Kamal Palani Jafi Ei tabuja, ei poliittisia kuplia, koska Suomi ansaitsee parempaa.

Kansoja pidetään pakkoavioliitossa – Itsenäistyminen on jokaisen kansan oikeus

Maailmassa on edelleenkin paljon sellaisia kansoja, jotka haluaisivat itsenäistyä ja päättää täysimääräisesti omista asioistaan. Totta kai jokaisen kansan pitäisi saada vapaasti itsenäistyä. Näin ei kuitenkaan anneta tapahtua. Itsenäistymisen vastustajat vetoavat usein perustuslakiin, vakauden ylläpitämiseen ja yhtenäisyyteen.

Käännän politikkojen puheet kansankielelle: Perustuslakiin vedotaan, jotta ei tarvitsisi keskustella. Vakaudella ja yhtenäisyydellä tarkoitetaan rahan tai öljyn olevan tärkeimpiä asioita. Rahaa ja öljyä puolustetaan, vaikka väkivalloin tarvittaessa. Asioita tarkastellessa voi päätyä sellaiseen johtopäätöksen, että ihmisoikeudet, demokratia ja kansojen itsemääräämisoikeudet ovat toissijaisia arvoja rahan rinnalla.

 

Itsenäistymisen vastustajille: Eikö sillä ole mitään merkitystä, että yhdistyneiden kansakuntien KP- ja TSS-sopimusten mukaan kaikilla kansoilla on itsemääräämisoikeus. Tämän oikeuden nojalla ne määräävät vapaasti poliittisen asennoitumisensa ja harjoittavat vapaasti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten olojensa kehittämistä. Nämä ihmisoikeussopimukset määrittelevät pitkälti kansainvälisen oikeuden perustaa. Tästä huolimatta kansoja halutaan pitää pakkoavioliitossa.

Kysynkin teiltä, onko kansoilla tarjottu edes mahdollisuuksia itsenäistyä nykypäivän lainsäädäntöjen puitteissa? Mistä te kertoo, että vastustetaan kansojen itsenäistymistä mutta ei tarjoa kuitenkaan mitään vaihtoehtoja? Ei politikkoja tarvita päätöksentekoon, jotta mikään ei koskaan muuttuisi, vaan sitä varten, että asioita muutetaan demokraattisemmaksi ja vapaammaksi.

Meillä on syytä olla huolissaan EU:n ja kansainvälisen yhteisön hampaattomuudesta. Miksi EU ja kansainvälinen yhteisö ovat olleet Espanjan valtion harjoittamasta väkivaltaisuuksista hiljaa. Katalaanit eivät ole kenellekään mitään velkaa. Eivätkö katalaanit olekaan eurooppalaisia? Olisiko EU yhtä hiljaa, jos kyseessä olisi Venäjä. Noihin kysymyksiin EU:n on kyettävä vastaamaan, jos se haluaa olla tulevaisuudessa uskottava unioni.

Maailmassa pitää olla niin paljon valtioita, kuin on tarpeen olla palvellakseen kaikkia kansoja. Se on ihmiskunnan säilymisen ja kehittymisen kannalta oleellista. Kansainvälisyyden tiellä on pysyttävä, demokratiaa vahvistettava ja ihmisten on pyrittävä kuuntelemaan niitäkin, jotka eivät ole samaa mieltä asioista. Vain siten voimme maksimoida rauhaa ja keskinäistä kunnioitusta.

 

Lähteet: http://www.ihmisoikeuskeskus.fi/@Bin/3080567/IOK_CHR_fi-digi.pdf

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomen kannattaisi myös jakautua osavaltioiksi.

Suomi, Pohjanmaa, Savo, Lappi ja Karjala. Kaikille täysi autonomia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten määrittelet kansan? Täällä Puheenvuorossa emme päässeet konsensukseen edes suomalaisista.

http://rjaaskel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243839-ku...

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Espanjassa kataaninkielinen vähemmistö on noussut Espanjan hallitusta vastaan. Suomen malli voisi toimia sielläkin! Presidentti Ahtisaari voisi käydä neuvomassa Espanjan hallitusta muuttamaan maan perustuslakia niin, että kataanin kieli säädettäisiin Espanjassa toiseksi kansalliskieleksi. Suomessa v. 2011 säädetty Kansalliskielistrategia voisi toimia mallina uudistukselle!

Kataaninkielisille pitää tietysti olla omankieliset koulut ja yliopistot. Kaikille espanjalaisille säädettäisiin kataanin kieli pakolliseksi oppiaineeksi alakoulusta ammatti- ja yliopistokoulutuksen loppuun asti. Kaikkiin Espanjan valtion ja kuntien virkoihin säädettäisiin velvollisuus osata sekä maan pääkieltä espanjaa että kataanin kieltä. Kataaninkieliset voisivat näin saada etuoikeuden kaikkiin virkatehtäviin Espanjassa. Näin kataaninkieliset saisivat myös viranomaispalvelut omalla kielellään kaikkialla Espanjassa.

EU:n laki kielivähemmistöjen oikeuksista puolustaisi varmasti katalonialaisia tässä uudistuksessa!.

Jussi Nousiainen

Katalaani on Espanjassa täysin virallinen kieli. Koulussakin opetus tapahtuu sillä.
Muutenkaan he eivät ole mikään sorrettu kansanosa Espanjassa.
Francon aikana sinne kehitettiin teollisuutta ja kauppaa, kun etelä oli maanviljelykseen sopivampaa. Yhtenäisen Espanjan kehittämisestä johtuu heidän vaurautensa. Nyt siellä vähemmistö haluaisi omia itselleen tuon kaiken hyvän.
Mielestäni täysin väärin ja epädemokraattista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Itsenäistyminen on jokaisen kansan oikeus"

Myös Suomella on oikeus itsenäistyä EU:n kahleista.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Oikeus eroon on, mutta Suomen kansan enemmistön tahto on EU:ssa pysyminen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Entä se itsenäisyys? Onko kukaan poliitikko tai media kertonut että itsenäisyys on pakko luovuttaa EU:n komissiolle liittovaltiossa? Nythän hallituksemme joutuu anomaan jopa metsiemme käyttöä komissiolta.

Käyttäjän HenriAitakari kuva
Henri Aitakari

Asiasta on viimeksi äänestetty v. 1994, joten aika utopiaa on puhua kansan enemmistön tahdosta tällä hetkellä. Viimeistään siinä vaiheessa on äänestettävä uudestaan, kun EU yritetään muuttaa yhteisen budjetin alla toimivaksi. Silloin on myös sopiva hetki erota unionista.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Kas siinäpä se mikä on kansa ja mitkä ovat kansan suvereenit rajat. Nyt koko EU-päsmärit taitavat olla ulalla?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Katalonialla pitäisi olla samat mahdollisuudet itsenäisyyteen kuin Skotlannillakin on ja muilla.

Ahvenanmaankin itsenäistyminen olisi ihan sopivaa ja laillista kansanäänestyksen jälkeen, jos siitä sovittaisiin Suomen valtion kanssa ilman ulkopuolisten väliintuloa ja manipulointia. Se ei kävisi päinsä esimerkiksi oloissa, joissa vieraan vallan vaikutus ns. pienine vihreine miehineen tms. avustajineen olisi vallannut merkittävää sijaa maakunnan hallinnossa tai kansalaisverkostoissa.

Ahvenanmaa on itsenäisen Suomen alkuperäistä aluetta samoin kuin Helsinki, Turku, Viipuri* ja Oulu. Sen kuuluminen Suomeen vahvistettiin erikseen samalla kuin Petsamonkin Tarton rauhansopimuksessa 1920, jossa naapurien kanssa neuvotellen Kansainliiton suojeluksessa sovittiin lopullisesti maamme lailliset rajat.

* Viipurin lääni muuten tuli 1940 ja 1944 laittomasti Neuvostoliittoon liitetyksi, etnisesti puhdistetuksi ja laittomasti itänaapurin joukoilla ja asukkailla miehitetyksi, ja mm. viipurilainen presidentti Martti Ahtisaari on delleen maansisäisessä maanpaossa torso-Suomineidon alueella, ks. https://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42
- Kansanäänestys Viipurin ja Petsamon ym. tulevaisuudesta tulisi pitää Suomessa, missä noiden alueiden oikea väestö on. Sitä vastoin Itä-Karjalan ja ns. Karjalan tasavallan itsenäisyyshankkeita on ulkopuolelta tuettava ja järjestettävä äänestys siellä, mikä itse asiassa sovittiinkin jo 1920.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Tässä pitäisi nyt sekä Espanjan keskustaoikeiston Partido Popularin espanjalaisnationalistit että nämä katalaaniseparatistit panna ulos jäähylle. PSOE:n ja PSC:n (Espanjan ja Katalonian sosialistit) ovat vaatineet paluuta neuvottelupöytään.

Pohjaksi PSOE:n hallituksen 2006 tekemät laajennukset Katalonian autonomiaan jotka PP romutti ja tilanteen rauhoittaminen. Päälle pitäisi selkeästi tehdä se, että Katalonian oma poliisi ottaa jatkossa maakunnan alueella myös Guardia Civilin tehtävät.

Sitten voitaisiin järjestää oikea, keskushallinnon hyväksymä kansanäänestys, jossa vastakkain olisivat laajennettu autonomia ja täysi valtiollinen itsenäisyys. 50 % raja äänestysaktiivisuudelle tuloksen sitovuudelle.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Mielestäni tämä koko valtioajattelu pitäisi pistää uusiksi.

Muistetaan, miten koko länsimainen maailma hurrasi, kun DDR liityi osaksi Saksaa - demokratian ylväänä monumenttina.

Päinvastainen toiminta ei sitten Katalonian kohdalla yllättäen aiheuttanutkaan riemun ryöpsähdyksiä.

Demokratiasta on kyse molemmisssa tapauksissa.

Jokainen valtio pitäisi jakaa loogisiin aluehallintoihin, joista jokainen voisi määrittää (ehkä vuosittain) minkä valtion alle he kuuluvat (toki rajoittaen vaihtoehdot järkeviin lähitarjokkaisiin). Se olisi demokratiaa!

Ehkä mallia voisi ottaa muinais-Saksasta, jonka aluetta hallitsivat lukuisat germaani- ja silikaatti-heimot. Sen alla oltiin, joka tarjosi parhaat ehdot...

Toimituksen poiminnat