Kamal Palani Jafi Ei tabuja, ei poliittisia kuplia, koska Suomi ansaitsee parempaa.

Turvapaikanhakijoiden suusta

Turvapaikanhakijoista ja turvapaikkapolitiikasta ovat keskustelleet lähtökohtaisesti vain ne ihmiset, joita koko asia ei koske läheisesti. Olisi korkea aika kuunnella turvapaikanhakijoita itseään. Tästä sainkin idean haastatella itse turvapaikanhakijoita.

Tutustuin turvapaikanhakijoihin viettämällä heidän kanssaan tuntikausia aikaa. Heistä suurin osa olivat saaneet myönteisen turvapaikkapäätöksen. Kommunikoin turvapaikanhakijoitten kanssa heidän äidinkielellään kurdin tai farsin kielellä. Pieni osa heistä osasi puhua tyydyttävästi suomea. Haastattelevia oli yhteensä yksitoista. Heistä yli puolet olivat korkeasti koulutettuja. Loput heistä olivat ”tavallisia” ihmisiä. Kokosin turvapaikanhakijoitten yhteiset näkemykset. Tulen tässä kirjoituksessani esittelemään lyhennetyn yhteenvedon haastattelujen hedelmistä.

 

Asiaan: Kuinka moni hakijoista kuuluvat niihin, jotka aidosti ansaitsevat turvapaikkaa ja ketkä hakijoista ovat esimerkiksi elintasonsa korottamisen tai muitten syitten takia hakemassa turvapaikkaa?

 • Hyvin moni on tullut tänne sodan takia ja sen takia toivommekin, että Suomi kohtelee heitä jatkossakin oikeudenmukaisesti ja arvokkaasti.
 • Valitettavasti turvapaikanhakijoitten joukossa on ihmisiä, jotka ovat täällä puhtaasti rahan ja työnteon takia. Heidän ei kuuluisi rasittaa järjestelmää.
 • Moni lähtee kokeilemaan onneaan, koska Euroopasta annetaan Lähi-idässä liian ruusuinen kuva. Meille kerrottiin, että rahaa on kuin roskaa ja että Eurooppa on kuin maanpäällinen paratiisi.
 • Tietyt pariskunnat yrittävät parantaa mahdollisuuksiaan lapsien avulla.

 

 

Miten perustelette sanomaanne?

 • Olemme nähneet omin silmin, kun tietyt turvapaikanhakijat ovat iloinneet sosiaalietuuksien mahdollisuuksilla. Viranomaisten ja kantasuomalaisten edessä esittävät viatonta ja avutonta, mutta vastaanottokeskuksissa on aivan toisenlainen ääni kellossa.
 • Jos kerran turvapaikanhakijat ovat sotaa lähteneet pakoon ja ovat vailla turvaa, niin miksi köyhemmät Euroopan maat eivät kelpaakaan, oletteko miettineet koskaan sitä? Meistä tuntuu siltä, että Suomi ja Euroopan maat ovat sinisilmäisiä.
 • Muitten turvapaikanhakijoitten kanssa keskustellessamme olemme huomanneet, että omasta nimestä, iästä, lähtöpaikastaan ja uskonnollisesta vakaumuksestaan valehteleminen on arkipäivää. Olemme kuulleet valitettavia puheenvuoroja tiettyjen turvapaikanhakijoitten suusta, että ”suomalaiset ovat tyhmiä, heille kannattaa valehdella, koska he uskovat liian helposti.”
 • Kristityksi kääntyminen on melkein aina johtunut siitä, että henkilö haluaa parantaa mahdollisuuksiaan turvapaikkapäätöksen suhteen. Asiaa voi verrata siihen, että turvapaikanhakija menee naimisiin ihmisen kanssa, jolla on Suomen kansalaisuus. Tämä kaikki parantaa mahdollisuuksia saada turvapaikkaa, tai niin tietyt turvapaikanhakijat haluavat ainakin uskoa.
 • Olemme kuulleet ja matkalla Suomeen nähneet, että monet ihmiset ovat repineet ja polttaneet henkilöllisyyteen liittyvät asiakirjat. Tämän johdosta henkilöllisyyden ja lähtöpaikkakuntansa selvittäminen hankaloituu, eli prosessi hidastuu tai suorastaan menee mahdottomaksi Euroopan viranomaisille. Kukaan ei revi asiakirjojaan, ellei hänellä ole jotainkin salattavaa.

 

Mitä asialle pitäisi tehdä?

 • Ensimmäinen askel pitäisi ottaa, eli Pohjoismaitten olisi myönnettävä, että he ovat olleet tähän asti liian sokeita ja liian sinisilmäisiä pakolaiskriisin hoidossa.
 • Euroopan olisi harkittava Schengen sopimuksen avaamista, sillä sitä käytetään nykyään väärin ja kyseinen sopimus ei pysty ottamaan nykyiset olosuhteet huomioon.
 • On luotava lainsäädäntöjä, jotka tukkivat kaikki ohituskaidat ja porsaanreiät.
 • Paperittomien hakemuksia ei pitäisi käsitellä ollenkaan. On varmistettava, että voimme varmasti todeta ihmisen henkilöllisyys, lähtömaa ja muut tärkeät tiedot ihmisen hakiessaan Suomesta turvapaikkaa.

 

Muita poimintoja haastattelusta:

Vastaanotolla korostuvat mielenterveysongelmat. Unettomuus ja ahdistuneisuus ovat hyvinkin yleisiä. Psykoterapia on turvapaikanhakijoilta rajattu kokonaan pois. Lääkitys on ainoa hoitokeino unettomuuteen ja ahdistuneisuuteen. Myönteisen päätöksen saaneet ihmiset painottivat sitä, että kunnollisen ja ahkeran pakolaisen motivaatiota tehdä töitä ja kouluttautua voi syödä rasismi ja syrjintä. He toivoivat, että saisivat kouluttautua, oppia kieltä ja saada mahdollisuuden menestyä urallaan ilman syrjintää ja väheksymistä. Ihmisen on vaikeaa menestyä, jos vastaanottava yhteiskunta tuomitsee ihmisen heti kättelyssä. Tämän lisäksi turvapaikanhakijoitten on ymmärrettävä, että Suomessa on lakeja ja sääntöjä, joita pitää aina kunnioittaa. Haastattelemistani ihmisistä huokui kiitollisuus Suomea kohtaan. He olivat täynnä elämää. Heistä näki, että uusi elämä on alkanut ja he haluavat tulla osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

 

Loppupuhe:

11 ihmisen ajatukset ja tarina eivät tarkoita vielä absoluuttista totuutta, mutta uskon vahvasti siihen, että he olivat vilpittömiä. Totuus löytyy yleensä niistä ihmisistä, joilla on käytännön tasolla läheistä kokemusta asiasta. Minulla on rajalliset resurssit haastatella tuhansia ihmisiä. Siksi vetoankin valtakunnan mediaan. Panostakaa enemmän turvapaikanhakijoitten omiin kertomuksiin ja julkaiskaa vähemmän sivustahuutelijoitten kirjoituksia. Tämä kaunis maa ei tarvitse yhtään enempää ääripäitä, kiihkoilijoita ja naiiveja ihmisiä. Faktat ovat edessämme, otetaan faktoista selvää, ruvetaan töihin.

 

Turvapaikanhakijoitten pyynnöstä jätin haastattelevien nimet pois.

Haastattelujen tarkat sijainnit on jätetty myöskin mainitsematta, koska haastattelevat ihmiset eivät halua vihaa niskaansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Hyvä kirjoitus, Kamal! Menit lähteille ja annoit turvapaikanhakijoille äänen. Tämä syö pohjan sekä rasistien väitteiltä että tänne tulisi jokin yhtenäinen joukko ISIS-taistelijoita käyttämään väärin turvapaikkajärjestelmää. Ja toisaalta turvapaikanhakijat itsekin sanovat, että apua ja suojelua tarvitsevien seassa on onnenonkijoita.

Toivottavasti näillä uusilla Suomen asukkailla on valoisa ja turvallinen tulevaisuus uudessa kotimaassaan.

Toni Rintala

" Tämä syö pohjan sekä rasistien väitteiltä että tänne tulisi jokin yhtenäinen joukko ISIS-taistelijoita käyttämään väärin turvapaikkajärjestelmää."

Jaa. Kun sitten ensin kuunnellaan ja sen jälkeen tutkitaan, niin Tanskassakin on havaittu 90%:n valehdelleen. Myös koulutuksen.

Kuka tahansa keksii ihania tarinoita, mutta ei niiden perusteella voi tehdä johtopäätöksiä. Asioita pitää tutkia ja selvittää. Satujen kuuntelu on tietysti joskus kivaa.

Atti Ylänen

"Tämä syö pohjan sekä rasistien väitteiltä että tänne tulisi jokin yhtenäinen joukko ISIS-taistelijoita käyttämään väärin turvapaikkajärjestelmää."

No eihän syö.
ISIS-terroristeja on tosi asiassa jo tullut Eurooppaan turvapaikanhakijoina kuten Turun torilla naisia silmittömästi puukottanut turvapaikanhakija.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Tämä syö pohjan sekä rasistien väitteiltä että tänne tulisi jokin yhtenäinen joukko ISIS-taistelijoita käyttämään väärin turvapaikkajärjestelmää"

Missäs näin on väitetty? Sitä tosin on jo väitetty alusta saakka, että 30 000 John Doe:n joukossa on todennäköisesti ISIS-taistelijoitakin. Asiantuntija Sinkkonen, kertoi sen olevan punahilkkasatu, ja moisen väitteen esittäminen sai aikaan rassisti-selkäydinreaktion. Sittemmin asiantuntija Tammikko (läheistä sukua edelliselle) taas kertoi miten on aivan selvää että joukossa on myös ISIS-taistelijoita.

Blogistin esittämistä väitteistä käytännössä jokaisesta on tähän saakka heiluteltu rasistikorttia, joten on hiukan arveluttavaa, että Kinnunen ylistää moista. Tai sitten tärkeintä ei ole se mitä sanotaan, vaan se kuka sanoo.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

"Tämä syö pohjan sekä rasistien väitteiltä että tänne tulisi jokin yhtenäinen joukko ISIS-taistelijoita käyttämään väärin turvapaikkajärjestelmää. Ja toisaalta turvapaikanhakijat itsekin sanovat, että apua ja suojelua tarvitsevien seassa on onnenonkijoita."

Muslimien syvimmän kunnioituksen kohde ja ikuinen esikuva on profeetta Muhammed. Oletko kuullut yhdenkään muslimin tuomitsevan profeettansa? Aivan. Ei ole kukaan muukaan.

Muslimien on turha selitellä rauhantahtoisuuttaan niin kauan, kun he eivät sanoudu irti profeetastaan ja tuomitse häntä julkisesti.

Muhammed kuolinvuoteellaan: "Minun on tehty voittoisaksi terrorilla". (Sahih Bukhari 4.52.220). Siinä se muslimien virheetön esikuva pelkistettynä on.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kiitettävä kirjoitus ja tosiasioita toivottavasti monelle valaiseva selostus tilanteesta. Myös hyviä ehdotuksia miten asioita voisi parantaa jatkossa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Tämä syö pohjan sekä rasistien väitteiltä että tänne tulisi jokin yhtenäinen joukko ISIS-taistelijoita "

Rasisteilta tuollaista voi varmasti odottaa, mutta en ole havainnut juuri tuota väitettä, vaikka seuraan hyvin monipuolisesti somea. Yleensä väitetään että tulijoiden joukossa voi hyvinkin olla terroristeja, mikä lieneekin jossain määrin totta. En pahemmin ole huomannut että kukaan väittäisi "yhtenäisen joukon ISIS-taistelijoita" tänne tulevan (moisen väittäminen olisi täysin hourupäistä monestakin syystä.. toisaalta netistähän löytyy melkein mitä vain... ainakin mikäli nimettömästi esiintyy).

************
Juuri aidosti apua tarvitsevien asioita tuhoavat melkeinpä eniten ne, jotka väärin syin anovat turvapaikkaa. Rehellistä keskustelua asiasta on ollut lähes mahdotonta saada, mikä entisestään on vuosien aikana pahentanut tilannetta. Toivoa sopii että tilanne muuttuu ja blogistin tämän kaltaiset avaukset asiaan toivottavasti auttavat.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ennemminkin oltiin varmoja, että sellaisia ei missään tapauksessa ole.

Eikä se ole oikeastaan rasismia, vaan ihan loogista päättelyä. Jos sota-alueelta saapuu laumoittain nuoria miehiä, eikö se ole ennemminkin todennäköistä, että he ovat jossain määrin sen sodan osapuolia. Siihen vielä päälle se, että ISIS (muistaakseni) nimenomaan toivoi ja totesi, että heidän seassaan tulee kyllä ISIS-taistelijoita.

Salafisteista on tullut muutamassa vuodessa kaiketi Suomen suurin ääriliike jos SUPO:a on uskominen ja samankaltaisia uutisia kantautuu muualta Euroopasta. Jos väittää, ettei se liity mitenkään turvapaikanhakijoihin ja 2015 liikehdintään, niin kyllähän se vähän älylliseltä epärehellisyydeltä ja vastuuttomuudelta kuulostaa. Vastuuttomuudella siinä mielessä, että me kannamme ne seuraukset siitä ja sillä on iso merkitys halusimmeko me sitä vai emme. Minä ymmärrän ihan hyvin, jos jonkun mielestä se on humanitarismin hinta, mikä pitää maksaa. Siinä kohtaa voidaan jo vetää rajoja ja antaa demokratian toimia.

Yksittäisten ihmisten kiroaminen tai siunaaminen tai kaikenlaiset kulttuureita, uskontoja ja niiden eroja koskevat äittelyt ovat ajanhukkaa, eivät paranna kenekään kannalta yhtään mitään. Sen sijaan itse ilmiötä, sopimuksia ja laisäädäntöä, joiden seurauksina he ovat täällä on yhä vaikeampi olla pitämättä haitallisena.

Rauno Järvenpää

Valehtelu arkipäivää joka suhtees,lähemmäs osuu elintaso pakolaiset.Autettavat naiset lapset vanhukset ovat juuri pulas näiten karkureitten takia,raavaat miehet leikkii lapsena olemista vaikka pitäis olla auttamas sodasta toipumises.Sota on loppu,loma matkoja järjestetään jokaiseen maahan mistä näitä "pakolaisia"tulee.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Juu, juuripa kuuntelin radiosta ajellessani että viimme vuonna tehtiin reilut kuusisataa iänmääritystä lapsipakolaisille kun epäiltiin vilunkia ja melkein 70% oli aikuisia vaikka olivat väittäneet olevansa lapsia. Tänä vuonna on kuulemma tehty vain 25 tarkistusta ja 17 on ollut yli-ikäisiä.
Tuosta kun päättelee näin suoriltaan niin melko monessa tapauksessa se henkenvaara ei kuitenkaan ehkä ole ollut se päällimmäinen syy lähteä kyselemään kortteeria kylmästä Suomesta.

Nyt löysin linkin tuohon uutiseen: Oli mennyt mulla rosentit tuolla pyryssä hieman väärin mutta ei niin kauheesti.
Nythän se korjaantuu

https://yle.fi/uutiset/3-9941722?ns_source=newslet...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Mitä ajatuksia teille tuli mieleen katsellessa 21.11.2017 YLE 1:n turvapaikanhakijoita seurannutta ohjelmaa 'Docstop: Kun unelmat kuolevat'?

Siinä 'pyyteetöntä tuontiläheisyyttä' oli tarjottu melkein aikuiselle suomineidolle, ja parivalinta oli selvästikin vapaaehtoinen eikä vain aktiivisesti vastustamatta 'hyväksytty' kuten sen 10-vuotiaan tytön tapauksessa. Silti tuntuu, että hyväksikäytöstä oli kysymys ja seurustelusuhdekin vain manipuloivan rikollisen mielen juoni juurtua pohjolaan, ks. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/11/15/kun-unelm...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"Paperittomien hakemuksia ei pitäisi käsitellä ollenkaan. On varmistettava, että voimme varmasti todeta ihmisen henkilöllisyys, lähtömaa ja muut tärkeät tiedot ihmisen hakiessaan Suomesta turvapaikkaa."

Tämähän ei nykyjärjestelmässä taida olla mahdollista. Silloin ne joilla ei syystä tai toisesta ole ollut mahdollisuutta saada papereita yms. eivät voisi hakea turvapaikkaa ollenkaan ja kaikkien ei EU_kansalaisten on pystyttävä niin tekemään.

Eero Mattila

Käytännössä ei ole edes järkevää käsitellä turvapaikkahakemusta jos ei tiedetä hakijan henkilöllisyyttä... vai mitä mieltä itse olet?
- Sosiaaliturvan, Kelan, veroviraston ja kaikkien muidenkin virastojen toimintaohjeet lähtevät henkilöllisyyden varmistamisesta. Se on ensimmäinen asia, mitä virkailijan tulisi tehdä.

Jos henkilöllisyyttä ei pystytä selvittämään - ei turvapaikkahakemusta voi käsitellä luotettavasti.
- Toki henkilölle pitää tarjota suojaa ja ruokaa, mutta mikään laki ei pakota myöntämään uutta nimeä ja sosiaaliturvatunnusta. Yleensä tätä kutsutaan asiakirjojen väärentämiseksi. Tulijan/turvapaikan hakijan tehtävä on selvittää luotettavalla tavalla oma henkilöllisyytensä - Suomen viranomaisten on mahdotonta tehdä sitä luotettavasti... Yleensä virastoissa todistustaakka on asiakkaalla. Jostain syystä ulkomaisiin tulijoihin sovelletaan kaksoisstandardia, joka ei perustu mihinkään lakiin - ettei vaan taustalla olisi poliittisesti sovittu turvapaikkabisnes mijoonavoittoineen? Mitä itse ajattelet?

Pekka Pylkkönen

Nopeasti henkilöt oppisivat ettei niitä papereita kannata heittää matkalla menemään. Kyse ei ole siitä etteikö hakijoilla olisi papereita, he vain luopuvat niistä matkansa aikana pimittääkseen todellisen taustansa. Huijari ei ansaitse turvapaikkakäsittelyä.

Jari Rahkonen

On se mahdollista ollut muissakin EU-maissa.

Eero Mattila

"Paperittomien hakemuksia ei pitäisi käsitellä ollenkaan. On varmistettava, että voimme varmasti todeta ihmisen henkilöllisyys, lähtömaa ja muut tärkeät tiedot ihmisen hakiessaan Suomesta turvapaikkaa."

Yllä oleva lause on ollut täysin mahdollista koko turvapaikkatulvan ajan. Olisi alusta pitäen pitänyt erotella aidot turvapaikan hakijat, järjestelmän hyväksikäyttäjät ja työperäiset maahanmuuttajat. Miksi näin ei tehty?

Kun katsoo esim. SPRn ja Luonan itselleen kahmimia miljoonavoittoja turvapaikkabisneksen avulla, ei oikein voi muuta ajatella kuin että kyse on poliittisesti ohjatusta laajasta rikollisuudesta, jossa myös poliittiset päättäjät ovat olleet alusta saakka mukana. Ja verovarojen väärinkäyttö jatkuu edelleen presidentin, pääministerin ja sisäministerin suojeluksessa...

P.S. Olen elänyt useamman turvapaikanhakijan kanssa samassa taloudessa noin kolme vuotta. On tehty yhdessä töitä, kokattu ja istuttu saunan lauteilla... Olen nähnyt mitä nykyinen järjestelmä tekee rehellisillekin tulijoille. Nykyinen järjestelmä palkitsee valehtelijoita!! Moraalikato Suomen poliittisessa eliitissä ja virkamieskunnassa on valtava - oikea musta aukko!

Omissa keskusteluissani turvapaikanhakijoiden kanssa on tullut täysin selväksi, että nykyinen käytäntö on erittäin huono sekä kantasuomalaisten että turvapaikanhakijoiden kannalta. Ainut taho joka epämääräisestä asutustoiminnasta hyötyy on turvapaikkabisneksen pyörittäjät avustajineen. Seuraamalla rahaa tämäkin asia selviäisi, mutta siinä sivussa voi tulla vihapuhesyyte tai joku muu ongelma järjestelmää hyödyntävän virkamieskunnan kanssa.

Atti Ylänen

"Olisi alusta pitäen pitänyt erotella aidot turvapaikan hakijat, järjestelmän hyväksikäyttäjät ja työperäiset maahanmuuttajat. Miksi näin ei tehty?"

Syytän eetukinnuslaisia "sosialidemokrateja".
http://eetukinnunen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kayt...

anita frisk

"Panostakaa enemmän turvapaikanhakijoitten omiin kertomuksiin...", juuri näinhän valtamediat yle ja HS ovat tehneetkin. Molempien ohjelmissa/artikkeleissa turvapaikanhakijat kertomuksineen ovat varsin näyttävästi edustettuina. Ikävä kyllä toimittajien asenteellisuus paistaa läpi: kertomukset uskotaan sellaisinaan, suorastaan silmille hyppiviä epäloogisuuksiakaan ei kyseenalaisteta vaan näitä "migrin uhreja" käsitellään silkkihansikkain.

Sinänsä ihan kiinnostava blogi, mutta hieman suppea otos jos haastatelluista suurin osa on saanut myönteisen päätöksen, ja kielivalinnoista päätellen kyseessä kurdit/iranilaiset. Minkähänlainen blogi olisi ollut, jos olisit haastatellut kielteisen päätöksen saaneita afghanistanilaisia, somaleita ja ei-kurdi-irakilaisia? Heitä kun suurin osa tulijoista kuitenkin on.

Petri Hämäläinen

Erittäin arvokas ja sisältörikas kirjoitus.

Kirjoituksen sisältö on räikeässä ristiriidassa lehdistöstä lukemamme ideologisen viestinnän kanssa.

Vetoan lehdistöön : alkakaa puhua totta kuten Kamal ja hänen haastattelemat turvapaikanhakijat.

Totuus on paras lääke rasismin ja muukalaisvihan vastaisuudessa.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Oliko tämä blogistin kirjoitus sellainen Sauli Niinistön ”oikea totuus”-kriiterin täyttävä versio, vai mahdollisesti Sauli Niinistön pelkäämä ”väärä totuus”?

Mika Sarivaara-Satta

Jokainen turvapaikan saanut kuluttaa 12 jääneen edestä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Hyvä ja tervejärkinen kirjoitus. Turvapaikkajärjestelmä on tarpeellinen, mutta jos sen väärinkäyttö sallitaan, se menettää sekä uskottavuutensa, että oikeutuksensa. Ne, jotka edistävät väärinkäytöksiä tai hyväksyvät ne, toimivat todellisten turvapaikantarvitsijoiden etuja vastaan. Usein he toimivat myös ihmissalakuljettajien ja muiden turvapaikkabisneksessä toimivien hämärähahmojen etujen puolesta.

Tuo osuus ”mitä asialle pitäisi tehdä” osuu naulan kantaan.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Todellisuus on totuudellisuuden mitta.

Emme ole lähelläkään totuutta, eikä siihen ehkä koskaan päästä, niin subjektiiviset ja väritetyt ovat lähtökohdat.

Vuorovaikutuksessa on kaksi tasoa, tietoinen ja tiedostamaton. Voimme kyllä suunnitella sanamme ja jotakuinkin hallita kasvojemme ilmeitä mutta huomaamatta äänesävyt ja kehonkieli kyllä voi kertoa paljon muuta. Edellä olevista syistä, nämä keskutelut täällä samoin kuin ns. sosiaalisessa mediassa ovat avuttomia parahduksia.

Jokainen meistä kertoo jotain tarinaa, useimat kahta tarinaa yht`aikaa. Kiitos blogistille, arvostan, että joku näkee vaivaa noinkin paljon kuin Kamal nyt on tehnyt.

Suurin osa meistä kulkee elämänsä läpi perusukomusten varassa ja niiden pohjalta teemme päätöksiä.

Nyt on tilanne mielestäni sellainen, että emme tiedä kuka ja mistä tulevat määräykset ja käskytykset. Sen tiedämme, että globaali markkinatalous ja UMJ eivät ole salaliittoja vaan niillä on vissit aikeensa.

Tämä on Gordionin solmu ja mistä tulee se Aleksanteri Suuri joka sen avaa. Varmaa on vain, että hän tulee ja ihmiset ottavat hänet riemullisesti vastaan.

Yhteenveto; Jos meillä olisi joku taho joka osaisi asiat tehdä oikein, voisimme siirtyä ongelmista taitoon ja taidon sisällöstä ongelman rakenteeseen ja ratkaisemiseen mutta tätä mahdollisuutta ei ole näköpiirissä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minun nähdäkseni haastattelemasi maahanmuuttajat sanovat pitkälti samaa kuin rasisteiksi leimatut maahanmuuttokriitikot, jotka arvostelevat maahanmuuttopolitiikkaa.

Toivoa siis sopii, että poliitikot alkavat jossain vaiheessa ymmärtää sen, minkä maahanmuuttajat ja maahanmuuttokriitikot ovat oivaltaneet: maassa maan tavalla niin sopu säilyy.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

"...maassa maan tavalla niin sopu säilyy."

Hyvä ikivanha periaate, mutta islamin oppi ei salli sitä.

Jukka Laurinaho

"...koska haastattelevat ihmiset eivät halua vihaa niskaansa.".

Kenen taholta?

Fila Noor

No olipa tämäkin kirjoitus.

Terho Ruotsalainen

paperit häviää, mutta kallis älypuhelin säilyy koko matkan ajan...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Eräs yksityiskohta pisti silmään: "Psykoterapia on turvapaikanhakijoilta rajattu kokonaan pois."

Montako pätevää psykoterapeuttia mahtaa Suomessa olla, jotka kykenevät työhönsä vaikkapa arabian kielellä? Kieli on keskeinen väline ajatusten ja tunteiden ilmaisussa toiselle, ja siksi ei voi odottaa, että esimerkiksi suomenkielisestä psykoterapiasta voisi olla hyötyä kenellekään maahanmuuttajalle ainakaan muutamaan ensimmäiseen vuoteen.

Arabiankielistä psykoterapeuttikoulutusta ei Suomessa järjestetä, vaan kaikkien aiemmin maahamme tulleiden arabiankielisten on psykoterapeuteiksi halutessaan osattava suomea riittävästi hankkiakseen ensin terveydenhuoltoalan tutkinnon ja sen päälle psykoterapeuttikoulutuksen.

Englannin kieltä osaa varmasti useampi niin psykoterapeuteista kuin heidän apuaan tarvitsevistakin, mutta molemmilla osapuolilla kielitaidon on tällöin oltava todella korkeatasoinen ennen kuin psykoterapian voi odottaa toimivan. Yhden myös arabiankielisen erikoislääkäri-psykoterapeutin tiedän työskentelevän pääkaupunkiseudulla, mutta hän lienee asunut ikänsä Suomessa.

Toimituksen poiminnat