Kamal Palani Jafi Ei tabuja, ei poliittisia kuplia, koska Suomi ansaitsee parempaa.

Hallitus tilasi lakon ja mielenilmaukset rikkomalla lupauksensa

Ihmiset ovat raivoissaan ja syystäkin. Ammattiyhdistysliikkeelle ei oikeastaan jätetty mitään muita vaihtoehtoja, kuin lakon ja mielenilmauksen toimeenpaneminen, sillä kiky sopimuksen lupaukset rikottiin törkeästi. Katukielelle käännettäessä hallitus itse tilasi lakon ja sen, että Suomi pysähtyy päiväksi. Sipilä on tottunut johtamaan yrityksiä. Kuulkaas pääministeri, suomalaiset eivät ole sinun alaisiasi, vaan sinun pomojasi.

Sipilän valehtelu aiheutti sen, että sinä tavallinen ihminen et pääse perjantaina töihin tai muutenkaan minnekään julkisilla kulkuvälineillä. Porvaristo on koko viikon yrittänyt saada sellaisen viestin ihmisten päähän, että lakko on ammattiyhdistysliikkeen tapa kiusata tavallisia ihmisiä, jotka ovat julkisten kulkuvälineitten varassa. Sinä Suomen kansalainen, joka et vielä tiedä mitä ajattelisi tästä koko sopasta, sinua pidetään tyhmänä ja lampaana. Oletko sinä muka sellainen? Annatko maamme hallituksen ja erityisesti Juha Sipilän huijata sinuakin? Liity perjantaiseen mielenilmaukseen ja kerrotaan siellä yhdessä yhtenä rintamana mitä ajattelemme aktiivimallista, opiskelijoihin, työttömiin ja palkansaajiin kohdistuneista leikkauksista. Jos me emme varmista, että hallitus pitää kiky sopimuksessa antamansa sanansa, niin kuka sitä meidän puolesta tekisi? Aivan, ei kukaan.

Ammattiyhdistysliike on esittänyt byrokratian yksinkertaistamista esimerkiksi kehittämällä päivärahaa tavoilla jotka tekevät työntekemisestä kannattavampaa. Lisäksi se on kannattanut työttömien opiskelumahdollisuuksien kehittämistä, joka pureutuu työttömyyden juurisyihin hätäistä aktiivimallia paremmin. Porvaristo sanoo, että se kannattaa Tanskan mallia, vaikka se on napannut siitä vain itselleen mieleiset osat. Kyseessä on maan 90-luvun demarihallituksen yksi suurista saavutuksista, ja se on mielestäni kokonaisuutena hyvä. Tanskan malli on kuitenkin jotain aivan muuta kuin mitä Suomen hallitus esittää. Jos porvaristo todella haluaisi Tanskan mallia tarkoittaisi se myös työvoimapalveluiden työntekijöiden moninkertaistamista nykyisestä tasosta, jotta se käytännössä toimisi. Tanskasta yhdellä työvoimavirkailijalla on 12 asiakasta. Suomessa yhdellä työvoimavirkailijalla on 166 asiakasta.

Te porvarit tulette perjantaina vapisemaan kylmä hiki otsallanne, kun Suomen kansa yhtenäisellä ja kovalla äänellä tulee vaatimaan sitä, että pidätte sananne. Te ette näköjään osaa lopettaa ennen kuin on liian myöhäistä. Mielenilmauksien ja lakkojen lisäksi tulemme pitämään huolen siitä, ettei teitä kansan pettäjiä tulla valitsemaan uudelle kaudelle eduskuntaan. Te ette kykene enää edes kompromisseihin. Olette suureksi häpeäksi demokratialle, olette vieraantuneet tavallisten ihmisten arjesta ja haasteista.

Me tulemme pitämään huolen siitä, ettei tämmöinen sairas ja kylmää politiikkaa enää toistu uudelleen. Kyllä, nyt puhuu vihainen ja pettynyt kansalainen. Meitä on satoja tuhansia, meitä on miljoonia, me olemme enemmistö, joka ei suostu olemaan hiljaa, me emme luovuta koskaan.

On korkea aika saada Suomeen sellainen suunta, jossa työttömiä aidosti kannustetaan ja työttömyyden juurisyitä toden teolla etsitään keppien sijasta. Meidän pitää miettiä työllisyyspolitiikkaa kokonaan uudestaan niin, että hätäisten ratkaisujen sijaan tehdään perustavanlaatuisia ja pitkän tähtäimen uudistuksia. Me emme voi pitkäaikaistyöttömiä rankaisemalla ratkaista ongelmia, ratkaisu piilee mahdollisuuksien tarjoamisessa ja niihin kannustamisessa. Me pystymme parempaankin.

Jokainen duunari on pihvinsä ansainnut. Suomi ansaitsee sellaisen yhteiskunnan, jossa ahkeria ja tätä maata pystyssä pitäviä arvostetaan kunnollisella palkalla ja etuuksilla. Suomi ei olisi mitään ilman lähihoitajia, taksikuskeja, opettajia ja muita duunareita, jotka tekevät Suomesta mahtavan maan.

 

Täältä tullaan. Nähdään perjantaina siskot ja veljet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Noin se on:
"On korkea aika saada Suomeen sellainen suunta, jossa työttömiä aidosti kannustetaan ja työttömyyden juurisyitä toden teolla etsitään keppien sijasta. Meidän pitää miettiä työllisyyspolitiikkaa kokonaan uudestaan niin, että hätäisten ratkaisujen sijaan tehdään perustavanlaatuisia ja pitkän tähtäimen uudistuksia. Me emme voi pitkäaikaistyöttömiä rankaisemalla ratkaista ongelmia, ratkaisu piilee mahdollisuuksien tarjoamisessa ja niihin kannustamisessa. Me pystymme parempaankin."

Ja tuosta on se kansalaisaloitekin olemassa. Allekirjoittakaa, suosittelen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

SAK:n mukaan "Raportin mukainen aktiivimalli olisi SAK:n mukaan vastoin kilpailukykysopimusta. Sopimuksen hyväksymisen yhteydessä hallitus ilmoitti pidättäytyvänsä työttömyysturvan lisäleikkauksista."

https://www.sak.fi/aineistot/uutiset/aktiivimalli-...

Moniko on älynnyt, että kansalaisten vastustama työttömien aktiivimalli, ”paikallinen sopiminen”, ”palkkamaltti”, palkka-alet, kikyily, sote-uudistus ja kaikenlainen rakenteellinen sopeuttaminen ovat eräs seuraus siitä, että rahanluontioikeus on siirretty valtioilta pankeille, ja että ne ovat suunnittelun tulos, eivät korjausliike?

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2498...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Muistuttaisin näistä laillisista vaikuttamiskeinoista sen, että kansalaisaloitettahan ei ole alunperin tarkoitettu vaikuttamiskeinoksi, johon voi v a i n jättää vastustavan mielipiteensä jostakin hyväksytystä laista - kuten tässä "Kumotaan HE 124/2017 vp" 140 000 allekirjoitusta kerännessä aloitteessa on tehty - vaan kansalaisaloitteen sisältämän idean tai lakiehdotuksen perusteella aloitetaan valmistelu uudesta laista.

"Aidosti palkitseva aktiivimalli" -kansalaisaloite jatkaa siitä, mihin HE 124/2017 -kumoamiseksi tehty kansalaisaloite päättyy.

Katsokaapa lisää kansalaisaloitteen lainmukaisuudesta minun uusimmasta Puheenvuorostani ja kommentoikaa näkemyksenne.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kansalaisaloitelakiin on kirjoitettu sisään mahdollisuus jättää aloite käsittelemättä pysäyttämällä se valiokuntiin.

Joten mitään uuden lain valmistelua ei ole pakko aloittaa, vaikka aloite keräisi puoli miljoonaa allekirjoitusta.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Tanskasta yhdellä työvoimavirkailijalla on 12 asiakasta. Suomessa yhdellä työvoimavirkailijalla on 166 asiakasta."

Tuo väite on ajettu ajat sitten alas. Jo pelkkä looginen ajattelu kumoaa tuon väitteen, sillä kuka todella uskoo että Tanskassa joku virkailija työvoimatoimistossa tekee 3 tuntia päivässä per viikko yhden aikana kuukaudesta toiseen töitä?

https://yle.fi/uutiset/3-10040478

Toimituksen poiminnat