Kamal Palani Jafi Ei tabuja, ei poliittisia kuplia, koska Suomi ansaitsee parempaa.

Säästetään ihmiset ja eläimet - Ilotulitteiden myynti siviileille lopetettava

On totta, että ilotulitteet tuovat paljon iloa ja loistoa uuden vuoden viettoon. Ollaksemme kuitenkin vastuullisia, meidän on kyettävä yhtä lailla keskustelemaan kolikon toisesta puolesta.

Joka vuosi ilotulitteet aiheuttavat silmävammoja, käsivammoja, tulipaloja ja hirvittävän määrän roskaa, jota kukaan ei vaivaudu keräämään. Vaikka ilotulitteiden ampumisaika on lailla rajoitettu uudenvuodenaatosta klo 18:00 uudenvuodenyöhön kello 02:00 saakka. Valitettavan moni rikkoo tätä säädöstä. Sen sijaan, että vuodesta toiseen tyydymme pelkästään paheksumiseen, on meidän kyettävä päivittämään lainsäädäntöjämme ja sitä kautta uuden vuoden kulttuuriamme kestävälle pohjalle.

Ilotulitteista on kohtuutonta haittaa lemmikkieläimille ja niiden omistajille. Kovat pamaukset ja kirkkaat valonväläykset pelottavat lemmikkejä niin paljon, että eläinten rauhoittamiseen voidaan tarvita jopa lääkitystä. Kaikki lemmikkien omistajat eivät edes voi viettää uuttavuotta kotonaan meluhaitan vuoksi. Myös luonnonvaraiset eläimet kärsivät ilotulituksista. Lisäksi luontoon päätyvän haitallisen jätteen määrä uudenvuoden jälkeen on valtava.

Tilanne on stressaava ja vaarallinen niin kanssaihmisille kuin eläimillekin. Koska tätä asiaa ei saada aisoihin pelkästään ammuskelu- ja myyntiaikaa rajaamalla, on aiheellista siirtää ilotulitusten järjestäminen ammattilaisille, jotka osaavat asiansa, huolehtivat yleisön turvallisuudesta, paloturvallisuudesta ja roskien keräämisestä, sekä järjestävät tulituksen näyttäväksi kokonaisuudeksi jonka kesto on niin rajallinen, että sen aiheuttama stressi on helppo kestää.

Olemme katsoneet nykysääntöjen suhteen pelikortit moneen kertaan jo. Se ei toimi, joten on kokeiltava toista vaihtoehtoa. Esitän, että ilotulitteiden myynti siviileille lopetetaan täysin ja annetaan viihdytysosio ammattilaisten hoidettavaksi. Lain rikkominen nähtäisiin eläinrääkkäyksenä ja yleisen turvallisuuden vaarantamisena. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Mika Sarivaara-Satta

Jos arvostaa turvallisuutta enemmän kuin vapautta, ei ole ansainnut kumpaakaan.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Joku pitänee jotain suurta viisautta kätkevänä, mutta lähinnä typerä ajatus tuollainen.

Pikemminkin niin, että jos ei ymmärrä vastuitaan, eikä liiemmin itse asiaakaan, ei ole ansainnut vapauksia eikä oikeuksia.

Mika Sarivaara-Satta

Sitaatti on Benjamin Franklinin kynästä, mikä typerys hän on ollutkaan.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Minäpä olen aivan eri mieltä. Tämä "jälkijättöinen talvisota" on silkkaa typeryyttä.
Miksi ei vuodenvaihdetta voisi juhlistaa esim upein valoshow-systeemein, jos nyt nekään ehkä tarpeellisia,
Miksi ihmeessä vuoden vaihtuminen pitäisi olla tämmöinen rymytapahtuma.
Miksi emme voisi vaihtaa vuotta tutkimalla mennyttä ja ehkä luomalla uusia kuvioita.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Jos aletaan kieltämään kaikki vähemmänkin hyödylliset mutta vähänkin vaaralliset asiat niin kohta ei saisi edes avannossa uida!

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@4. Eikä saa hengittää tarpeettomasti happea keuhkoihin, koska sitä ei riitä kaikille. Kielletään urheilut yms. kun ne aiheuttavat paljon hapenkulutuksia... *sarcasm*

Ihan oikeasti:

Kun jotain eläintä kuritetaan ilman mitään syitä ja rajataan sen elintilaa, se ahdistuu ja alkaa puremaan isäntäänsä entistä enemmän. Se on tieteellisesti totta.

Ei enää enempää rajoituksia. Suojalasit silmille. Lemmikkieläimet kodin tiloihin.

Tiesitkö muuten, että ei hyödyllisistä eläimistä saada tehokasta tekijää, ellei niitä totuttauduta johonkin?

Esim. huumekoirat, ruumiskoirat, metsästyskoirat ja kaikkea muitakin eläimiä.

EDIT: Niin ja avannoista ei kannata nousta ylös, jos on kovat pakkaset ja tuulet tuivertamassa, niin avannossa on lämpimämpää oleskella.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei sitä tarvitse kieltää - sitä voidaan verottaa ja se on melkein sama asia paitsi, että valtio saa rahaa. Pitäisihän sosiaalidemokraatin tuo tietää. Projektia haittaa tosin se, ettei Suomi voi enää tuolta osin päättää omasta verotuksestaan.

Pirjo Rosenström

Ei tarvitse kokonaan lopettaa, mutta rakettien amouminen pitäisi olla luvallista vain tietyillä paikoilla ja mueluimmin valittujen ihmisten ampumia, jotta vahingoilta säästytään ja eläinten omistajat tietävät varautua.
Nyt niitä ammuskellaan mielivaltaisesti jo ennen virallista aikaa ja paukuttelu jatkuu hajanaisena vielä pari päivää uuden vuoden jälkeen.koirani oli jäädä auton alle, kun vielä uuden vuoden jälkeen joku idiootti laukaisi raketin ja koirani riistäytyi täysin vauhkona juoksemaan kotia kohti!

Käyttäjän KamalPalaniJafi kuva
Kamal Palani Jafi

Rakastan ilotulitteita ja uutta vuotta, mutta se ei tarkoita sitä, että minun tai meidän kansalaisten ei tarvitsisi välittää enää mistään. En tiedä, että onko kukaan huomannut seuraavaa asiaa:

Kun sosialidemokraatti on vapauttamassa tai laillistamassa jonkun asian, niin silloin harvoin ketään laukoo suustaan sellaisia puheenvuoroja, että ”nyt ne ovat kaikkia vapauttamassa”, mutta kun johonkin asiaan ollaan tekemässä tiukennuksia painavista syistä, niin ”nyt kaikki kielletään” puheenvuorot näyttävät suurta roolia. Tiedämme kuitenkin, että maailma ei ole niin mustavalkoinen, että voisimme sanoa kaiken kiellon tai vapauttamisen olevan automaattisesti hyvä/huono asia.

Kysykää itseltänne, että onko tapaani keskustella kovin kypsää ja rakentavaa. Aikuisia tässä ollaan, joten onko liian paljon pyydetty, että keskustelisimme niin kuin aikuiset ihmiset.

Niin tai näin, mukavaa uutta vuotta kaikille!

Käyttäjän Apoleon kuva
Aapo Puskala

Tämä varmasti nähdään silloin, kun sosialidemokraatti on ensimmäisen kerran vapauttamassa tai laillistamassa jonkun asian.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Olen aivan samaa mieltä blogistin kanssa. Aivan.

Käyttäjän KatjaSallinen kuva
Katja Sallinen

Liity komppailuun. En ole itse pitkään aikaan nauttinut ikkunan alla paukuttelusta. Vaikka lähellä rakennusta olisikin kielletty, kyllä ne paukkuvat. Sekä ilkivaltakin on tapahtunut, jossa asuintalon rapun sisällä on päätetty räjäyttää. Jospa voisisi synnyttää uudenvuoden ilotulitus-SM-kilpailut tai näytökset kaupungin- ja kunta-tasolla. Kuulin että Venetsiassa keskikesän juhlissa ilotulitusnäytöksessä otetaan musiikki mukaan, jossa raketit räjähtävät musiikin rytmin tahtia. Se jos mikä olisi katseltavaa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Valvontaa pitäisi toki lisätä. Kieltämisen peruste eivät voi olla sääntöjen rikkojat - he tekevät sitä jo nyt niin miksi he sen takia lopettaisivat että on kielletty laajemmin.

Mika Jansson

Mielensäpahoittaminen on nyt kovasti muotia, ja sen varjolla halutaan meillä kieltää lähes kaikki tiernapojista ilotulitteisiin, alkoholiin ja savustamiseen. Sen varjolla luodaan näennäisen hyviä kampanjoita, jotka valitettavan usein johtavat syyllistämiseen ilman todisteita - mitäs niistä kun syyttely riitää, tai Neuvostoliittomaiseen koko kansan holhomamiseen muutaman erittäin tollon yksilön tähden - vaikka hei, ei saakaan yleistää (*saa kun on kyse siitä "hyvästä" asiasta jonka varjolla yleistetään, ja valtaväestöstä, silloin se on ihan okei). Puhutaan #metoosta, mutta vaietaan visusti esim. ulkomaalaisten aikaansaamasta satojen prosenttien noususta seksuaalirikoksissa joissa ahdistelu on aika paljon kovempaa ja suorempaa toimintaa).

Tällainen pirtsakka tekopyhyys leimaa suuresti tämän hetken menoa ja yhteiskuntaa.

Ilotulitteet on nyt sitten vuorossa, ja totta kai toisena osapuolena ovat viattomat, ihanat karvapallerot - lemmikit. Kuka sydämetön paha ilkimys kehtaisi sanoa ETTEI ilotulitteita pitäisi kieltää, kun vastassa on eläinrakkaus? Ja hei, heitetään vielä mukaan roskaaminen, luonnonsuojelu - pikkasen vihreääkin, se lisää asian vetovoimaa. Ja tietysti sokerina kerman päälle, ripotellaan mukaan....KANSANTERVEYS. Ihmisiä sattuu, lapsiakin. LAPSIA. Heei.....nyt pitää toimia!! KIELLETAAN.

Jep. Suomessa aikoinaan pikkupojat rakensi pommeja ja teki mustaa ruutia lukien reseptiikkaa räjähteisiin "Pienen keksijän kirjasta". Vuosituhannen vaihteen ilotulitteissa sai olla ainakin kaksinkertainen annos räjähdettä verrattuna nykyiseen. Meillä ei aseilla ammuskella Uuden Vuoden kunniaksi holtittomasti.

Olemme Suomessa kulkeneet turvallisuuden parantamisen polulla jo kauan ennenkuin edes ensimmäiset pakolaiset saapuivat maahamme 70-luvulla - samaa ei voi sanoa suurimmasta osasta maailman maita. Nyt tuntuu jotenkin että siitä turvallisuuden, kansanterveyden vaalimisen ja kaiken hyvän nimissä tehtävän valvonnan polusta halutaan tehdä kaikenkieltämisen polku. Varsinkin kun kiellon kohde on valtakulttuuriin kohdistuva (yllättäen eläinten ystävätkin sallivat toki esim. halal-teurastuksen, onhan se osa hienoa vierasta kulttuuria ja siksi okei), saa se monia hyväksyviä nyökkäyksiä.

Lemmikit voi pitää kerran vuodessa sisätiloissa kotona. Tupla- tai triplaikkunat vaimentavat aika kivasti kovankin paukkeen, ja verhot/kaihtimet valonvälkkeen sen MUUTAMAN TUNNIN AJAN (!!!) jolloin paukutellaan. Mitä tulee kansanterveyteen, ovat nuo ilotulitteiden aiheuttamat vauriot aikalailla minimissä Suomessa. Impakti on todella pieni - jos haluat turvallisuutta, kiellä autot ja ajaminen niin saadaan OIKEASTI ihmishenkiä säästettyä. Ja roskaaminen...Koirien ja kissojen hiilijalanjälki yhteiskunnassamme on helposti satatuhatkertainen ilotulitteisiin nähden.

Miten olisi jos keskityttäisiin TARKEAMPIIN asioihin - aikuisten oikeasti?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

"Mielensäpahoittaminen on nyt kovasti muotia, ja sen varjolla..."

Pikemminkin on niin, että mielensäpahoittamispuhe on kovin papukaijamaisen muodikasta.

Seppo Virkkula

Koirien täytyy virtsatakin. Ja ongelmana on juuri se, että aivan liian moni ihminen ei noudata niitä aikarajoja, vaan aloittaa paukuttelun jo iltapäivällä ja paukuttelu jatkuu aamuun saakka ja vielä hajanaisesti seuraavan päivän aikanakin. Seurauksena on mm. se, ettei koira välttämättä suostu yli vuorokauteen virtsaamaan, saa virtsatietulehduksen tai sairastuu pahemminkin.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Esitän, että ilotulitteiden myynti siviileille lopetetaan täysin ja annetaan viihdytysosio ammattilaisten hoidettavaksi"

Selvä. Heti kun ne ammattilaiset ovat oikeasti viihdyttämässä koko kansaa. Sitäkin joka viettää uuttavuotta mökillä. Tai ihan vaan liian kaukana sieltä, missä kuntien ilotulitukset järjestetään.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Keskusvaltainen EU ilmeisesti jo lähestyy ilotulitteiden kieltoa, koska uudenvuoden tinan se jo kielsi.

Petri Hämäläinen

Roskaa, rymyämistä, kuulovammoja ja vaarallisia tilanteita = vihervasemmiston kaupunkifestarit.

Totaalikielto niillekin?

Käyttäjän SirpaVasko kuva
Sirpa Vasko

Olen aivan samaa mieltä blogistin kanssa,tämä mieletön räiske pitää saada loppumaan.Me lemmikin omistajat joudumme olemaan kotimme vankeina vähintään 8 tuntia ja usein sama jatkuu vielä seuraavan päivän iltana.Onko tämä muka hauskaa?

Seppo Virkkula

Olen tästä samaa mieltä. On aivan liikaa ihmisiä, jotka eivät joko osaa noudattaa annettuja aikarajoja tai sitten käsittelevät ilotulitteita vaarallisella tavalla ja aiheuttavat itselleen tai muille vammoja. Ratkaisuna voisi olla vain ammattilaisten tekemät ilotulitukset ainakin niiltä osin, kun kyse on pamahtavista tai viheltävistä ilotulitteista ja ammattilaisilla sallittuna aikaikkuna esimerkiksi klo 20-01.

Käyttäjän ErkkaLeikas kuva
Erkka Leikas

Mielestäni ihmisten ei tulisi itse voida valita autonsa väriä, valtion tulisi määrätä jokaisen auton väriksi heijastintarroilla varustettu huomio-oranssi. Inhimillisen kärsimyksen ja säästettyjen ihmishenkien määrä olisi kuitenkin suuri, samoin tulisi jokaisen jalankulkijan pukeutua huomioväreihin, voiko joku muka perustella miksi ihmisten tulisi edelleen saada päättää pukeutumisesta ja autonsa väristä, valtion määräämillä huomioväreilllä on kiistattomat etunsa.

Toimituksen poiminnat