Kamal Palani Jafi Ei tabuja, ei poliittisia kuplia, koska Suomi ansaitsee parempaa.

Lainsäädäntömme suosii Jehovan Todistajia – Olemmeko heille velkaa?

  • Lainsäädäntömme suosii Jehovan Todistajia – Olemmeko heille velkaa?

Minut on kasvatettu monien muitten suomalaisten tavoin sellaisten arvojen kautta, jossa kaikkia kohdellaan samalla tavalla jokaisessa elämän osa-alueilla. Haluan vaalia miljoonien muitten suomalaisten tavoin oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden arvoja. Olen liian kauan odottanut asioitten muuttuvan, mutta mikään ei yksinkertaisesti muutu. Siksi en voi olla enää hiljaa tästä aiheesta.

Suomessa on paljon erilaisia uskontokuntia, eikä yhden suosiminen voi olla perusteltua. Kansalaisia on kohdeltava lain edessä yhdenvertaisesti. Jehovan todistajien erivapaudet loukkaavat totaalikieltäytyjiä ja on siten perustuslain vastaista. Jehovan todistajille säädetty poikkeuslaki on useaan otteeseen todettu syrjiväksi sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Rikomme siis ihmisoikeussopimuksia sekä yhdenvertaisuuslakia. YK:n ihmisoikeuskomitea on kritisoinut sitä, että Jehovan todistajille myönnettyä suosituimmuuskohtelua ei ole laajennettu koskemaan muita aseistakieltäytyjäryhmiä.

Aikoinaan Jehovan todistajat vapautettiin asevelvollisuudesta vuonna 1985. Tarkoitus oli katkaista YK:n ihmisoikeuskomiteasta tullut kritiikki siitä, että totaalikieltäytyjät ovat mielipidevankeja. Valtaosa totaalikieltäytyjistä oli Jehovan todistajia. Perustuslaki uudistettiin vuosina 1995 ja 2000. Jehovan todistajia koskevaan lakiin ei kuitenkaan puututtu. Asiat ovat muuttuneet niistä ajoista. Lakejamme on päivitettävä, jos me todella haluamme vaalia ja kehittää yhdenvertaisuuslakia. Vapautuslaki on räikeästi ristiriidassa perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen ja sitä täydentävän syrjintäkiellon kanssa. Kehotankin nykyistä ja tulevia hallituksia ryhtymään toimiin tilanteen korjaamiseksi yhdenvertaisuuden nimissä. Jokaiselle kansalaiselle kuuluvat samat velvollisuudet ja samat vapaudet. On häpeällistä ja muita ihmisiä loukkaavaa, että vieläkään Suomessa ei toteudu yhdenvertaisuus.

 

Konkreettiset vaihtoehdot:

  1. Vapautuslaki on kumottava tai sitä on muutettava niin, että Jehovan todistajat velvoitetaan suorittamaan vähintäänkin siviilipalvelus.
  2. Perustuslain maanpuolustusvelvollisuutta koskeva säännös muutettava yleiseksi velvollisuudeksi palvella isänmaata.
  3. Jos ykköskohta ei toteudu, niin silloin on muutettava lakia siihen suuntaan, että jokaisella kansalaisella on yhtä paljon vapauksia, kuin Jehovan todistajillakin. Oikeusvaltiossa ja tasa-arvoisessa yhteiskunnassa ei ole tilaa erivapauksille.
  4. Jos kolmas kohtakaan ei toteudu, niin olemme silloin todella vakavassa tilanteessa. Silloin sopii kysyä, että onko Suomen valtio Jehovan todistajille jotainkin tai jostainkin velkaa, kun yhdenvertaisuuden epäkohtiin ei puutututtakaan Jehovan todistajien kohdalla, mutta muissa kysymyksissä yhdenvertaisuusnäkökulmat ovat automaattisesti priorisoitu tärkeimmäksi asiaksi.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Aikanaan jehovan todistajia pidettiin erityistyölaitoksessa, jonka olot olivat keskitysleirin kaltaiset. Kekkonen kuulemma kauhistui käytyään siellä. Kyse on pragmatismista: Jehovan todistajat eivät kuitenkaan mene armeijaan, eivätkä sivariin, jota he pitävät asevelvollisuutta tukevana järjestelmänä, kuten se tietysti onkin. Nykyäänhän selvitään suhteellisen halvalla kotiarestilla panta jalassa, joten olet täysin oikeassa, tai sitten asevelvollisuudesta on luovuttava kokonaan, kaikkien osalta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Syy Jehovan todistajien vapauttamiseen asevelvollisuudesta oli se, että heidän pitämisestään vankilassa ei ollut mitään iloa eikä hyötyä kenellekään.

Ylipäätään oikeusjärjestelmässämme rangaistusten tarkoitus on muodostaa pelote eikä toimia kostona. Jehovan todistajien kohdalla tuo pelote osoittautui toimimattomaksi ja siksi siitä luovuttiin tarkoituksettomana.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Onneksi totaalikieltäytyjät heitetään lusimaan. :(

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Ihan semmoinen ajatus, että jos maanpuolustus ei sovi jonkun aatemaailmaan, niin sitten voisi olla vaihtoehto. Minusta toimiva vaihtoehto on, että kieltäytyjälle määrätään korkeampi veroprosentti ansioista, kunnes palveluajasta koituva ansionmenetys muille asevelvollisille on tullut kuitattua.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Paha mennä sanomaan, mitä vartiotornin agentit ajattelevat, mutta se nyt on varma tieto, että hyväksyvät verojen maksamisen. Olettaisin, että tuollainen verorästi sopisi myös heille, kuten varmaan isolle osalle niistä, ketkä eivät aseisiin halua tarttua.

Pekka Pylkkönen

Myös muille jotka kontribuoivat vähemmän kuin toiset tulisi määrätä ylimääräinen veronkorotus. Esimerkiksi työttömille.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20071438

88§

Omantunnonsyiden perusteella kieltäytyvän palvelus

Asevelvollinen, joka on vapautettu tämän lain mukaisesta palveluksesta rauhan aikana vakaumukseen perustuvien omantunnonsyiden takia, voidaan liikekannallepanon aikana määrätä valmiuslaissa tarkoitettuun työhön.

Kyllä muutkin kun Jehovantodistajat saavat vapautuksen rauhanajan palveluksesta.
Mainittakoon Ahvenmaalaiset, heidän ei tarvitse edes kutsuntoihin osallistua.
Samaten kaksoiskansalaisuuden omaavat voi hakea vapautusta, sekä moni muu.

On jopa käynyt niin ettei Jehovantodistaja ole saanut vapautusta, ja on lusinut kivensisässä. Perusteluissa on oltava selkeät arkumentit, ja pelkkä todistus että on Jehovantodistaja ei riitä.

Viimeistään liikekannallepanon yhteydessä palvelukseen joutuu kaikki fyysisesti terveet miehet palvelukseen. Paitsi ne jotka menevät vakaumuksensa puolesta teloituskomppanian eteen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Viimeistään liikekannallepanon yhteydessä palvelukseen joutuu kaikki fyysisesti terveet miehet palvelukseen. Paitsi ne jotka menevät vakaumuksensa puolesta teloituskompp

No tuskinpa. Siviilipalvelusmiehet on vapautettu asepalveluksesta myös sodan aikana.

--Mainittakoon Ahvenmaalaiset, heidän ei tarvitse edes kutsuntoihin osallistua.
Samaten kaksoiskansalaisuuden omaavat voi hakea vapautusta, sekä moni muu.

Ahvenanmaa on liitetty Suomeen vastoin paikallisen väestön tahtoa, joten kansainvälisin sopimuksin on heille suotu privilegioita. Ahvenanmaalaiset ovat velvollisia suorittamaan luotsi- ja majakkapalvelusta, jota enää nykyään ei ole tarjolla. Ahvenanmaalaiset voivat käydä armeijan vapaaehtoisina, niin monet tekevätkin.

Kaksoiskansalaisuuden omaavat on vapautettu asevelvollisuudesta, jos he ovat palvelleet toisen maan armeijassa.

Ja tietysti naiset on vapautettu asevelvollisuudesta sukupuolen perusteella. Muita erityisryhmiä ei ole.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ahvenanmaa on liitetty Suomeen vastoin paikallisen väestön tahtoa"

Ahvenanmaan katsottiin aikanaan olevan osa Suomea joten saavat tottua olemaan suomalaisia kuten karjalaisetkin tai muuttavat mieleiseensä maahan. Ei Suomen itsenäistyttyä keneltäkään suomalaiselta kysytty haluavatko olla suomalaisia koska rajat oli auki ainakin länteen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suomessa ei enää ole kuolemanrangaistusta edes sotaväen rikoslaissa sodan aikanakaan. Jehovan todistajia taas koskee ihan oma lakinsa:

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1992/19921261

Ihan rehellisesti sanoen, vaikka itse hukkasinkin elämästäni 12 kuukautta siviilipalvelukseen, vähän hassua on kadehtia Jehovan todistajien elämää. Kyllä se on riittävän hankalaa ilman asevelvollisuuttakin. Jos nyt oikeasti tasa-arvoasioita ruvettaisiin miettimään, asevelvollisuus olisi ensisijaisesti miesasiakysymys.

Svein Dyrnes

Tasavertaisuus toteutuisi Suomessa eräänlaisella Norjan mallilla. Kutsunnat järjestettäisiin kaikille pakolliseksi, myös naisille.
Sitten ikäluokan motivoitunein 50-75 % on käytävä intin.
Tällöin jäisi Jehovan todistajat pois armeijan menijöistä "automaattisesti" sekä muutkin henkilöt, joilla motivaatiota ei ole. Osasaisi suorittaa kansalaisvelvoitteen siviilipalveluksena, siis niistä motivoituneista :=)
Jehovan todistajien syyllistäminen voisi lopettaa heti alkuunsa. Historia on täynnä eri uskontokuntien syyllistämisestä ja vainoamisesta. Ihmiskunnan pitää jo kypsyä eroon tällaisesta epäterveestä ilmiöstä.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Tuo erivapaus on ehdottomasti poistettava. Tai oikeammin suotava kaikille. On myös muita uskontoja, jotka eivät usko väkivaltaan. Ja uskonnottomia pasifisteja.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Kirjoitat asiaa. Eriarvoistava muinaisjäänne.

Jukka Salo

Laisäädäntömme suosii jehovien lisäksi islamia. islamista saa keskustella ja kirjoittaa ainoastaan positiivisessä mielessä muuten tulkitaan vihapuheeksi. Mutta kaikki muita uskontoja saa kyllä haukkua ilman seuraumuksia. Suomi100

Käyttäjän JuhaKeltti kuva
Juha Keltti

YK:n ihmisoikeuskomitea on toistuvasti vaatinut Suomen valtiolta, viitaten kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 18 artiklaan (uskonnon ja omantunnon vapaus) ja 26 artiklaan (syrjintäkielto), että Jehovan todistajien erityiskohtelu ulotetaan myös muihin omantunnon syistä kieltäytyviin.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Näin entisenä autokauppiaana voin vaan sanoa, että Jehovan todistajat olivat hyviä ja maksukykyisiä asiakaita.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Ilmeisesti rauhaa rakastavien ja väkivaltaa kaihtavien muiden ihmisten kuin Jehovan todistajien "pitämisestä vankilassa" on ehkä paljonkin "iloa ja hyötyä". Kenelle?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Humaanissa yhteiskunnassa on muistaakseni olemassa sellainenkin perustelu jonkin vähemmistön eriarvoiselle kohtelulle kuin "positiivinen diskriminaatio". Suomessa mm. jokin vähemmistökulttuuri voi saada kansallispukunsa hinnan mahtumaan toimeentulotuen piiriin.

Tuo jehovantodistajien totaalivapautus oli aikoinaan käytännön sanelema päätös. Edellä olevissa kommenteissa löytyy hyviä perusteluita.

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

Paitsi Jehovan-todistajien osalta, muutoinkaan Suomen asevelvollisuuslaki ei ole yhtäläisesti toteutettu, koska naisilla ei ole yhtäläistä asevelvollisuutta. Naisten yhteydessä vapautuksen erityisperusteena on sukupuoli, kun taas Jehovan-todistajien tapauksessa erityisperusteena ovat Jehovan-todistajien yhteisön säännöt: kukaan heistä ei kieltäydy yksilöllisen päätöksen vuoksi, vaan yhteisönsä vaatimuksesta.

Henkilökohtaisen pasifismin (kuten B. Russellin) näkökannalta aseista kieltäytyminen on henkilökohtainen omatunnonratkaisu. Näin ei ole Jehovan-todistajien tapauksessa tai naisten tapauksessa, kun kieltäytymismahdollisuutta ei ole; tosin naisilla on oikeus hakautua asepalvelukseen, so. oikeus toimia vastoin yhteiskunnan yleistä normia, jonka mukaan heidän odotetaan karttavan aseita. Jehovan-todistajilla ei ole oikeutta Jehovan-todistajina tähän, sillä oman yhteisön säännöin he saattavat lakata olemasta tunnustuskuntansa jäseniä.

Näyttää, että naiset ja Jehovan-todistajat ovat lähtökohtaisesti ryhmiä, joiden puolesta ajattelevat muut kuin he itse. Selkeän yhdenvertaisuusajattelun mukaista on edellyttää asevelvollisuutta kaikilta, naisilta ja Jehovan-todistajilta, tai vaihtoehtoisesti antaa kaikille vapautus aseista sallien heille oikeus hakeutua halutessaan asepalvelukseen.
Liberalistisen individualismin malli ajatuksineen kaikille taattavine omantunnonvapauksineen on luonnollisesti suollisempi yleiselle vapaudelle eli asevelvollisuuden yleiselle purkamiselle kuin pakon laajentamiselle.

Yhteisön vaatimuksesta tapahtuva aseisiin tarttuminen tai kieltäytyminen ei tulisi kysymykseen, vaan henkilökohtainen, omaan harkintaan ja valintaan liittyvä ratkaisu. Asevelvollisuuden korvaaminen oikeudella taas nahdollistaisi kieltäytymisen armeijasta, jota käytetään perustelemattomiin tarkoituksiin.

On järkevää saada aseelliseen maanpuolustukseen ne, jotka ovat motivoituneempia, niiden sijaan, joilla ei ole motivaatiota. Rahalla velvollisuudesta vapautuminen, siis eritysveroin, ei liene hyvä ratkaisu, sillä se tarjoaa varakkaimmille mahdollisuuden välttää armeija. Entisaikaan monin paikoin on ollut yleisen asevelvollisuuden järjestelyjä, joilla on rahalla voitu välttää pakollinen asepalvelus. Ne, joilla ei ole varoja vapautukseen, kokevat järjestelmän epäoikeudenmukaiseksi.

Mika Sarivaara-Satta

asepalvelus vapaa-ehtoiseksi ja ääni-oikeus palkkioksi.

Toimituksen poiminnat