Kamal Palani Jafi Ei tabuja, ei poliittisia kuplia, koska Suomi ansaitsee parempaa.

Penis ei pelasta miehiä seksuaaliselta häirinnältä ja väkivallalta

Naisten kokema seksuaalinen häirintä ja ahdistelu on ollut tapetilla jo vuosikymmeniä. Olen tavattoman iloinen siitä, että näistä asioista käydään yhteiskunnallista keskustelua. Väheksymättä yhtään, on hyvä muistaa, että naiset eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka joutuvat kokemaan häirintää, sillä ilmiö on yllättävän tuttu myös miesten keskuudessa. Miehiin kohdistuva kiusallinen ja ahdistava lääppiminen ja verbaalinen ahdistelu ovat edelleen tabu.

Miesten kokema seksuaalinen ahdistelu ja häiriköinti jäävät edelleen piiloon. Sen takia tilastot eivät anna koko kuvaa asiasta. Miesten kynnys ilmoittaa on selkeästi korkeampi kuin naisten. Yksi suurimmista selittävistä syistä miesten valintoihin vaieta kokemuksistaan ovat rakenteellisia. Kyseiset rakenteet ovat luoneet miehille sellaisen asetelman, jossa miehet ajattelevat, ettei heitä oteta yhtä vakavasti kuin samassa tilanteessa olevia naisia. Miehet saattavat herkästi ajatella, että kuuluuko minun sanoa takaisin tässä vai ei. Että pitäisikö minun olla vain tyytyväinen, että saan ylipäätään huomiota. Yhteiskunta antaa eri painoarvon miesten kokemalle ahdistelulle osittain siksi, koska miehillä tilanteisiin harvoin liittyy seksuaalisen väkivallan uhkaa. Vaikka miehillä onkin keskimäärin paremmat edellytykset puolustaa itseään, niin se ei poista sitä tosiasiaa, että miehiin kohdistuu seksuaalista häirintää valitettavan paljon.

Miehet on pienestä alkaen opetettu käyttäytymään ja vastaanottamaan vastakkaisen sukupuolen käyttäytymiset tietyllä tavalla. Se tarkoittaa sitä, että miehet antavat helpommin asioitten olla. Kokemus jää piiloon, varsinkin jos se on epämiellyttävä. Pitää muistaa, ettei vain naisilla ole oikeutta koskemattomuuteen. Yhteiskuntarakenteet viljelevät epätasa-arvoisia tapoja, käyttäytymisiä ja ajatuksia.

 

Kouluterveyskyselyn mukaan 8.– 9.-luokkalaisista tytöistä yli 60 prosenttia ja pojistakin liki puolet on kokenut seksuaalista häirintää joskus tai toistuvasti. Häirinnällä tarkoitettiin häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua ja seksuaalisuutta loukkaavaa nimittelyä. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten häirintä on vieläkin yleisempää. Sateenkaarinuorten hyvinvointia kartoittaneen tutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia transnuorista on kokenut jonkinlaista häirintää.

On hyvä muistaa, että nämä nyt jo korkeat luvut ovat alakanttiin meneviä totuutta ajatellen. Jos jokainen tapaus tulisi esille, eikä ihmisillä olisi liian korkea kynnys kertoa seksuaalisesta häirinnästä, olisi tilastot katastrofaalisella tasolla. On täysin selvää, että toimenpiteisiin on ryhdyttävä ja julkisessa keskustelussa tästä on tehtävä kestosuosikkiaihe, jotta ihmiset ymmärtäisivät tämän ongelman suuruutta ja vakavuutta.

 

Seksuaalinen väkivalta:

Mikä tulee ensimmäisenä mieleen sanayhdistelmästä seksuaalirikoksen uhri? Todennäköisesti nuori, yllättäen ulkona raiskatuksi joutunut nainen. Kun kohtaamme poikia tai miehiä, kuinka usein käy edes mielessä, että voisiko hänen pahoinvointinsa takana olla seksuaalinen väkivalta. Yhteiskuntarakenteet ovat sen kulttuurin takana, jossa miehen on oltava vahva ja pystyttävä puolustamaan itseään. Mies ei voi olla uhri. Sukupuoli ei tee miehistä mitenkään kestävämpiä ja kykenevämpiä, vaikka kuinka yrittäisimme toisin väittää. Penis ei pelasta miehiä seksuaaliselta väkivallalta tai häirinnältä.

Miesten on vaikea myöntää joutuneensa uhriksi, jos tekijänä on nainen. Tilannetta ei auta ympäristön vähättelevä ja joskus jopa humoristinen suhtautuminen tilanteeseen. Jos kertoo tai yrittää kertoa jollekin kokemastaan, ja vastanotto on pahaa oloa lisäävää tai nöyryyttävää, ei toista kertaa välttämättä enää tule. Sen takia kannattaa aina miettiä, että mitä sanoo pojalle tai miehelle, joka avautuu kokemuksistaan.

Sukupuolten välillä ei ollut juurikaan eroa parisuhdeväkivallan kohteeksi joutuneiden määrässä: Naisista 17 ja miehistä 16 prosenttia oli kokenut fyysistä väkivaltaa tai sillä uhkailua jossain vaiheessa nykyistä parisuhdettaan. Lainsäädännöllisesti pykäliä on tiukennettava ja rangaistuksia on kovennettava. Tämän lisäksi on panostettava ennaltaehkäisevään työhön kouluissa ja erityisesti työpaikoilla. On tuettava entistä enemmän tasa-arvovaltuutettuja esimerkiksi lisäämällä koulutuksien määrää.

Jokaisen olisi suotavaa tehdä ajatustyötä sen suhteen, että mitä miesten kokema seksuaalinen häirintä ja väkivalta voi pahimmillaan tarkoittaa ja mihin se voi johtaa. Eikä sovi unohtaa sitäkään, että miten meidän rakenteissamme tämä kaikki näkyy ja miten siihen voisi vaikuttaa omilla toimillaan ja käyttäytymisellään. Ensimmäiseksi kannattaa katsoa peiliin. Tutkiskele, että mitkä asiat voisivat olla sinulle tabu ja mistä sinulla on ennakkoluuloja? Ne pitää uskaltaa kaivaa esille ja myöntää. Vasta sitten voi tehdä asialle jotainkin. Jos et yksin kykene käsittelemään asiaa, niin keskustele ystäväsi kanssa tai vanhempiesi kanssa.

 

Tasa-arvoinen yhteiskunta rakennetaan siten, että kaikki sukupuolen edustajat asetetaan samalle viivalle. Ketään ei kohdella paremmin, ketään ei kohdella huonommin. Jokaisella on yhtä paljon vastuuta ja jokaisella on yhtä paljon vapautta.

 

Lähteet:

https://www.thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/sukupuoli/syrjinta/syrjinta-ja-hairinta-suomessa

https://www.thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/hyvinvointi/sukupuolistunut-vakivalta/sukupuolistuneen-vakivallan-yleisyys-suomessa

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä minä taksinkuljettajana jouduin sukupuolisen häirinnän kohteeksi, pahimpia olivat homat ja naiset jotka ravintolassa eivät olleet saaneet misseuraa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Yksi ongelmallinen miesten kohtaama seksuaalisen härinnän muoto on liian seksikkäästi pukeutuneet naiset. Tilanteesta riippuen häiriö saattaa olla positiivista tai negatiivista.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Seksuaalinen häirintä on erittäin subjektiivinen kokemus. Joillekin se joissakin olosuhteissa voi olla tervetullutta, jolloin se ei ole häirintää. Itse olen häirintävapaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Nuorempana sitä joutui monenlaisen "häirinnän" kohteeksi opiskelu- ja työelämässä, baareissa ja missä milloinkin. Joskus on huudeltu homoksi kun en lähtenyt itseäni 20 vuotta vanhemman leopardipaitaisen kolmen promillen humalassa olevan naisen mukaan baarista, milloin on tullut joku nainen tai toisinaan mies kiehnäämään ja joskus tarttunut kiinni jalkovälistä tai pakaroista. Nykyään humalikot tarttuvat lähinnä naamakarvoihin kysymättä ja kommentoivat.

Koskaan milloinkaan en ole asiasta traumatisoitunut, kiusallinen olotila on oikeastaan liittynyt tilanteesta poistumiseen ilman että nolaisi toista tarpeettoman paljoa. Yleensähän nuo huvittavat.

Olen varma että olisin kärsinyt tilanteista, jos minulle olisi pienestä pitäen kerrottu että niistä kuuluu kärsiä ja opetettu uhrin asennetta. En tiedä suojaako penis miltään mutta olen varma, että oma asenne suojaa riippumatta isovarpaidenvälin varustuksesta.

Pekka Pylkkönen

Juuri näin. Jos häiriintyminen on subjektiivinen kokemus, myös ratkaisu löytyy usein omien korvien välistä. Ei pidä stressata joka asiasta niin hemmetisti. Jos joku oikeasti käy käsiksi tai ei jätä rauhaan kiellosta huolimatta, senkun soittaa poliisille.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Minä taas opin nuorena äidiltä että miehet aina "yrittävät", joten en ottanut lähentelyjä kovin vakavasti. Kerran päivystysaikana päivystävä lääkäri pyysi mukaan nukkumahuoneeseen (olin lopettamassa työt siltä päivältä), jolloin minä nauroin makeasti ja sanoin "joku toinen kerta". Ei ole jättänyt traumoja. Kerran tosin taisin olla lapsena vaarassa, mutta ei käynyt kuinkaan koska jo lapsena olin nähnyt kaikenlaista ja osasin varoa. Leikimme pihalla kun naapurin mies pyysi minua peittelemään itseään ja tarjosi karkkia, en mennyt. Joku luottavaisempi lapsi olisi ehkä mennyt.

Vain yksi asia on pelästyttänyt minut todella pahasti ja se koski omaa lastani. Kahdeksan vuotias tyttöni oli kävelemässä kotiin koulusta, auto seurasi hitaasti hänen peräänsä, hän juoksi kiireesti kotiin ja ulko-ovi lukkoon. Tämmöisiä juttuja...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ei kaikesta kannata tehdä numeroa tai alkaa itkeä. Jos erotellaan pois lapset ja miesten naisiin kohdistama häiriköinti, muusta voi olla melko turha ruikuttaa.

Itse pidän hyvin erikoisena sitä, että isot miehet loukkaantuvat, tai heidän pitäisi loukkaantua, erityisesti naisten heihin kohdistamasta huomiosta. Kaikesta itkeminen ei voi olla terveellistä. Siinä vaiheessa kun kaikki alkaa itkettää, kannattaa soittaa lääkärille.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kiitos siitä, että kommenteillasi alleviivaat blogin viestiä. Jännä juttu, että nyt ollaan taas kerran vaatimassa miehiä kollektiiviseen vastuuseen näistäkin synneistä, jos asetelma on se, että miesten pitää vinkumatta sietää munista puristelua, samalla kun tarjotaan kriisiterapiaa naisille joilta joku limanuljaska on kehdannut kysyä puhelinnumeroa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

pasi, monestikko olet soittanut lääkärille, vai suostunut auliisti kopelointiin ?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Siinä vaiheessa kun mies alkaa itkeä naisen huomiosta, voi huoletta lähteä lääkäriin. Ihmiskunnalla ei ole juuri toivoa jos isot miehet ruikuttavat naisen kosketteluista. Itseä on matkan varrella lyöty, potkittu, purtu, yritetty ampua, puukottaa ja lyödä kirveellä, miksi luulet että naisen kosketus aiheuttaisi inhoreaktion?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #10

Eräs tuttu mies, kertoi että vanha mummo oli kerran nipistänyt pepusta sanoen, ettei voinut vastustaa kun on niin makea pylly että.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #10

pasi majuri, sinustako on aivan normaalia ja miellyttävää homon kopelointi?
Meitähän on joka junaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Penis ei pelasta miehiä seksuaaliselta häirinnältä ja väkivallalta"

Ei kai sitä miksikään pelsatusvälineeksi ole tarkoitettukaan?
Heikoilla jäillä naskalikin toimii paljon paremmin.

Toni Randla

Puuttuuko hyvä kasvatus siis monelta?! En ole kertaakaan elämässäni lähestynyt naista epäkunnioittavalla tavalla enkä pysty uskomaan, että sitä niin paljon esiintyy, kuin nyt esitetään. Minulle nainen onjumalainen olento enkä voi kuvitella että loukkaisin häntä (tahtomatta sitä tapahtuu kuitenkin). Itse olen kyllä usein kokenut naiten puolelta sellaista aktiivisuutta, jota nyt täytyy käsitellä kuin ahdistelua. En kyllä itse niin käsittänyt, kuin sellaista esiintyi. Nuorempana en voinut juuri mihinkään rauhalliseen paikkaan jäädä noin vaan istumaan, ettei joku nainen tavalla tai toisella lähestynyt. Nuorena uskovaisena yritin välttää sopimattomia suhteita ja tilanteita. Joskus yksi nainen, kuin torjuin hänen erittäin intiimin aktiivisuuden, sanoi, että ei niin voi tehdä. Nainen voi torjua miehen seksuaalisen lähestymisen, koska kaikki seksin seutaukset jäävät naisen kantaa, miestä ei oikeastaan seksi ei vahingoita. Väkivalta on eri asia, se ei olekaan seksi. Nainen taas on sellaisessa asemassa, että hänellä on tuhat kertaa vaikeampaa saada seksia omilla ehdoilla ja kun hän sitten löytää miehen ja tilanteen, joka on hänelle sopiva ja hän tekee aloitteen, ei miehen sovi sitä torjua, koska naiselle sellainen torjuminen on aivan jotain muuta kuin miehelle. Otin siitä opiksi sen verran, että jos en halua joutua sellaiseen tilanteeseen, vältän sitä jo etukäteen.
Eri asia on homojen lähentely. Lapsena minua usein pidettiin tytöksi, edes kun tappelin kadulla muiden poikien kanssa. Homojen lähentelyä tuli koettu useankin kerran. Opin aika pian niitä torjumaan, mutta se oli todellakin epämielyttävä. Muuden suhtaudun homoihinkin täysi sallivasti, niistä erittäin moni on todella kiva ihmisenä. Olen aivan varma, että hyvät käyttäytymistavat ovat riittävä turvallisuuden tae ja siihen täytyy panostaa vaivaa säästämättä.

Toimituksen poiminnat