Kamal Palani Jafi Ei tabuja, ei poliittisia kuplia, koska Suomi ansaitsee parempaa.

Vaikutusvaltaisten tulot ovat pyhiä asioita – Kriitikot leimataan populisteiksi

Monia on kauan suututtanut kansanedustajien edut ja erivapaudet. Kansanedustaja on luottamustehtävässä, kansanedustajalla ei ole työaikaa eikä työnantajaa, ja kansanedustaja saa palkan sijasta virallisesti palkkiota. Heitä ei koske työsuhteiden pakot. Palkkio tulee tilille aina täysimääräisesti, riippumatta sairauslomista, perhevapaista tai siitä, kuinka paljon eduskunnassa tuntejansa viettää. Kansanedustajalle maksetaan palkkiota vaalituloksen vahvistamisesta siihen asti, kunnes edustajantoimi lakkaa. Tähän asti ollaan totuttu siihen, että kaikkia niitä ihmisiä leimataan populisteiksi ja kateellisiksi ihmisiksi, jotka kritisoivat kansanedustajien järjettömiä etuja. Erittäin häpeällistä demokratian ja oikeudenmukaisuuden kannalta. Se, että kansanedustajaksi tullaan kansan äänellä, niin ei tarkoita sitä, että kansa jotenkin hyväksyisi ylimaltaat edut ja palkat. Se että palkka ja etuihin liittyvät järjestelyt ovat menneet näin, ei tarkoita sitä, että sen pitäisi ikuisesti näin mennä. Poliitikot laajalla rintamalla puhuvat uudistuksista ja modernista yhteiskunnan rakentamisesta. Katsotaan, että onko teillä rahkeita ja rohkeutta uudistaa palkkiojärjestelmäämme, kun kyse on teidän omista palkkioistanne.

 

Etujärjestöjen palkat:

Elinkeinoelämän keskusliiton johto julistaa jatkuvasti suomalaisten palkkojen olevan liian korkealla tasolla. Suomalaisilla he tarkoittavat nimenomaan niitä ihmisiä, joita Laura Rätykin kehtasi arvostella aikoinaan. Laura Räty kysyi aikoinaan, että kuinka moni suomalainen löytää itsensä ryhmästä, joka tienaa alle 2 100 euroa tai 2 600 euroa? Melkein kaikki. Esimerkiksi pienyrittäjät yrittävät selvitä veloistaan ja pitää firmansa pystyssä tekemällä pitkiä työvuoroja.  EK:n pomot tienaavat miljoonia vuosittain, vaikka palkansaajien tilanne huononee koko ajan. Muistakaa hyvät kansalaiset se, että ihmisten arjen pakolliset menoerät ovat kasvaneet. Ajatelkaa, että EK:n puheenjohtaja Matti Alahuhta tahkosi viime vuonna jopa 4 831 920 euroa, mistä ansiotuloja oli 4 090 140 euroa. Kokoomustaustainen EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämies tienasi viime vuonna 362 497 euroa, mikä oli pelkkää ansiotuloa. Erään porvaripuolueen puheenjohtajaa lainaten: ”Kuinka te kehtaatte... ja kyllä te kehtaatte.”

Moni porvaripuolueen edustaja tai kannattaja miettii tässä vaiheessa, että eikö ay-pomot tienaa myöskin mukavasti. Kyllä tienaavat, jos verrataan tavallisiin palkansaajiin tai pienyrittäjiin. On hyvä kuitenkin huomioida sellainen tosiasia, että ay-pomojen palkat ovat taskurahaa EK-pomojen palkkoihin verrattuna. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että ammattiyhdistysliikkeen pomojen palkoissa ei olisi joustamisvaraa tai palkitsemisjärjestelmän uudistaminen ei koskisi heitä. Ay-liike ja EK ovat molemmat etujärjestöjä. Siksi heitä pitää kohdella samalla tavalla.

 

Viesti teille vaikutusvaltaisille ihmisille:

Olkaa ystävällisiä ja lopettakaa säästöistä puhuminen, kun ette itsekkään ole valmiita luopumaan mistään. Kauniita puheita osaatte kyllä pitää, mutta se ei auta tätä maata. Teidän kauniit puheet ovat lohduttomia tavallisille ahkerille suomalaisille. Miksi syyttömät joutuvat joustamaan vaikutusvaltaisten ihmisten huonojen ratkaisujen takia. Eikö olisi reilua ja oikein, että teiltä leikataan ensimmäisten joukosta, jotka olette lähtökohtaisesti vastuussa Suomen taloudesta ja maailman taloudellisesta lamasta. Lopettakaa pitämästä meitä tyhminä ja avuttomina. Säästötalkoot koskivat lähinnä niitä suomalaisia, jotka tienaavat alle 2600€ kuukaudessa. Olisiko korkea aika ottaa kansalaisten huolet vakavasti ja katsoa peiliin. Kansanedustajat ja etujärjestöjen edustajien pitäisi olla meille tavallisille kansalaisille roolimalleja. Jos me emme voi ottaa mallia päättäjiltämme, niin keneltä otamme sitten? Kenen esimerkillä pistämme Suomen kuntoon? Aamen!

 

Lähteet:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kansanedustajien-palkkion-nousevat-jalleen-nain-paljon-palkkapussiin-nyt-kilahtaa/5839038

http://www.iltalehti.fi/verot/2013110117675642_vr.shtml

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ek-johtajan-puheet-palkkaleikkurista-poyristyttavat-tienasi-70-kertaa-enemman-kuin-tavallinen-palkansaaja/6345750

http://www.iltalehti.fi/verot-2015/2015110220600402_da.shtml

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Mikä sopii Juppiterille, ei sovi härälle-vanha roomalainen sananlasku.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Nykyisiin talousongelmiin ja työllisyysongelmiin on olemassa lääkkeet, niitä vain haluta ottaa koska niistä kärsii eniten valtaa ja varallisuutta omaavat henkilöt.

Miljardien velkaa hoidetaan juustohöylällä höyläämällä muutamia miljoonia niiltä joilla ei ole valtaa, eikä varallisuutta. Koska ei ole väliä nostaako tälläinen henkilö kytkintä ja lähtee Suomesta vihreämmille laitumille.

Kaikista hölmointä että julkisuudessa juuri nämä joilla on tilillä kymmeniä miljoonia hokevat palkkojen alasajoa ja sopimusten purkamisia. Johtajat johtakoon esimerkillä, palkka sinne 2500€/kk pariksi vuodeksi, heillä on varallisuutta kyllä maksaa laskunsa ja elämänsä vaikka tuolla menisi persnetolle.

Rikastumisessa ei ole mitään väärää, kunhan se ei tapahdu nykyisellä tavalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kansanedustajan palkkiota en todellakaan pidä ylimitoitettuna.

Kuka haluaisi keskeyttää esimerkiksi työuransa neljäksi vuodeksi riskeeratakseen, ettei sen jälkeen enää tule valituksi, kun ei tiedä miten sitä työuraa voisi enää sitten jatkaa?

Vai olisiko kenties tarkoitus, että tuota kansanedustajan noin kuutta tonnia bruttona (=vaatimaton myynti- tai osastopäällikön palkka) alennettaisiin niin paljon, että vain varakkaat hakeutuisivat ehdokkaiksi?

Yli puolet kansanedustajista joutuvat lisäksi hankkimaan kämpän itselleen Helsingistä ja vastaavat edelleen muualla olevan kotinsa kustannuksista, joutuvat asumaan perheestään erossa j.n.e.

Kansanedustajia on sentään vain kaksisataa ja he muodostavat valtakunnan keskeisimmän poliittisen elimen.

Käyttäjän KamalPalaniJafi kuva
Kamal Palani Jafi

Ihan mielenkiintoisia pointteja. Kiitoksia niistä.
Muistuttaisin sinua siitä, että kansanedustajat saavat myöskin sopeutumisrahaa kansanedustajan työn jälkeen. Kansanedustajien peruspalkka ei ole lopullinen tulosumma, minkä he todellisuudessa saavat. Enkä sinuna olisi niin huolissani siitä, että saavatko he töitä vai eivät. Pitäisikö duunareittenkin saada sopeutumisrahaa jouduttuaan työttömäksi? Aivan.

Olemme silittäneet kansanedustajia ja monia muitakin vaikutusvaltaisia ihmisiä liian kauan jo. Jos todella haluamme kaikki mukaan säästötalkoisiin, niin sen pitää myöskin tarkoittaa ihan jokaista suomalaista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kansanedustajien palkkiotaso ei ole todellakaan ylimitoitettu. Esitin siitä joitakin pointteja, kuten totesit.

Pikemminkin voitaisiin todeta, että tuon tason pestin huomioon ottaen he ovat jo nyt mukana säästötalkoissa. Edustajaksi pääseminenhän edellyttää yleensä myös henkilökohtaista rahasatsausta kampanjointiinkin.

Työttömäksi joutuminen on eri asia kuin kansanedustajaksi hankkiutuminen vapaaehtoisesti. Kyllä useimmilla politiikan ulkopuolelta tulevilla edustajilla tuo oman elämänuransa sopeuttaminen edustajan pestiin on haasteellista. Ei suinkaan olisi toivottavaa, että edustajaksi pyrkisi vain poliittisia broilereita niiden varakkaiden lisäksi?

Jos palkkiotaso olisi kaksinkertainen nykyiseen nähden, niin pitäisin keskustelua kohtuullisesta palkkiotasosta ymmärrettävämpänä.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #7

Olen samaa mieltä siitä, että kokonaispalkkio kaikkineen on nykyään aika kohtuullinen. Jos kaikkine etuineen palkkioiden yhteenlaskettu summa pysyy alle 10ke/kk, niin kohtuullista on.
Kansaan vetoavampi järjestelmä olisi jos peruspalkkio olisi 3000e/kk ja siihen paikallaoloista ja muusta populistisesta täydennystä "liksaan" avoimella menettelyllä. Myös sopeutumiseläkkeisiin olisi syytä yhdistää tukityöllistäminen tai muu kurssitus ehdoksi, jos ei ala hommia ilmaantumaan vaikka 6kk työttömänä roikkumisen jälkeen. Avoimuus olisi se oleellinen tekijä tässä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eihän eduskuntaan tarvita kuin puolueiden johtajat, he ovat ainoita jotka tietävät mitä nappia äänestyksessä pitää painaa.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Kuinka suuri palkka tai palkkio mielestäsi olisi kohtuullinen kansanedustajalle?

Tällä hetkellä se on eduskunnan sivujen mukaan 6 407€ kuukaudessa.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Kyllä minusta kansanedustajilla pitää olla hyvät palkat. Minä ainakin haluan, että kansaa edustaa kyvykkäät ihmiset. Kyvykkäille ihmisille maksetaan aina hyvää palkkaa. Mikäli palkka ei vastaa työn vaatimuksia, niin kyvykkäät henkilöt hakeutuu muualle. Eduskuntaan hakeutuisi tällöin vain poliittisia broilereita ja järjestöjyriä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Vaikka pienipalkkainen eläkeläinen olenkin, en pidä kansanedustajien palkkaa kohtuuttoman. Monessa tapauksessa palkka on jopa liian alhainen, moni kyvykäs ja asioista oikeasti perillä oleva, ei lähde tuolla palkalla koko kansan sylkykupiksi!

Suomalaisen keskustelun ja keskustelijoiden vika on se, etteivät he osaa nähdä kokonaisuuksia. Otetaan vain yksi pointti asiasta ja sekin vielä väärin ymmärrettynä.

Jatkuva arvostelun aihe on esimerkiksi kansanedustajien lomat. Tottahan se on, että jos asiaa tarkemmin tutkimatta aikoja katsotaan, niin paljonhan niitä on. Kansanedustajan ja tavallisen työläisen lomissa on vain yksi perusero. Kun työläinen on lomalla, hän tosiaankin on lomalla. Useimmat heistä eivät työasioihin silloin sekaannu. Olen joidenkin kansanedustajien loma-ajan kalenterin nähnyt ja ohjelmaa kyllä riittää. Olen varma, että edustaja, joka eduskunnan lomat lomina viettää, on kyllä yhden kauden edustaja. Työläinen on lomansa ajan erossa työasioista, kansanedustaja ei ole, Siinä ero.

Toimituksen poiminnat