Kamal Palani Jafi Päivystävä demari, joka on vapaa-ajattelija, aktivisti ja ääridemokraatti.

Kurdistanin demokratia vai poliittinen islam

Sunni ja shiiavaltiot syyttelevät toisiaan terrorismin tukemisesta. Molemmat ovat oikeassa, molemmat osapuolet tukevat terrorismia. Sen lisäksi, että terrorismin tukemisella muslimivaltiot yrittävät lisätä valtaa, niin heidän tarkoituksena on myöskin tukahduttaa Lähi-idästä kaikki demokraattiset ja edistykselliset voimat. Tämä tosiseikka korostuu Kurdistanin itsenäistymisen kohdalla.

Yhtälö menee näin: Shiiavaltiot tukevat terrorismia, koska haluavat lisätä valtaansa ja olla johtavassa asemassa Lähi-idässä. Sunnivaltiot tukevat terrorismia, koska haluavat lisätä valtaansa ja olla johtavassa asemassa Lähi-idässä. Koska osapuolilla on erilliset tavoitteet, niin se tarkoittaa sitä, että he kohtelevat toisiaan vastustajina. Tosin heidän keskinäinen riitely loppuu välittömästi, kun joku tai jotkut uhkaavat osapuolten tavoitteita.

Kurdistanilla on ollut pitkäaikainen tavoite länsimaalaistua ja vahvistaa alueen demokratiaa. Tämä taas on shiia ja sunnivaltioitten periaatteita, tavoitteita ja arvoja vastaan. Kurdistanin saavuttaessa jotainkin merkityksellistä, shiia ja sunnivaltiot liittoutuvat keskenään kurdeja vastaan. Näin on käynyt jälleen kerran Kurdistanin tavoitellessa itsenäisyyttä.

Länsimaat ovat syrjäyttäneet monissa Afrikan ja Lähi-idän maissa diktaattorit vallasta. Kyseisiä siirtoja on perusteltu demokratian viemisellä ja vahvistamisella. Näin ei ole kuitenkaan käynyt, vaan maat ovat ajautuneet sisällissodan partaalle.

Eikö ole kummallista, että eurooppalaiset puhuvat arvoistaan päivät pitkät, mutta kun joku maa yrittää synnyttää Lähi-itään valtion, joka tähtää eurooppalaisiin arvoihin, niin eurooppalaisilta valtioilta ei herukkaan taloudellista, sotilaallista ja henkistä tukea. Eikö se ole Euroopalle suuri voitto, että Lähi-itään syntyy demokraattisia ja ihmisoikeuksia kunnioittavia valtioita? Vai onko niin, että Lähi-itä on tuhoon tuomittu alue, jota pitää käyttää hyväksi lännen hyväksi? Yrittääkö Eurooppa sanoa kurdeille, että ”anteeksi, te synnyitte väärään paikkaan, emme voi auttaa teitä”. Jos hyväksymme sen, niin eikö silloin eurooppalaisten pitäisi vetää samalla kaikki joukot pois Lähi-idästä? Vai yrittääkö Eurooppa sanoa, että ”koska me voimme, niin me teemme mitä ikinä haluamme”?

 

Irak on käytännössä julistanut sodan Kurdistania vastaan. Irak on liittoutunut terroristijärjestö Hashd al-Shaabin kanssa Kirkukin valtaamiseksi. Euroopan johtajat seuraavat hiljaisina ja toimettomina sivusta. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Lähi-itään piirretyt rajat ovat ongelmallisia ja vain niitä uudelleen arvioimalla voidaan rakentaa rauhaa alueelle. Kenen lippua kannat Eurooppa? Demokratian vai poliittisen islamin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Mika Sarivaara-Satta

Koko Lähi-itä on menetetty tapaus ja ainoa jollain lailla toimiva valtiomuoto on diktatuuri, joten on ihan sama millaisia nimellisiä valtioita siellä vaikuttaa. Toivotaan, että pääsemme irti öljyriippuvuudesta mahdollisimman pian ja voimme unohtaa koko alueen olemassaolon, ja siellä saavat hihhulit sitten rauhassa selvittää välinsä.

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen

"Eikö ole kummallista, että eurooppalaiset puhuvat arvoistaan päivät pitkät, mutta kun joku maa yrittää synnyttää Lähi-itään valtion, joka tähtää eurooppalaisiin arvoihin, niin eurooppalaisilta valtioilta ei herukkaan taloudellista, sotilaallista ja henkistä tukea."

Täytyy ihan ihmetellä, miten kehnoa propagandaa täällä jaetaan. Jokainen tietää tai jokaisen tulisi tietää, että itsenäinen Kurdistan on USA:n ja Israelin plan B, kun Syyriaa ei saatu tuhottua plan A:n, jihadistien avulla. Kurdistanin takana on siis maailman ehkä kaksi merkittävintä roistovaltiota, mitä tulee laittomiin sotiin ja kuolonuhreihin tai Palestiinaan.

Kurdistanin koko pointti on hankkeen isännille Washingtonissa ja Tel Avivissa naapurivaltioiden (Syyria, Tyrkki, Iran) balkanisoiminen Jugoslavian tapaan. Koska Syyriaa ei saatu tuhottua, se hajotetaan kurdien avulla, jotka eivät muodosta edes enemmistöa Syyrian alueilla, jotka halutaan integroida Kurdistaniin. https://www.globalresearch.ca/why-a-kurdish-enclav... Kurdien avulla halutaan myös destabilisoida Turkkia, joka on irtaantumasta Nato-pöydästä vallankaappauksen jälkeen, jota Erdogan ei vailla perusteita pitää Naton organisoimana; puhumattakaan Iranista, jonka tuhoaminen on ollut pitkään Israelin suuri missio Iranin muodostaessa ainoan varteenotettavan kilpailijan alueen hegemoniasta.

Kurdistanista halutaan tehdä Israelin tavoin etnisesti puhdas valtio. Loukkaa syvästi lukijoiden älyä nimittää tällaista projektia Kurdistanin "länsimaiseksi haaveeksi". Kurdistania voidaan nimittää hankkeen isäntien mukaan imperialistiseksi haaveeksi, ei muuksi. Meillä on kaikki syy tukea alueen kansallisvaltioita ja estää USA:n ja kumppaneiden imperialistiset ja rikolliset suunnitelmat "kurdistaneineen", jotka tulevat lisäämään pakolaisvirtoja, joita etnisesti "puhtaat" valtiot tuppaavat tuottamaan, ennen kaikkea alueilla, jossa ko. ethnos on vähemmistönä. Etnisesti puhtaan valtion tie havaittiin tuhoon vieväksi jo wilsonilaisen nationalismin kariuduttua ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Wilsonhan halusi kaikille kansoille oman valtion ja seurauksena olivat etniset puhdistukset pitkin Keski- ja Itä-Eurooppaa sodan jälkeen. Ja sinä kutsut samanlaista hanketta länsimaisten arvojen riemuvoitoksi. Voi Pyhä Isä! Ymmärrän halusi harjoittaa kurdipropagandaa, mutta alkeellista hävyn tunnetta julkean vaatia.

USA ja Israel ovat häviämässä likaisen pelinsä Syyrian suhteen. Tämän ovat ilmeisesti havainneet kaikki muut paitsi kurdit. Et kai todella kuvittele lukijoidesi uskovan, että Kurdistan on otsikoissa, koska kyseessä on "kurdien haave". Ei, kyllä kyseessä on maailmanpolitiikka likaisimmillaan. Tällaisesta lienee kaikkien järjellä ja omallatunnolla varustettujen mielekästä sanoutua irti.

P. S. Eikö Tel Aviv voisi lainata kurdeille myös ammattipropagoijia, he kun leikin varsin hyvin osaavat? Voisivat ottaa vastuun myös hankkeen tästä puolesta. Tämä diskurssihan on aivan älytöntä.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Globalresearch on salaliittoteorioihin erikoistunut, totta ja tarua sekoittava sivusto. Sitä ei pidetä uskottavana tietolähteenä: https://rationalwiki.org/wiki/Globalresearch

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen

Olipas Jaakolta kerrassaan hölmö kommentti! Linkitin jutun, koska siinä oli tietoa Al Hasakahin alueen etnisestä koostumuksesta. Sen sijasta, että kiistäisit tämän väitteen (kerroin EKSPLISIITTISESTI ja SELVÄSANAISESTI, MIKSI jutun linkkaan) alat hölöttämään Global Researchin maineesta. Voi Jaakko hyvä, fokus ei ollut Global Researchin maineessa, vaan Al Hasakahin alueen etnisessä koostumuksessa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kuulostaa Venäjän propagandalta!

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen

Mitä relevanssia keskustelun kannalta on sillä, miltä jokin asia sinusta kuulostaa? En oikein ymmärrä tätä panoksena keskusteluun. Liittyykö tämä kommentti jotenkin blogiin tai siitä käytyyn keskusteluun? Oletusarvo kai on, että jotenkin liittyisi.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #9

"Liittyykö tämä kommentti jotenkin blogiin tai siitä käytyyn keskusteluun?"

Retorinen kysymys varmaan. Mutta yhtä kaikki, saman tien voidaan kysyä, miten sinun poliittinen paatoksesi liittyy aiheeseen. Toinen toistaan julmempia viholliskuvia kurdeista, Yhdysvalloista, Israelista?

Profiilisi mukaan olet "filosofian, historian, yhteiskuntaopin ja elämänkatsomustiedon aineenopettaja" - huh. Viholliskuviin ja ääriajatteluun viittaava valistustyylisi sopii parhaiten koraanikouluun tai vastaaviin "oppilaitoksiin", salli minun sanoa.

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen Vastaus kommenttiin #13

Oletko Markku tolkuissasi? Minun puheenvuoroni liittyi aiheeseen, joka koski Kurdistania. Blogi käsitteli Kurdistania, kommenttini käsitteli Kurdistania. Sinun kommenttisi käsittelee Antti Kukkosta. Tulkitsen tämän siten, että sinulla on absoluuttisesti ei-mitään sanottavaa aiheesta käytyyn keskusteluun, jonka takia hyökkäät kirjoittajan kimppuun. Lienenkö väärässä? Sinänsä peukutan blogistia, joska sallii tällaiset täysin asiaankuulumattomat kommentit. Omassa blogissani moiset lentäisivät pihalle.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #14

Antin kurdivihamielinen ja antisemitistinen, länsivaltoja katkerasti syyttävä propaganda tiivistyy melko hyvin seuraavaan otteeseen julistuksestasi:

__________________________________
"Kurdistanista halutaan tehdä Israelin tavoin etnisesti puhdas valtio.
Loukkaa syvästi lukijoiden älyä nimittää tällaista projektia
Kurdistanin "länsimaiseksi haaveeksi". Kurdistania voidaan nimittää
hankkeen isäntien mukaan imperialistiseksi haaveeksi, ei muuksi."
__________________________________

Sinulta Antti ei heru yhtäkään tosi myönteistä sanaa Kurdistanin valtiolle, vaikka nimenomaan demokraattinen itsenäinen kurdivaltio on tämän blogin aiheena. Missä tolkuissa sinä olet, parahin 'historian, yhteiskuntaopin ja elämänkatsomustiedon aineenopettaja'?

Minun kommenttini blogin aiheeseen löydät vaivautumalla lukemaan yllä olevan viestini #3 (16.10.2017 23:07). Siitä et löydä mitään vihamielistä linjausta blogistin avaukseen. Päinvastoin, oma kantani Kurdistanin itsenäiseen demokraattiseen valtioon on pelkästään myönteinen.

Tule Antti rohkeasti mukaan puolustamaan itsenäistä kansallisvaltiota kurdeille!

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen Vastaus kommenttiin #13

Markku siis moittii minua siitä, että harjoitan poliittista paatoksellisuutta (ilmeisesti viileän analyysin sijaan ou quelque chose dans ce genre). Ottaen huomioon, että moitteen esittäjä kirjoittaa seuraavasti, väite on sekä hämmentävä että täysin absurdi:

"Yksi on silti varmaa; Pohjois-Korea on pahuuden tyyssijana ykkösluokkaa hirmuhallintonsa vuoksi. Kansaa riivataan juche-aatteen julmuudella, joka ei tunne minkäänlaista sääliä ihmisiä kohtaan. Maa on kuin suljettu vankileiri, jossa yksilöihmisillä laajalti on tuskin eläimenkään arvoa. Jotta ilmiselvät asiat saataisiin ylösalaisin edes jonkun päässä, on tässäkin blogistanissa kirjoittaja, joka tavan takaa innostuneesti hehkuttaa tappaja-kiduttaja Kim-Yong-Unin kansan vankileiriä auvoisena Onnelan-Kaukomaana." http://mmarttila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243179-p...

Mikäli Markku pidät tätä tekstiä puolusteltavana ja ristiriidattomana kritiikin kanssa, jonka esitit ylläolevaa kommenttiani kohtaan, eikö meidän tulisi sanoa, ettei ongelma ollut paatoksessani, vaan siinä, että se kohdistui mielestäsi vääriin tahoihin. Harvoin nimittäin törmää tekstiin, joka on niin täynnä vulgääriä paatosta kuin yllälainattu (Markun teksti). Miksi siis fokus on paatoksellisuudessa, eikä siinä, että kritisoitiin mielestäsi väärää tahoa? Markku, nyt et ole älyllisesti rehellinen. Toimit mielestäni moitittavasti.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #16

Onneksi meillä on sananvapaus, jonka puitteissa saamme olla hyvinkin eri mieltä esimerkiksi siitä, mikä maa on roistovaltio ja mikä ei. Sinun roistovaltiolistallasi on ylimmäisenä USA ja Israel. Se ei vastaa minun näkemystäni, mutta meillä on molemmilla täysi oikeus pitää kantamme. Saamme jopa arvostella toisen näkemystä; mielellään perustelemalla kantamme.

Se on totta, että en viitsi kirjoittaa minulle tärkeistä aiheista ympäripyörein ilmaisuin, ikäänkuin omaa näkemystä peitellen. Avoimesti kanta esiin; se on reilua silloin kun aidosti ollaan jotain mieltä asiasta.

Ehdotan siis Antille, että jatkamme molemmat itsellemme sopivalla tyylilajilla. Siinä mielessä olemme samalla viivalla, että kumpaakaan ei voitane syyttää kynttilänsä vakan alla pitämisestä (sallinet vanhahtavan ilmaisun).

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Olen todella lämpimästi itsenäisen ja vahvan, demokraattisen kurdivaltion kannalla.

Kurdien asuinalueet sijaitsevat lievästi sanottuna levottomassa ympäristössä: Syyria on pirstaleina. Turkkia tyrannisoi raakalaismainen kurdien vainooja ja oman kansansa pelkäämä hirmuhallitsija.
Iran on Lähi-idän suurin uhka Israelille ja koko maailmanrauhalle. Irakin valtio on Saddamin ja sotien ym. jäljiltä poliittisesti riekaleina.

"Kurdit ovat Lähi-idän vuoristoseuduilla elävä kansa. Kurdeilla ei ole koskaan ollut omaa itsenäistä valtiota. Suurin osa kurdeista asuu Kurdistanissa, joka sijaitsee Irakin, Iranin, Turkin ja Syyrian alueilla, mutta heitä asuu paljon myös diasporassa esimerkiksi Saksassa ja Istanbulissa. Kurdeja arvioidaan olevan kaikkiaan noin 25–30 miljoonaa." Wikipedia

Kurdienkaan yhtenäisyys ei ole läheskään paras mahdollinen. Mutta heillä on vahvuutenaan oma kansallinen identiteetti, yleisesti ottaen yritteliäs ja työtä pelkäämätön mielenlaatu sekä myös taloudellisia resursseja, joiden varaan itsenäinen kurdivaltio voidaan perustaa.

Onnea kurdien oikeutetuille pyrkimyksille perustaa lopultakin oma demokraattinen valtio!

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen

"Mutta heillä on vahvuutenaan oma kansallinen identiteetti, yleisesti ottaen yritteliäs ja työtä pelkäämätön mielenlaatu sekä myös taloudellisia resursseja, joiden varaan itsenäinen kurdivaltio voidaan perustaa."

Sillä lailla Markku! Mieleeni tulee Albanian suurlähetystön lyhyt esittely albanialaisten mielenlaadusta. Jätät lukijan sanattomaksi.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kamal, ilmeisesti kurdeja käytettiin vain hyväksi taisteluissa Isisiä vastaan. Nyt Isis on lyöty, joten kurdeja ei enää tarvita. Olen pahoillani puolestanne :(

Rauhaa Lähi-itään ei taida tulla pitkään aikaan, ellei kansainvälinen yhteisö auta ja vedetään uudet rajat, missä shiioilla, sunneilla ja kurdeilla on erilliset omat valtiot. Aluella asuu myös kristittyjä - heidän tilanteensa on myös hyvin tukala.

Olen itsekin hyvin pettynyt lansimaiseen puheeseen arvoista. Se on vain pelkkää puhetta, oikeasti ei koskaan auteta pulaan joutuneita. Näkeehän sen Suomessakin pienessä mittakaavassa kun pieniä muslimityttöjä saa vahingoittaa mielin määrin, yhteiskunnan puuttumatta asiaan. Pistää tavallaan vihaksi koko maailman meno - Ihmiskunta tuhoaa luonnon ja lopulta itsensä. Ei voi kuin rukoilla että kaikki kääntyy hyväksi vielä jonain päivänä. Voimia!

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen

Unohdat Nita, miten länsimaat pelastivat Libyan Gaddafin tyrannialta. Kiitollisuuden määrä Tripolissa lienee länsimaita kohtaan sanoinkuvaamaton tällä hetkellä, sillä Libya-operaation suhteet länsimaat todellakin seisoivat arvojensa takana. Libyahan oli jo Gaddafin kaudella Afrikan paras maa inhimillisen kehityksen mittareilla, siinä missä tällä hetkellä maa taitaa olla maapallon hännillä. http://www.countercurrents.org/cramer040511.htm Tuskin ihmiset tätä kuitenkaan miettivät, vaan kiittävät kansainvälistä yhteisöä ja arvopolitiikkaa, joka pelasti heidät Gaddafilta. Kyllä taitavat Syyriassa olla kateellisia Libyalle, jonka länsimaat pelastivat, siinä missä projekti näyttää Syyriassa jäävän haaveeksi.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Kirkuk kukistui päivässä ja huonot uutiset kurdeille tuskin jäävät tähän. Kurdeilta on aina puuttunut yhtenäinen pitkän aikavälin strategia ja nyt näemme sen seuraukset taas kerran.

Toimituksen poiminnat