Kamal Palani Jafi Ei tabuja, ei poliittisia kuplia, koska Suomi ansaitsee parempaa.

Liberaali moskeija Suomeen – Konservatiiviset suuntaukset haastettava

  • Liberaali moskeija Suomeen – Konservatiiviset suuntaukset haastettava

Saksassa oleva uusi liberaali moskeija haastaa islamin konservatiiviset tulkinnat ja suuntaukset. Berliinin liberaali moskeija on moderni vaihtoehto nykypäivän muslimeille. Berliinin uudessa Ibn Rushd-Goethe -moskeijassa naiset ja miehet rukoilevat yhdessä. Liberaalin moskeijan tarkoituksena on koota niin sunni- kuin shiiamuslimit sekä miehet ja naiset yhteiseen rukoushetkeen, jossa he voivat unohtaa uskonnolliset konfliktit ja keskittyä vaalimaan yhteisiä islamilaisia arvoja. Myös homot ja lesbot ovat avoimesti tervetulleita moskeijaan. Kasvoja peittävät burkat ja niqabit eivät ole Ibn Rushd-Goethe -moskeijassa sallittuja, koska niitä pidetään ”poliittisina julkilausumina”. Uusi liberaali moskeija edustaa suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa. Moskeijaan odotetaan maltillisia muslimeja tai islamilaisia arvoja vaalivia ihmisiä. Poliittinen islam on tämän liberaali moskeijan vastakohta.

Yhdelläkään imaamilla Euroopassa ei pitäisi olla oikeutta syrjiä naisia tai kehottaa epätasa-arvoisuuksiin. Tähän kuitenkin valtaosa islamilaisista instituutioista Euroopassa syyllistyy. Suomeenkin tarvitaan Seyran Ateşin kaltaisia rohkeita naisia, jotka uudistavat uskontoa sisältä käsin. Tämän kaltainen moskeija ei tuo mukanaan eriarvoisuutta, vaan lisää yhteenkuuluvuutta, suvaitsevaisuutta ja vähemmistöjen integraatiota.

Suomen viranomaisten on kannustettava vapaamielisiä muslimeja perustamaan liberaali moskeijaa Saksan tapaan. Vanhollisten muslimiyhteisöjen rahoitukset on lopetettava. Muslimiveljeskunnan ja muitten kyseenalaisten ryhmien kannattamalle suurmoskeijahankkeelle on sanottava kirkkaan selvästi EI. Liberaali ja humaani moskeija ei koskaan ole isännöivälle yhteiskunnalle ongelma, tulipa sen rahoitus mistä vaan. Äärisuuntauksia edustavat muslimit eivät tule koskaan antamaan penniäkään liberaali moskeijalle, joten ei tarvitse olla huolissaan liberaali moskeijan rahoituksesta. Uskon, että minun lisäkseni moni muukin ulkomaalaistaustainen ja kantasuomalainen olisi valmis lahjoittamaan liberaalia ja modernia moskeijaa. Olisiko korkea aika perustaa liberaali moskeija Suomeenkin.

 

Miksi liberaalia moskeijaa pitäisi tukea?

  1. Se hyväksyy seksuaalivähemmistöt ja pitää ovet aina avoimina.
  2. Liberaali moskeija on tarkoitettu kaikille muslimeille. Shiia ja sunnijaosta pääsisimme vihdoinkin eroon.
  3. Naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia moskeijassa.
  4. Valtion lakeja kunnioittava ja vaaliva liberaali moskeija olisi turvallinen ja varma sijoituskohde.
  5. Liberaali moskeija olisi aito vaihtoehto suurmoskeijahankkeelle.

 

Lähde:

https://yle.fi/uutiset/3-9676396

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tässä oli varmastikin hyvä tarkoitus, mutta ajatus ei oikein toimi.

Kivaksi koetun kirkon tai moskeijan tukemisesta päästäänkin sitten siihen, että epäilemättä useimpien mielestä valtion tulisi kaikkein eniten tukea evankelisluterilaista kirkkoa, johon suurin osa suomalaisista sentään kuuluu. Ei ongelmia tasa-arvosta, kun kerta naisetkin saavat olla pappeja, jnpp. Koska ihmiset vain oikeasti tarvitsevat jonkin uskonnon, muslimitkin voivat liittyä evlut kirkkoon ja saadaan rakennettua Helsinkiin uusi suurkirkko.

Jos siis mennään samalla logiikalla. Uskonnonvapaus ja tasavertaisuus kuitenkin tarkoittavat, että valtion ei pitäisi tukea mitään jonkun "parhaimmaksi" katsomaa uskontokuntaa, oli se sitten evlut kirkko tai liberaalimoskeija.

Mitä tulee suurmoskeijahankkeeseen, kyllä se rakennuttaja ja maksaja on se mikä määrittää mihin käyttöön se tulee tai tuleeko ylipäätään. Rakennuttajalta ei uskonnonvapaukden pohjalta oikein voi edellyttää mitään uskonopillisia sitoumuksia. Valtion taas ei ole mielekästä rakennuttaa sen enempää moskeijoita kuin kirkkojakaan.

Marko Parkkola

Miksi huudetaan valtiovaltaa apuun? Ihan hyvin nykyisistä moskeijoista vaikka kaikki voisivat liberalisoitua.

Käyttäjän abdurrahmanfaig kuva
Abdurrahman Faig

Ideasi on melko hyvä, vaan todella vaikea toteuttaa. Ota huomioon, että Saksan kaltaisessa maassa on paljon kaikenlaisia muslimeja, mutta Suomessa on vaikea löytää ketään muslimia, jolla olisi rohkeutta ja varaa kannattaa moista. Sitä paitsi luulisin, että tavalliset muslimit lähettäisivät valtiolle valituskirjeitä tuollaisen estämiseksi. Konservatiivi ei tule koskaan järkiinsä.

Liberaali kirkko olisi kuitenkin mahtava ajatus. Saksassa moinen on toteutettu, mutta epäilen (surullista kyllä), että ennen pitkää joku muslimi päättää ajaa autolla senkin moskeijan muslimeja kumoon. Islam ei ole tunnettu suvaitsevaisuudestaan.

Mikä tahansa uskonto, joka asettaa miehen naista korkeammalle, ei voi olla muuta kuin jonkun miehen keksimä ideologia. Valitettavasti tällaisia ideologioita seurataan jatkuvasti.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Yksi uskonto on paras vaihtoehto. Koko maailmassa pitäisi olla yksi uskonto ja vältettäisiin monet riidat sotineen valloituksineen.

Käyttäjän abdurrahmanfaig kuva
Abdurrahman Faig

Ja miten ihmeessä siitä päästäisiin sopuun? Uskonto ei ole välttämättömyys.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Tämä "suurmoskeijahanke" on vähän kuin Helsingin Rautatientorilta karkotettu "Suomi ensin" -mielenosoitus, joka sai olla paikoillaan niin kauan, kunnes sen osanottajat alkoivat tehdä ohikulkijoihin kohdistuvia väkivaltarikoksia. Kaikki uskonnolliset suuntaukset saavat ilman muuta toimia Suomessa, kunhan noudattavat maan lakeja.

Kovin monessa kristillisessä kirkossa ei ole vielä naispappeja. Sitä ei yleinen laki vaadikaan. Sen voisi nähdä fasismina, jos yhteiskunta edellyttäisi kaikkien uskonnollisten yhteisöjen olevan syrjimättä naisia, muuttavan oppinsa hyväksymään epäheterot ja "saastaisten" eläinten syönnin tai jättävän opettamatta lapsilleen noita normeja sukupolvesta toiseen.

Yhteiskunnan ei tarvitse mielestäni tukea mitään uskonnollisia yhteisöjä. Se joka tapauksessa avustaa kaikenlaisia yhdistyksiä, joten joukossa voi yhtä hyvin olla seurakuntia ja kirkkokuntiakin, kun niiden katsotaan toimivan rakentavasti ja yleisesti hyväksytyn etiikan mukaisesti. Paikallisen valtauskontomme valtava kirkko- ja kiinteistöomaisuus on arkkitehtoninen aarre siinä kuin vanhat kartanot tai puutalomiljöötkin. Sen säilyttäminen kunnossa on yhteinen velvollisuus. Miksei sitten myös uudisrakentamisen tukeminen, kun väestöliikkeet ja taajamien laajeneminen sellaista vaativat uskovaisten tarpeisiin? Samalla vanhoja kirkkoja, joille ei enää ole uskonollista käyttöä, voidaan ottaa muuhun kulttuuritoimintaan, entisten tai uusien omistajien toimesta.

Pikemminkin kai pienet kulttuuriset yhteisöt, myös uskonnolliset, kaipaavat julkista tukea toiminnalleen kuin suuret ja varakkaat. Mitenkään muslimikulttuuria lähemmin tuntematta pelkään, että jos Suomeen pystytettäisiin nimenomaisesti "vapaamielinen" moskeija Kamalin esittämin ehdoin, siitä voisi tulla muista eristäytyvä, pienen piirin pyhäkkö. Silloin muut muslimit jäisivät sen vaikutuspiirin ulkopuolelle.

Valtion lakien kunnioittaminen on itsestäänselvyys kaikelle uskonnollisellekin toiminnalle Suomessa. Vain omasta päästäni arvelisin, että kaikille muslimeille avoin moskeija voisi olla mainio (vaikka eivät käsittääkseni nykyisetkään sulje suuremmin oviaan vähän erilaisilta uskonveljiltä). Ne, jotka eivät siedä jotain toista islamin suuntausta, saisivat pysytellä sieltä poissa, mutta yhteisyyttä arvostavien piiri saattaisi laajeta. Luulen, että jos yhteismoskeijan "käyttöehtoihin" kirjattaisiin suoraan vaatimukset naisten ja miesten tasa-arvosta ja seksuaalisuuden moninaisuuden kunnioittamisesta, siellä kävisivät vain jo "valmiit suvakit", eikä asenteiden avartumista tapahtuisi sen enempää.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Georgian pääkaupungin Tbilisin vuonna 1895 rakennettua moskeijaa käyttävät sekä sunni- että šiiamuslimit, mikä on varsin mielenkiintoista. Onhan Suomessakin väitetty, että sunnit ja šiiat eivät mahdu samaan moskeijaan, olipa se miten suuri tahansa.

http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239540...

Toimituksen poiminnat