologiasta; olennaista mielestäni on että valtioinstituutiot Israelissa pyrkivät turvaamaan kansalais- ja myös vähemmistöoikeudet ääriliikkeiden pyrkimysten vastaisesti, naapureissa ei näin ilmeisestikään ole joten Israelissa muslimihomoillakin on mahdollisuus säilyä hengissä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #80

Tässä vielä taustoitusta palestiinalaisten sateenkaari-ihmisten tilanteesta ja Israelin HLBTI-politiikan motiiveista palestiinalaistaustaisen lesbon näkökulmasta.

https://akl-web.fi/antimilitaristi/2016/4/Pinkwash...

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #86

Kun blogisti esitti toivovansa "Setan ja seksuaalivähemmistöjen puolustajien laajentavan kohderyhmäänsä koskemaan muslimeja yhtä lailla" ja Israelissa näin sikäläisten järjestöjen toimesta tehdään mutta kommentoijan mielestä väärin motiivein niin sittenkö tilanne paranisi jos toiminta lopetettaisiin? Kuka muuten Suopmessa sitten määrittelisi täkäläiset oikeat motiivit ja sen kuka tai mikä taho olisi sopiva edistämään seksuaalivähemmistöjen oikeuksia?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #87

Kommentoija ei vaatinut Israelia lopettamaan sateenkaariväen tukemista, vaan tekemään sen ilman sarvia ja hampaita. Linkkaamastani tekstistä Rusila toivon mukaan havaitsi, että toisaalta Israel tuottaa linkin kirjoittajan mielestä paikkansa pitämätöntä liioittelua Palestiinassa vallitsevasta sateenkaari-ihmisten vainosta ja toisaalta sen, että Israelin sateenkaaren alle ei palestiinalaisten sateenkaari-ihmisten ääntä käyttävä järjestö ole ollut tervetullut.

Suomessa sateenkaariväen oikeuksia pyritään tukemaan niin, että samalla ei haluta kyseenalaistaa etnisten ryhmien oikeuksia omaan identiteettiinsä - tästähän myös tässä blogissa on olennaisesti kyse. Kyse on laajemmasta kuviosta, jota kutsutaan intersektionaalisuudeksi: Ihminen voi tulla syrjityksi monista eri syistä ja yksilön kannalta monista syistä yhtä aikaa. Intersektionaalisen syrjinnan vastaisen toiminnan perusta on siinä, että nuo eri syyt poistetaan. Tämä voi vaatia eri tahoilta ajattelu- ja toimintatapojen muutoksia. Edelleen tämä kaikki on mahdollista, jos osapuolet käyvät keskenään dialogia.

Tästä näkökulmasta seksuaalivähemmistön oikeuksia ovat oikeutetut ajamaan ne tahot, joilla on samaan aikaan halu ja kyky ottaa huomioon muut tilanteeseen vaikuttavat asiat, kuten oikeus omaan uskontoon. Se uskonto taas ei voi oikeuttaa toisten ihmisten syrjimistä tai vainoamista, se ei ole loppupeleissä minkään maailmanuskonnon lopullinen päämäärä.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #90

" Israel tuottaa linkin kirjoittajan mielestä paikkansa pitämätöntä liioittelua Palestiinassa vallitsevasta sateenkaari-ihmisten vainosta ja toisaalta sen, että Israelin sateenkaaren alle ei palestiinalaisten sateenkaari-ihmisten ääntä käyttävä järjestö ole ollut tervetullut."

On mahdollista että liiottelua esiintyy mutta nähdäkseni ilman sitäkin sateenkaari-ihmisten tilanne erityisesti Gazassa mutta myös Länsirannalla kuin monissa muissakin muslimienemmistöisissä maissa on heikompi kuin vaikkapa Israelissa. Se ettei palestiinalaisjärjestö ehkä ole tervetullut mukaan israelilaisjärjestön toimintaan johtuu puolestaan nähdäkseni politiikasta eikä niinkään uskonnosta. Israel lienee asennemittausten pohjalta yksi sekulaarisimmista uskonnottomista maista maailmassa - juutalaiskulttuurista huolimatta - ja tämä saattaa siellä olla osasyy sateenkaariväen poikkeuksellisen hyvään kohteluun.

Länsirannalla varmasti tapahtuu Israelin taholta palestiinalaisten syrjinnäksi kokemaa toimintaa johtuen kiistanalaisen alueen monotahoisesta hallintorakenteesta ja Israelin kokemustensa mukaan kehittyneestä ehkä ylikorostuneesta turvallisuusintressistä. Tämä epäkohta puolestaan on mahdollisuus poistaa jos osapuolet pääsevät keskenään neuvotteluratkaisuun tai osittain jos USAn nyt ajama alueellinen ratkaisu - tarvittaessa ilman Palestiinalaishallintoa - toteutuu. Sateeenkaariväen tilanteeseen tämä ei välttämättä tuo helpotusta koska tämä vaatisi muutosta PA:n/PLO:n/Fatahin/Hamasin arvoissa toimintakulttuurissa arvoliberaalimpaan suuntaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #20

Kiitos, täytynee perehtyä lisää, mutta nämä uudet tiedot eivät näytä hyviltä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #9

Mitä tekemistä amerikkalaisilla lähetyssaarnaajilla on Suomen kanssa? Ovatko he olleet A-studiossa julistamassa homoille kuolemaa?

Typerää whataboutismia ja valkopesua.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #31

Amerikkalaisten saarnaajien kanssa varsin tiiviisti verkostoitunutta työtä tekevät Suomen konservatiivikristityt, siitä esimerkkinä Aito Avioliiton puleerattu ja selkeästi ulkoa tuotu imago ja viestintästrategia. Esimerkkini kertovat siitä, että kristinusko ei ole järin paljon armeliaampi islamiin verrattuna niiden fundamentalistimuodoissa. Täällähän väitettiin, että islam on sellaisenaan homovastainen erona kristinuskoon, ja nämä esimerkit toivat lisävalaistusta tuon väitteen hataruudelle.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #61

Eikös nämä aito avioliitto tyypit pyri vaikuttamaan demokraattisesti lainsäädäntöön avioliiton osalta ja sinä laitat sen samaan koriin homoille kuolemantuomiota vaatimisen kanssa. Aika paksua ja naurettavaa.

Maailmassa on monia muslimimaita, joissa homoseksuaalisuudesta tuomitaan kuolemaan, yhtään kristittyä maata ei taida löytyä. Se mitä sinä kutsut fundamentalistiksi kristittyjen osalta, luetaan muslimien osalta tavalliseksi uskonnon harjoittamiseksi. Esim. tällekin alustalle kirjoittavaa Husua pidetään maltillisena (jota hän monissa asioissa edustaakin), mutta kristittyä, joka tekee pyhiinvaellusmatkan ja noudattaa tiukasti uskonnollisia perinteitä paastoamisineen ja tiukkoine ruokailusääntöineen, pidettäisiin fundamentalistina.

En itse kuulu mihinkään uskontokuntaan ja kammoan kaikkien uskontojen tiukkoja sääntöjä. Ihmettelen vain sitä miksi aina löytyy niitä, jotka haluavat valkopestä sitä uskontoa, jonka vieläkin käytössä olevat säännöt ovat kaikkein ihmisvastaisimpia ja kuvottavimpia.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #63

Ugandan kuolemantuomiolakia ajettiin ihan demokraattisesti, samoin kuin Venäjän homopropagandalakia - jälkimmäisessä toki oli mukana "ohjattua demokratiaa" :(

Ei kukaan kiellä sitä, että maailmassa islaminuskoisissa on enemmän vanhakantaisia tapoja noudattavia kuin kristityissä. Toisaalta ei ole syytä valkopestä kristinuskoa ja toisaalta leimata koko islamilainen kulttuuri ikuisesti homovastaiseksi, mitä täällä on harrastettu. Blogistikin tunnisti ongelmat ja etsii tekstissään niihin ratkaisuja.

Mitä tulee Husun uskonnollisuuden fundamentalismiin ja yhteiskunnalliseen merkitykseen, ne eivät löydy hänen pyhiinvaelluksistaan ja rukouksistaan, vaan siitä, mitä hän sanoo uskontonsa perusteella kanssaihmisistään. Nuo riitit mahtuvat vallan hyvin humaaniin ihmiskäsitykseen perustuvaan henkilkohtaiseen uskoon, olipa kyse sitten kristinuskosta, hindulaisuudesta, buddhalaisuudesta tai islamista.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #63

Näistä Aito Avioliitto tyypeistä on hyvä pitää älämölöä ja maalata näkyville että ne saadaan ajoissa sinne supon seurantalistalle missä isis terroristit ja muut vaaralliset fundamentalistit ovat.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #77

Supon riskiluokituksessa AA ei taida olla sentään ISIS-tasoa, mutta ihmisoikeuksista huolissaan olevien kansalaisjärjestöjen tarkkailulistalla se kyllä on hyvästä syystä.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Niin muuten totesi siinä Ylen Islam-illassa, mutta jostain syystä ns."hyvät ihmiset" eivät lainkaan reagoineet asiaan. Todella erikoista sillä sen verran kova kommentti se oli imaamilta. Mutta hys hys kun muslimit kyseessä, huudetaan vaan suomalaisista rasisteista.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Homoja pitäisi puolustaa muslimeilta."

---------------------------------------------------

Homoja pitää puolustaa ihan kaikilta uskonnoilta ja niiden edustajilta, mikäli sattuvat olemaan fundamentalisteja. Toki tällä hetkellä suurin uhka homoille uskontojen kautta tulee fundamentalisti-islamilaisilta. Huolestuttavaa on myös tavallisten muslimien kanta homoseksuaalisuuteen esim. Euroopassa.

https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_in_Islam

Vaikka valoisiakin kohtia tuolta voi löytää, niin pääosin aika ikäviä tilastoja esim. :
"A 2007 survey of British Muslims showed that 61% believe homosexuality should be illegal, with up to 71% of young British Muslims holding this belief.[183] A later Gallup poll in 2009 showed that none of the 500 British Muslims polled believed homosexuality to be "morally acceptable". This compared with 35% of the 1001 French Muslims polled that did"

Erityisen huolestuttavaa on että nuoremmat muslimit monissa maissa ovat konservatiivisempia kuin vanhempansa. Se ei lupaa hyvää tulevaisuutta ajatellen. Joistakin positiivisista kehityssuunnista voi mainita USAn, jossa muslimeiden asenteet homoja kohtaan ovat muuttuneet selvästi sallivammiksi kuin aikaisemmin. USA on tässä tapauksessa valitettavasti enemmänkin poikkeus, vaikkakin hyvä sellainen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Suomessa tämä asia on tuhannen taalan paikka ja sitä ei pitäisi mokata suhtautumisella, joka saa yhteisön kokemaan itsensä uhatuksi niin, että se alkaa hakemaan identiteettiään "juurilta", joilla usein tarkoitetaan kaikkein takapajuisimpia asenteita. Tällä en halua millään tavoin vähätellä haastetta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Muslimihomppelin kannattaisi ehkä harkita homovastaisesen uskonnon jättämistä.

Se on varmaan turhauttavaa kumarrella jumalaa joka tahtoo heittää sinut katolta alas.

Jos on kova tarve uskoa johonkin niin itämaisissa opeissa voisi löytyä homolle hyvä valinta.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Minusta olisi parasta, jos kaikki ihmiset jättäisivät kaikenlaiset järjestäytyneet uskonnot. Islamin jättäminen ei kuitenkaan aina onnistu ilman erittäin ikäviä seurauksia.

EDIT: Sitä paitsi, jos siihen uskoo, niin sitten uskoo. Ei se ole mikään puolustus jonkun toisen muslimin homovastaiselle käytökselle.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Nii-in.
Turha kuitenkaan spekuloida sillä että suomalaisten satenkaarikulkue saisi jotain muutosta islamiin.

Ranskassa poliisi kielsi naista pitämästä kasvot peittävää huntua julkisella paikalla - 250 rauhanuskonnon soturia mellakoi kaduilla kaksi päivää.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #39

Pelkkä suomalainen kulkue tuskin itsessään muuttaa mitään, mutta asiaa tulisi pitää kansainvälisesti tapetilla, ja suomalaiset voivat näyttää tässä esimerkkiä.

Homovastaisen uskonnon uhriksi joutuneena homona olen hyvin turhautunut siihen, kuinka hyssytellen uskontojen ja ihmisoikeuksien ongelmalliseen suhteeseen yhä suhtaudutaan. Asian pitää muuttua. Muuten emme elä aidosti valistuneessa yhteiskunnassa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #42

Meillä se asia on muuttunut kyllä jo aikaa sitten.
Islamistit eivät kuitenkaan kuuntele vääräuskoisten mielipiteitä ja aktivistititkaan eivät tunne vetoa luennoida itse kohderyhmälle. Esim. moskeijassa varmasti riittäisi kuulijoita perjantaisin :)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Homojen muslimejen puolustaminen tietenkin on tärkeää monestakin syystä - inhimilliset kysymykset tietenkin tärkeimpiä tekijöitä. Samalla on mahdollisuus myös maallistaa islamia ainakin joissakin yhteiskunnissa. Toisin kuin täällä jotkut ovat sanoneet, ei maallistuminen homokysymyksissä ole kristinuskossakaan vielä onnistunut useimmissa tapauksissa - se vain tuntuu siltä Suomessa. Aikaisempi naispappikysymyksen tasa-arvoiseksi laittaminen, mikä luterilaisuudessa onnistui (suurelta osin), ei toimi edelleenkään mm. katolilaisuudessa, ortodoksisuudessa, jne. Toki on vaikeaa pakottaa uskontoja tiettyihin normeihin, ja onko se läheskään kaikissa tapauksissa mitenkään järkevääkään - en usko.

En erityisemmin ole kategorisesti innostunut siitä, että uskonnollisia yhteisöjä tietoisin keinoin maallistetaan, mutta joissakin tapauksissa se voi olla pragmaattinen keino vähentää ihmisten kärsimystä. Se että esim. muslimit suhtautuisivat jatkossa vähemmän syrjivästi homoja kohtaan maallistaisi heitä kuten on toivottavaa (IMHO). On sama puhutaanko uskonnon "maallistamisesta" vai "uudistamisesta", jotka itselleni ovat uskontojen suhtaan aika sama asia (periaate tehdä niistä vähemmän hirvittäviä). Ymmärrän kyllä että moni tosi uskovainen katsoisi kantojani aika karvaasti.

Mutta kaikesta huolimatta olen ehdottomasti blogistin kanssa samaa mieltä tästä aiheesta. Olen erittäin iloinen mikäli tuota kautta saadaan tasa-arvoa leviämään.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eräs haitta homojen kaapissaolosta on se, että heihin voivat eräät kohdistaa rikoksiaan helpommin:
https://www.independent.co.uk/news/world/americas/...

Joulupukki näyttäisi tappaneen useita homomuslimeja. Eikä tästä ole edes nostettu mitään isompaa haloota.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

"Rakkaus kuuluu kaikille",

älä ny ...

Pitäskö vähän avata tota naivia ja naurettavaa lausetta, joka on enemmän kuin sanojensa summa. Ja täytyy myöntää, että joskus sitä ei meinaa huomata lainkaan, jos kuten minulla on väärät mieliåpiteet, että se tosta höpinästä sitten, joka ei käytännössä näy missään... vai mitä ?

Aulis Saarijärvi

Onko homon ja lesbon huudettava sitä asiaansa päivästä päivään julki heteroille?

"Mitä kaikki maailman homot ja lesbot meistä nyt ajattelee?" Tarja Halonen, presidentti, noin 40 kertaa 12 vuoden aikana.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Onko homon ja lesbon huudettava sitä asiaansa päivästä päivään julki heteroille?"

Mitä "asiaa"? Ja juuri tuollaiset möläykset osoittavat, että seksuaalivähemmistöjen oikeuksia on tärkeää tuoda päivästä toiseen esille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ja juuri tuollaiset möläykset osoittavat, että seksuaalivähemmistöjen oikeuksia on tärkeää tuoda päivästä toiseen esille."

Liika riekkuminen homoseksuaalisuutensa ympärillä voi tuoda myös negatiivisia fiboja ja aiheuttaa ongelmia seksuaalivähemmistöille. Ei heterotkaan kuorma-auton lavoilla seksuaalielämäänsä yleisölle esittele kuten seksuaalivähemmistöt jotka joka vuosi useammassa tilaisuudessa, nämä vielä televisioidaan kaikille nähtäväksi.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #37

Tajua nyt edes niin yksinkertainen asia, etteivät heterot ole vähemmistö, johon kohdistuu jatkuvasti uskonnollisia ja maallisempia asennevammoja. Niiden, joita seksuaalivähemmistöjen oikeuksien esille tuominen ärsyttää, kannattaisi muutta ajattelutapaansa. Asenneilmapiirin korjautuessa "riekkuminenkin" vähenee, koska tarve sille poistuu vähitellen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #43

"Asenneilmapiirin korjautuessa "riekkuminenkin" vähenee, koska tarve sille poistuu vähitellen."

Kun tajuaisit että tuo riekkuminen ja tyrkyttäminen muuttaa asenteita negatiiviseksi.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #47

"Riekkumisella" on nimenomaan ollut iso osuus siinä, että seksuaalivähemmistöjen oikeudet on saatu toteutumaan nykyisellä tasolla. Olet siis selvästikin väärässä.

Toki on olemassa toivottomia tapauksiakin, mutta heidän asenteitaan ei eheytä "riekkumisen" lopettaminenkaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #48

Voit rauhoittua, Suomessa homojen ja muiden seksuaalivähemmistöjen asiat on hoidettu parhaiten maailmassa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #51

Makkonen on siis niin tyytyväinen saavutuksiinsa homojen oikeuksien esitaistelijana kohti yhdenvertaisuutta, että suosittelee taistelun jatkamisen lopettamista....?

Jos ihminen kertoo joutuneensa julman henkisen väkivallan kohteeksi homoutensa takia tässä maassa, ei hyssyttelyt siitä, että ihan hyvä tilannehan täällä on, paljon auta.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #51

Kyllä korjattavaa on vielä jäljellä. Tässäkin maassa monet seksuaalivähemmistöihin kuuluvat joutuvat yhä homovastaisten uskontojen uhreiksi ja uskontopohjaisen homovihan kohteiksi. Tämä ongelma tulisi mielestäni korjata seuraavaksi riippumatta siitä, millaisen vastarinnan ja älämölön hihhuliuskovaiset pistävät pystyyn. Tulee ymmärtää, että myös uskonnonvapauden rajan on kuljettava muissa ihmisoikeuksissa.

Aulis Saarijärvi

Olet oikeassa! Sinulla ei ollut mitään asiaa asiaani! Möläytit vain, kun kuvittelet sen tekevän hyvää homopiireissä sinulle.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #38

Voisit olla puhumatta asioista, joista sinulla ei selvästikään ole minkäänlaista hajua. Et tiedä mitään minusta ja motiiveistani.

Sattuu olemaan niin, että homovastainen uskonto, johon minut lapsena kasvatettiin, on vienyt minulta melkein kaiken, mielenterveys mukaan lukien. Sen uskonnon virallisesti jätettyäni sukulaiseni eivät enää puhu minulle eivätkä ole näkevinään minua. Jos tästä aiheesta keskusteltaessa ilmaisen itseäni vihaisesti ja kärkevästi, minulla on siihen täysi oikeus.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Tässä otettiin todella tärkeä asia rohkeasti puheeksi. Ansiokas kirjoitus.

Islamissa esiintyy paljon homovastaisuutta, mutta moni ei välttämättä uskalla julkisesti tarttua tähän ongelmaan, koska islamin epäkohdista puhuminen leimataan herkästi vihapuheeksi. Eniten tästä joutuvat kärsimään juuri homot muslimit.

Minkään uskonnon ei tulisi olla arvostelun yläpuolella. Kaikkia ideoita ja ideologioita tulee voida kritisoida vapaasti.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Leimauksen lisäksi helposti laulatetaan Kalašnikovia.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

"moni ei välttämättä uskalla julkisesti tarttua tähän ongelmaan, koska islamin epäkohdista puhuminen leimataan herkästi vihapuheeksi"

Tilanne on usein pikemminkin niin, että epäkohdista on vaikea keskustella rakentavasti, koska niiden esille tuominen nostattaa ääneen rasististen riekkujien kuoron, mikä tekee sen asiallisen keskustelun mahdottomaksi.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Tämä on varmasti osa ongelmaa, mutta ei koko ongelma. Itseänikin on haukuttu useaan kertaan rasistiksi, kun olen ottanut islamissa esiintyvän homovastaisuuden puheeksi.

Myös kuuluisat uskontokriitikot kuten Richard Dawkins ja Sam Harris ovat saaneet rasismileiman otsaansa, koska eivät ole vältelleet islamista puhumista.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #56

Ainakin se on tärkeä syy siihen, että Setan paikallisjärjestöjen äärettömän arvokkaasta työstä tällä alueella ei pidetä suurta meteliä laajassa julkisuudessa, vaan annetaan tulosten puhua puolestaan.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Eli ne rasistit tässä ovatkin siis se ongelma, eikä suvaitsemattomat muslimit ja islam?

Mielestäni jotkut poliitikot ovat koittaneet tuoda esiin islamin epäkohtia, mutta heidät on leimattu rasisteiksi hyvien ihmisten taholta.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #58

Tilanteen ratkaisu ei onnistu sillä, että jotkut poliitikot leimaavat koko kansanryhmän sen fundamentalistijäsenten tai syrjäytyneiden/traumatisoituneiden ongelmanuorten toiminnan perusteella.

Ratkaisun avaimet löytyvät siitä, että

- tehdään selväksi maahan tulleille, että heidän ihmisoikeutensa, mm. oikeutensa harjoittaa täällä omaa uskontoaan on turvattu,

- tehdään selväksi toisaalta, että heidän on kunnioitettava myös kanssaihmisten oikeuksia,

- tehdään selväksi, mitä se tarkoittaa meidän länsimaisessa kontekstissamme,

- käydään näissä asioissa dialogia uhkailun ja yleistävän syyttelyn sijaan,

- tutustutaan tuon dialogin kautta ryhmän kulttuurisiin lähtökohtiin, joiden avulla pystytään myös lähestymään mahdollisia ongelmatilanteita ne lähtökohdat huomioon ottaen,

- jos jotain hankauksia tapahtuu, ne otetaan aina niihin ajautuneen henkilön, ei kansanryhmän ongelmina,

- jos ne hankaluudet voivat johtua kansanryhmässä vallinneesta käsityksestä hoitaa asia, sitä asiaa voi käyttää keskustelussa tämän ryhmän kanssa, ei henkilön toimintaan perustuvassa ryhmän leimaamisessa.

Näillä eväillä päästänee jo aika pitkälle ja kovasti eri suuntaan kuin pelkällä epäkohdista messuamisella populistisilla poliittisilla areenoilla. Mitään hokkuspokkus-muutosta lyhyessä ajassa en lupaa, mutta kehityksen suunta on näillä menettelyillä integroiva ja eri ryhmien välisiä mahdollisia ristiriitoja vähentävä.

Ja kyllä, rasistit ovat suuri ongelma, koska heidän vaikutuksestaan etniset yhteisöt käpertyvät yhä enemmän sisäänsä ja se käpertyminen tarkoittaa yleensä hyvin konservatiivisia linjanvetoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Nämä homot ja muut seksuaalivähemmistöjen edustajat antavat itsestään yhtä ahdasmielisen kuvan kuin ahdasmielisimmät uskovaiset. Taisivat samat olla lynkkaamassa Porijazin Ruotsalaa ahdasmielisyydessään.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Miten? Vaadimmeko me esim. kristittyjä tai musliimeja osallistumaan homohäihin tai kiellämmekö me heteroilta oikeuden avioliittoon tai lasten adoptoimiseen?

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Kertoisitko vielä, miten se ahdasmielisyys on nyt ilmennyt? Siten, ettei omaan itseen tai omaan kansanryhmään kohdistuvaa vihaa tai sen vähättelyä suvaita? Siten, että homo on vihainen, koska homovastainen uskonto on vienyt häneltä mielekkään elämän edellytykset? Tunnut olevan sillä kannalla, että hyvä homo istuu kiltisti jalat suussa eikä puhua pukahda oikeuksistaan.

Aidosti inhottavaa tekstiä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Taisin jo sanoa miten ahdasmielisyytenne näkyy ja toteutuu.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Jos tarkoitat Ruotsalaa (joka ei muuten liity keskustelun aiheeseen mitenkään), hän ilmaisi homovihansa jo pyrkimällä eduskuntaan "heteropohjalta", mikä on täysin vastaavaa kuin jos poliitikko korostaisi valkoihoisuuttaan vaalimainonnassaan. Tämä osoittaa, ettei hänen myöhempiä lausuntojaan tulkittu väärin, vaan ne olivat oikeasti syrjivää puhetta. Mies sai vain sitä mitä itse tilasi.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tasa-arvon kannattajat julistavat valtakunnassa kaikille "Olet täydellinen juuri sillä tavalla kuin olet", mutta sinä et.

Jorma Sulander

Jotain tartti tehdä! Naapurini Einari harrastelee pissa- ja kakkaleikkejä. Jokin vähemmitö tuokin lienee, homokin on. Eikä siinä mittään! Mitenkä hänelle voisi hienovaraisesti vihjata, että ulostepainotteisen seksisession jälkee kävis ees suihkussa, ennen kyläkauppaan tuloa!

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Moderni kansalaisyhteiskunta mahdollistaa Sulanderin toimimaan asian suhteen kätevästi, joten eikun kansalaisaloitetta laatimaan.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Puheenvuorossa vaaditaan tunnistettavan kasvokuvan käyttöä. Ei muuten, mutta on kiva nähdä, kenen hengentuotteita saa lukea.

Kirjoita kirje naapurillesi! Se on hyvä tapa lähestyä arkaluontoisia aiheita, jos kasvotusten keskustelu kainostuttaa. Sarvesta miestä, sanasta härkää.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Heipä hei, ja kiitos tärkeän kakka-asian pöydälle nostamisesta! Kaverillani Teurastaja-Arskalla oli kerran täsmälleen samanlainen ongelma naapurinsa kanssa. Hän keksi nopeasti myös ratkaisun, ja joku saattaa jo arvatakin, mikä se oli. Arska ehdotti naapurilleen suihkussa käymistä yhdessä. Näin molemmilla oli jatkossa mukavaa, ja miehistä tulikin ylimmät ystävykset.

Pusuja, haleja ja kaikkia Suomen kesän sulotuoksuja sinulle!

Jorma Sulander

Joo jutella voidaan mut lemu on vaan liikaa. Pitänee hakeutua tuulen yläpuolelle. Sarvesta en miehiä mielellään puristele Toivosen kehoituksesta huolimatta. AnukatariinaSolonenvinkuja laatii aloitteita vaan ihan keskenään itsekseen. Kiitoksia hyväntahtoisista neuvoista mutta kakka haisoo edelleen paskalta!

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Näin kirjoitti koomikko Iikka Kivi 25.6.2018: "Helsingin Pride-viikko alkaa tänään. Natsijärjestö PVL on julkaissut tiedotteen, jossa kehotetaan välttämään Pridea sponsoroivia firmoja ja tekemään näin 'palvelus kansallesi'. Listalta löytyy sellaisia yrityksiä kuin panimo Sinebrychoff, hissifirma Kone ja jopa ohjelmistojätti Microsoft. Poikkeuksellista kyllä, olen täysin tämän ehdotuksen kannalla. Suomen äärioikeistolle ja muille luuloisänmaallisille tekisi todella hyvää jättää kaljat juomatta, käyttää hissin sijasta portaita ja pysyä ihan helvetin kaukana tietokoneista."

Uskonnollisilta fundamentalisteiltä - ovatpa he sitten muslimeja, kristittyjä tai juutalaisia - tuntuu löytyvän yhtä vähän lähimmäisenrakkautta kuin Pohjoismaiselta vastarintaliikkeeltä, mikä on murheellista ja syvästi valitettavaa.

Toimituksen poiminnat