Kamal Palani Jafi Ei tabuja, ei poliittisia kuplia, koska Suomi ansaitsee parempaa.

Kurdit ovat islamistien pahin painajainen – Kurdistan tunnustettava itsenäiseksi

  • Kurdit ovat islamistien pahin painajainen – Kurdistan tunnustettava itsenäiseksi

Kurdit ovat yksi suurimmista kansakunnista, joilla ei ole omaa valtiota. Kurdeja asuu yhteensä noin 25–35 miljoonaa Turkissa, Irakissa, Syyriassa, Iranissa ja Armeniassa. Pohjois-Irakin kurdialue aikoo järjestää tämän vuoden syyskuussa kansanäänestyksen, jossa punnitaan jatkaako se Irakin osana vaiko itsenäisenä valtiona.

Kaikista sodista ja konflikteista huolimatta islamistit eivät ole onnistuneet tunkeutumaan Kurdistaniin. Uskonnon ja politiikan erottaminen toisistaan erottaa Etelä-Kurdistanin poliittisen kartan Irakista ja useista muista Lähi-idän maista. Islamistit vastustavat Kurdistanin demokraattista kehitystä ja sekularismia. Kurdistan on yksi niistä harvoista Lähi-idän maista, jossa on mahdollista olla kristitty, juutalainen tai vaikkapa ateisti. Poliittisen islamin edustajat pitävät kurdeja yhtä vastenmielisenä kansana, kuin natsit pitävät juutalaisia. Siksi Kurdistanin itsenäistymispyrkimyksiä on systemaattisesti vastustettu vuodesta toiseen. Siksi Turkki ei ole sallinut kurdeja neuvottelupöytiin ja siksi niin monet Lähi-idän maat eivät tule koskaan tunnustamaan Kurdistania itsenäiseksi. Kurdien vapaus ja itsenäisyys toteutuvat vain, jos länsimaat panostavat ja tukevat Kurdistanin itsenäistymispyrkimyksiä. Jotta Kurdistanista tulisi oikeasti kansainvälinen itsenäinen valtio, olisi muiden valtioiden tunnustettava se. Euroopan ja suurvaltojen rooli on keskeinen. Kurdit aikovat järjestää syyskuussa kansanäänestyksen autonomisen alueen itsenäisyydestä. Ennen syyskuuta on tehtävä voimakkaasti töitä sen eteen, että saisimme mahdollisimman monia valtioita ymmärrytettyä siitä, että nyt on kyse demokratian, rauhan ja ihmisoikeuksien tukemisesta itsenäisestä Kurdistanista puhuessamme.

Itsenäinen Kurdistan on kaikkien kurdien koti. Kurdistanin poliittiset puolueet ovat tehneet arvokasta työtä, mutta on hyvä muistaa, että puolueitten edut eivät saa koskaan mennä itsenäisyyden ja yhtenäisyyden edelle. Monet arabikansat ja muut islamistiset valtiot ovat pyrkineet sadan vuoden ajan pitämään kurdeja epäyhtenäisenä. Meillä ei ole enää varaa toistaa samoja virheitä rakkaat veljet ja siskot.

Kurdien poliittisista ristiriidoista huolimatta Kurdistanin poliittinen kulttuuri on alueen keskushallintoihin verrattuna varsin edistyksellinen, demokraattinen ja sekularistinen. Kurdien kamppailu Isisin kaltaisia väkivaltaisia fundamentalistisia voimia ja kansallista sortoa vastaan ansaitsee kansainvälisen tuen. Tukemalla kurdeja ja Kurdistanin itsenäistymispyrkimyksiä Eurooppa tukisi Lähi-idän tehokkainta demokraattista terrorisminvastaista liikettä. Samalla Eurooppa saisi tärkeän kauppakumppanin Lähi-idästä.

Itsenäisyyden vahvistaminen ei saa jäädä siitä kiinni, että Kurdistanissa on niin monia ongelmia tai siitä, että Kurdistanin presidentti Barzani on ilman demokraattista tukea ollut vallassa. On hyvä muistaa, että itsenäistymisen jälkeen ongelmia on paljon helpompi ratkoa, kuin pelkästään autonomisena alueena. Niin kauan, kun me emme ole itsenäisiä, niin islamistit tulevat pitämään huolen siitä, että kurdit pidetään jatkossakin harjoitettuna kansana, eli epäyhtenäisenä. Mitä kurdit tekevät rahalla, öljyllä ja rikkauksilla, jos eivät saa olla täysin vapaina, riippumattomia ja itsenäisiä? Kurdeilla on ainutlaatuinen tilaisuus tehdä historiaa ja tulla osaksi modernia yhteiskuntaa. Kurdit ovat satoja vuosia yrittäneet tulla toimeen arabien, turkkilaisten ja iranilaisten kanssa vailla tuloksia. Siksi on mentävä eteenpäin ja siksi on löydettävä uusia ratkaisuja itsenäisen Kurdistanin perustamiseen. Kurdien ei tarvitse kysyä lupaa naapurivaltioiltaan. Nyt on kurdien aika tullut.

 

Yksikään valtio ei ole itsenäistynyt ilman uhrauksia tai sillä tavalla, että kaikki olisi valmista ja kaikki olisi täydellisesti. Siksi sitä on turhaa edellyttää myöskään kurdikansan kohdalla.

Seuraavia asioita on ratkaistava, mutta ne eivät ole syitä lykätä Kurdistanin itsenäisyyttä:

  1. TALOUS: Taloudellisesta näkökulmasta arvioituna Kurdistanilla ei ole tuotantoa, vaan maa on riippuvainen naapurimaista. Tähän on löydettävissä ratkaisuja. Tarvitsemme uusia kauppakumppaneita ja uudenlaista ajattelua.
  2. Turvallisuus: Turvallisuutta pitää lisätä ja ylläpitää, jotta islamistit eivät pääse horjuttamaan itsenäistä Kurdistania. Tässä tehtävässä on otettava kaikkien alueitten kurdit mukaan. Itsenäinen Kurdistan on kuitenkin kaikkien kurdien koti.
  3. Presidentti Barzani: Daeshin nousu oli lottovoitto Kurdistanin presidentille Barzanille. Hän pystyi ohittamaan presidenttivaalit sillä, että ei ole aikaa ja terroristit pitää kukistaa. Barzanilla oli vahva tietämys ja osaaminen terrorismin kukistamiselle. Siksi Barzani sai jatkaa tehtävässään, vaikka häntä ei demokraattisesti valittukaan uudelle presidenttikaudelle. Itsenäistymisen yhteydessä tai heti sen jälkeen uudet demokraattiset presidenttivaalit ja parlamenttivaalit on järjestettävä.
  4. Muitten alueitten kurdit: On tehtävä selväksi, että Pohjois-Irak, eli tulevaan itsenäiseen Kurdistaniin on jokainen kurdi tervetullut poliittisesta puolueestaan tai taustastaan riippumatta. Itsenäisen Kurdistanin on tiivistettävä yhteistyötään muitten alueitten kurdien kanssa. Turkki ja erityisesti Iranin aggressiivista politiikkaa ja sotatoimia vastaan pitää varautua yhtenäisenä. Se on pahin mahdollinen skenaario islamisteille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Hannu Töyri

Kurdistanin ja Israelin väliset hyvät suhteet voisivat olla eräs mahdollisuus.

Käyttäjän KamalPalaniJafi kuva
Kamal Palani Jafi

Hyvät suhteet ovat aina myönteinen asia. Alue tarvitsee enemmän sillanrakentajia, kun sillanpolttajia.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Itsenäinen Kurdistan on kaikkien kurdien koti." (Kamal Palani Jafi)

Melkoinen painekattila, likimain hornankattila, vallitsee kurdien asuinympäristöä: Turkki, Iran, islamistien "kalifaatti", Syyrian rippeet etc.
Mutta kurdien pyrkimyksille on syytä toivottaa onnea ja menestystä!

Juha Hämäläinen

Te tulette sen saamaan. Näin on kirjoitettu.

Skenaario menee (tästä hetkestä) eteen päin näin:

Erdo-kaanin johtama uusottomania hyökkää Balkanilla isolla rintamalla. Kreikassa saavuttavat joukot Thessalonikin ja Bulgariassa Sofian, kun Venäjä puuttuu peliin auttamaan uskonveljiään.

Erdo-kaanin uusottomania lyödään pirstaleiksi ja Turkki siinä muodossa, jossa me se tunnetaan katoaa maailmasta. Maa jaetaan Kreikan, Armenian ja Syyrian kanssa, sekä Kurdit saavat oman Kurdistaninsa!

Lopuksi kaikki kääntyy oikein päin!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jordanian edesmennyt kuningas Hussein muistaakseni ehdotti aikoinaan Irakin jakamista kolmeen osaan, erilliseen valtioon, joista yksi olisi ollut pohjoisen kurdivaltio. Olen pitänyt Husseinia viisaana miehenä.

Eikähän se minulta olisi pois, jos kurdit saisivat oman valtionsa. Toki siellä on vahvoja vastustajia, kuten Turkki, joka vastustaa vuoristoturkkilaisten itsenäisyyttä. Saattaisinpa kestää jopa sen, että ehkä yli puolet Suomen kurdeista lähtisi rakentamaan omaa kotimaataan.

Sivumennen sanottuna Allahilta reilusti tehty, kun on antanut kurdinaisille vapauden kulkea huivittakin.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Uskonnollisesti maltillinen Kurdistan voisi todella olla Lähi-itää tasapainottava alue ja tekijä kaikenlaisen kiihkouskonnollisuuden keskellä... toki vastustajia ympärillä olisi myös paljon, mutta ehkä myös liittolaisia?

Sen, että kurdit sitkeästi hillitsivät ISIS/Daeshin etenemistä, voisi hyvinkin palkita itsenäisyydellä. Kurdeja ei voitane syyttää "kansainvaelluksista"...?

Käyttäjän KamalPalaniJafi kuva
Kamal Palani Jafi

Erittäin hyvä puheenvuoro sinulta Petteri.

Kurdit ovat ansainneet kauan sitten jo itsenäisyytensä, mutta tämä terrorisminvastainen sodankäynti on osoittanut sen, että kurdit todellakin ansaitsevat itsenäisyytensä, vapautensa ja itsemäärämisoikeutensa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ilman muuta sympatiani kurdeille! Kirjoitin heistä kaksi blogia ja toivon, että Kurdistan olisi pian todellisuutta:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178107-kurd...

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213147-kurd...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #11

Pakko suositella omaa blogiani, koska etenkin tuon toisen linkin takaa löytyy valtavasti uutta tietoa....siis: suosittelen, myös Kamal:ille.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kurdistanialla on muitakin kuin edellä mainittuja ongelmia.

Kurdit ovat levittäytyneet usean valtion alueelle ja omaksuneet asuttamiensa maiden kulttuurillisia piirteitä ja monasti myös kielen.

Kurdiväestö puhuu em. syistä käytännössä kurdinkielen lisäksi vähintäänkin arabiaa, persiaa ja turkkia.

Mahtuvatko Iranissa, Irakissa, Turkissa ja Syyriassa vaikuttaneet kurdit edes saman neuvottelupöydän ääreen?

Ristiriitoja voi olla edessä kun aletaan leipomaan omaa valtiota ja jokainen alkaa varjelemaan omaa etupiiriään.

Hannu Töyri

Kansallisvaltion aavulla rakennettu myös Euroopan elintaso, vaikkakin hieman eri malleja toteutuksessa - pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta. Kurdit ovat kyvykaäs kansa, joten menestystä voi odottaa.
En ole asiantuntia alalla, mutta käsittääkseni arabivaltiot enemänkin heimohin ja klaaneihin perustuvia yhteiskuntia, jossa valtaa pitävät klanit hallitsevat diktatorisesti. Arabit eivät ole saavuttaneet koskaan kansallisvaltio tasoa.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Tuosta ei voi olla kuin samaa mieltä. Ainakin itsellä on jäänyt sellainen mielikuva, että jos jotain sankareita tai suhteellisen tasa-arvoisia kansoja Lähi-idästä haluaa etsiä, niin ne ovat kurdeja. Paras vaihtoehto olisi, jos suurvallat yhdessä pystyisivät tunnustamaan valtion naapureiden vastustuksesta huolimatta, niin homma ei riistäydy käsistä kuten Syyrian kriisi. Nämä eivät ole yksinkertaisia asioita, mutta jostain aina on lähdettävä liikkeelle.

Toimituksen poiminnat