Kamal Palani Jafi Ei tabuja, ei poliittisia kuplia, koska Suomi ansaitsee parempaa.

Pakkoavioliitto kriminalisoitava – Ilmiantajia suojeltava

Pakkoavioliitot ovat tavallisesti vanhempien tai suvun järjestämiä, ja puoliso usein sukulainen tai perhetuttava. Pakkoavioliitot järjestetään usein, kun on halu esimerkiksi kontrolloida ei-toivottua käytöstä, kuten esiaviolliset suhteet ja homoseksuaalisuus, halu suojella perheen kunniaa tai sillä vahvistetaan perheiden välisiä suhteita. Pakkoavioliittoja järjestetään myös oleskeluluvan tai kansalaisuuden varmistamiseksi ulkomailta tulevalle henkilölle. Perheellä voi olla myös taloudellisia ja sosiaalisia paineita, jolloin tytär saatetaan avioon nuorena. Varoittavina esimerkkeinä käytetään henkilöitä, jotka ovat suljettu yhteisön ulkopuolelle, kun he ovat ilmoittaneet pakkoavioliitosta tai sen uhkasta poliisille. Usein saatetaan virheellisesti ajatella, että pakkoavioliitot kuuluvat joihinkin uskointoihin, mutta mikään maailmanuskonnoista ei kannusta pakkoavioliittoihin.

 

Pakkoavioliiton kannattaminen tai harjoittaminen sotii ihmisoikeuksia vastaan. Ihmisen vapaata tahtoa loukataan räikeällä tavalla ihmisen elämän tärkeimmän asian kohdalla, rakkaudessa. Pakkoavioliittoon pakotetulle ei jätetä juurikaan mitään vaihtoehtoja. Valtaosa pakkoavioliittoon joutuneista ovat naisia, mutta joukossa on myös miehiä. Suomessa rikosilmoituksia ei ole juuri tehty, koska uhri on tavalla tai toisella väkivallalla hiljennetty ja alistetussa asemassa. Suomessa on kyllä lakeja, jotka voivat auttaa, mutta on päivän selvää, etteivät nykyiset säädökset suojele ja turvaa inhimillistä elämää tämän kaltaisissa tilanteissa. Suomalaisten viranomaisten kyky tunnistaa ja reagoida kunniaan liittyvään väkivaltaan on puutteellista. Tarvitaan järeämpiä lakeja ja resursseja asian hoitamiseen. Suomen valtion tulee antaa selkeä viesti siitä, ettei se hyväksy avioliittoon pakottamista, ettei se siedä ihmisoikeusrikkomuksia.

Monet viranomaiset tai vaikkapa koulutoverit katsovat voimattomina, kun tyttöjä lähetetään pois. Mitä asialle voi tehdä? Miten näitä tyttöjä voi auttaa? Pakkoavioliittoa ei ole Suomessa kriminalisoitu, toisin kuin joissain muissa maissa. Tähän häpeälliseen ihmisoikeusloukkaukseen on välittömästi puututtava.

Suomessa metoo-liike on tehnyt tärkeää ja arvokasta työtä tuomalla epäkohtia esille, jotka liittyvät syrjintään, koskemattomuuteen ja tasa-arvoon. On korkea aika laajentaa metoon reviiriä ja tarttua härän sarvesta kiinni. Vetoankin kaikkiin tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolustajiin käärimään hihat. Jos rohkeuden puute hidastaa työntekosi, niin ottakaa minuun yhteyttä. Kyseiset tuhannet ihmiset odottavat tälläkin hetkellä apua ja sitä, että joku ottaa näkyvästi asian esille. Kyseiset ihmiset odottavat muutosta. Vapauden vaatiminen ei voi olla kohtuuton pyyntö. Emme voi hukata yhtään aikaa. Kyse on kuitenkin ihmisistä, jotka joutuvat olemaan hiljaa, toimettomina ja pelon keskellä päivästä toiseen. Siksi on tärkeää, että ryhdymme tekemään asialle jotain. Jokainen somepäivitys, jokainen keskustelu, jokainen kampanja ja jokainen toimenpide on tässä tilanteessa tarpeellista ja perusteltua.

 

Avioliittoon pakottaminen on määritelty ihmisoikeusloukkaukseksi useissa kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa:

Suomi ratifioi Istanbulin sopimuksen vuonna 2015. Sopimus on jäsenmaita oikeudellisesti velvoittava ja vaatii muun muassa kriminalisoimaan pakkoavioliitot. Monissa Euroopan maissa, kuten Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa, näin onkin tehty.

Avioliittoon pakottamisesta voidaan rangaista Suomen rikoslaissa ihmiskauppana, törkeänä ihmiskauppa tai pakottamisena. Mutta nykyinen lainsäädäntö ei kata kaikkea pakottamista. Lisäksi pakottaminen on nykytilanteessa asianomistajarikos, jolloin on pakkoavioliiton uhrin vastuulla käynnistää rikosprosessi. Haavoittuvassa asemassa olevalle uhrille tämä voi olla mahdotonta. Kynnys ilmoittaa rikoksesta on erityisen korkea myös siksi, että uhrien suojelu ei nykyisellään Suomessa toteudu.

 

Mitä pitäisi tehdä asialle – Toimenpiteet:

  1. Suomessa asuva alaikäinen tyttö saatetaan pakottaa avioliittoon hänelle aiemmin tuntemattoman, ulkomailla asuvan miehen kanssa. Tämä voi tapahtua esimerkiksi tytön vanhemman tai vanhempien alkuperäiseen kotimaahan suuntautuvalla kesälomamatkalla. Viranomaisilla pitää olla oikeudet valvoa matkojen tarkoitusperää. Suosituksilla ihmisoikeusloukkaukset ei saada loppumaan, joten on säädettävä laki, joka laajentaa viranomaisten työkaluja puuttua epäkohtiin.
  2. Ihmisoikeuksien polkijoita, eli pakkoavioliiton harjoittajia on rangaistava tuntuvasti, jotta viesti menee varmasti perille. Rangaistuksen kovuus toimii tehokkaana ennaltaehkäisevänä työnä.
  3. Yhteisön sisältä tulevia ilmiantajia tulisi kannustaa, palkita ja suojella
  4. Maamme hallituksen ja tulevien päättäjien on ryhdyttävä pikaisesti toimenpiteisiin.
  5. Jos päättäjät eivät ryhdy reagoi ja ryhdy konkreettisiin toimenpiteisiin, on syytä valmistella kansalaisaloitetta. Ihmisoikeusliiton sivulta voi käydä myös allekirjoittamassa vetoomuksen asiaan. https://ihmisoikeusliitto.fi/6-syyta-miksi-pakkoavioliitto-on-kriminalisoitava-suomessa/

 

 

Jos tulee mitään kysyttävää, kerrottavaa tai sinulla on ideoita, niin voit ottaa yhteyttä minuun:

Sähköpostitse: kamal.palani.jafi@gmail.com

Facebookista: https://www.facebook.com/palanijafikamal/

Twitteristä: https://twitter.com/Avoima

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Erittäin hyvä kirjoitus.
Painoarvoa lisää se. että tämä on lähtöisin demarileiristä.
Demareissa on näemmä enemmän puolueen sisäistä sananvapautta, kuin muissa puolueissa.

Olisiko välikysymyksen aika eduskunnassa?

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Asiallinen puheenvuoro. Nyt odotamme yhdessä koko demarileirin tukikommenttien vyöryä.

Ei kuitenkaan kannata pidättää hengitystään, kun kyseessä olisi kritiikki islamia kohtaan.

Toimituksen poiminnat