Kamal Palani Jafi Ei tabuja, ei poliittisia kuplia, koska Suomi ansaitsee parempaa.

Rikkaat arabivaltiot eivät voi kääntää selkäänsä pakolaiskriisille

Samalla kun turvapaikanhakijoita hukkuu Välimerelle ja Euroopan maat miettivät kuumeisesti sitä, että miten ratkaisisivat ongelmakohdat turvapaikkapolitiikassa, niin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas Salman ovat allekirjoittaneet satojen miljardien eurojen arvoiset sopimukset asekaupoista ja puolustusyhteistyöstä. Muistuttaisin teitä muslimeja siitä, että nämäkin 400 miljardia, joita olisi voitu käyttää turvapaikanhakijoitten auttamiseen ja vastaanottamiseen käytettiin aseisiin, jolla tapetaan muslimeja. Miten muslimimaailma voi katsoa tätä tilannetta läpi sormien?

Turvapaikanhakijoista puhuessaan eurooppalaisten ennakkoluulot saavat jyrkkää kritiikkiä koko maailmalta, mutta jostainkin kumman syystä Saudi-Arabian kielteinen kanta turvapaikanhakijoita kohtaan ei tunnu olevan mikään ongelma. Kritiikkiä ei tule, vaikka satoja miljardeja upotetaan asehankintoihin. Tuntuukin siltä, että koko maailma antaa Saudi-Arabialle erivapaudet yhteisvastuuasioissa. Miksi? Onko Eurooppa velkaa Saudeille vai mistä tämä johtuu? Miksi en ole nähnyt mielenosoituksia, jossa vaadittaisiin rikkaita öljyvaltioita vastaanottamaan turvapaikanhakijoita? Jokaisen maan pitäisi kykyjensä mukaan osallistua yhteisten haasteiden ratkaisemiseen. Tällä hetkellä vastuu jaetaan epätasa-arvoisesti. Miksi Euroopan pitäisi yksistään kantaa muitten rikkaitten arabivaltioitten vastuuta?

 

Persianlahden rikkaat arabimaat ovat saaneet kansainväliseltä yhteisöltä ja kansalaisjärjestöltä pyyhkeitä siitä, että ne eivät ole ottaneet Lähi-idästä turvapaikanhakijoita vastaan. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Kuwaitin, Bahrainin, Qatarin, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien, Saudi-Arabian ja Omanin kohdalla turvapaikanhakijaluku näyttää pyöreää nollaa. Alueen maat eivät ole allekirjoittaneet Geneven pakolaissopimusta. Mitä tapahtuisi, jos Eurooppa mitätöisi pakolaissopimuksen? Arabimaat ovat olleet rahallisesti avokätisiä. YK:n mukaan esimerkiksi Kuwait on antanut Syyrialle humanitaarista apua 940 miljoonan dollarin edestä. Pitäisikö meidänkin toimia sillä tavalla, eikä ottaa ketään vastaan? Jos vastustat ajatusta, niin perustelisitko sen, että miksi kyseisiä rikkaita arabivaltioita pitäisi kohdella eri tavalla? Saudi-Arabiassa on noin puoli miljoonaa syyrialaista töissä, mutta pakolaisen asemaa heillä ei ole. Heidän oikeusturvansa on heikko ja heidät voidaan karkottaa helposti.

 

Mitä voisimme tehdä asialle - Toimenpiteet:

  1. Rikkaat Lähi-idän maat painostettava allekirjoittamaan sopimuksia, jotka sitovat osallistumaan yhteisvastuuseen turvapaikanhakijoitten vastaanottamiseen. Tämä on senkin takia hyvin tärkeää, koska suurin osa turvapaikanhakijoista tulee Lähi-idästä.
  2. Lähi-idän maihin on kohdistettava voimakkaasti painetta.
  3. Asekauppoja ei pystyisi tekemään tai tehtäisiin hyvin vaikeaksi, jos ei noudata ykköskohtaa. Taloudellisia pakotteita harkittava, kun ykköskohtaa laiminlyödään.
  4. Jos mikään kohta ei toteudu, niin meidän on silloin toden teolla katsottava peiliin. Meidän on korkea aika kyseenalaistaa toimintatapojamme, ajattelutapojamme ja uskallettava kyseenalaistaa vanhoja rakenteita, jotka mahdollistavat tietyille erityiskohtelun.

 

Lähteet:

http://yle.fi/uutiset/3-9624811

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000988877.html

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/miksi-syyrialaispakolaisilla-ei-ole-asiaa-laheisiin-rikkaisiin-persianlahden-maihin/5294706

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Joskus on käynyt mielessäni, että teokratiaan kallellaan olevat maat pyrkivät ajamaan sekulaariset ainekset maasta vahvistaakseen valtaansa.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Asia kirjoitus. Kyllä olen itsekin todellakin ihmetellyt Saudien ja Israelin esim. toimintaa. Ollaan tosiaan maailmanlaajuisesti valmiita haukkumaan eurooppalaisia rasisteiksi, mutta kriisipesäkkeiden naapurit saa erityisvapauksia. Haiskahtaa...ja pahasti

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Israel on kansallisvaltio. Ei kai sinne oteta vastaan kuin muiden maiden juutalaisia. Arbaja Israelissa asuu sen verran, mitä ei ole saatu pois hääödettyä. Saudi-Arabia taas on saudeja varten. Ulkomaalaisia otetaan vastaan vain sen veran kuin saudien palvelijoiksi tarvitaan, että sellaista solidaarisuutta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Samalla kun turvapaikanhakijoita hukkuu Välimerelle ja Euroopan maat miettivät kuumeisesti sitä, että miten ratkaisisivat ongelmakohdat turvapaikkapolitiikassa, niin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas Salman ovat allekirjoittaneet satojen miljardien eurojen arvoiset sopimukset asekaupoista ja puolustusyhteistyöstä.

ooo

Miten asiasta puhutaan arabimaissa: radio, lehdistö, tv? Vaietaanko kokonaan?

Käyttäjän AnitaViherpuro kuva
Anita Viherpuro

Saudi-Arabia on antanut oleskeluluvan puolelle miljoonalle turvapaikanhakijalle, Arabiemiraatit neljännesmiljoonalle. Muista en tiedä, joten en lähde arvaamaan.

Luetelluissa maissa ei tunneta prosessia, joka antaa ihmisille pakolaisstatuksen. Tämä siitä johtuen, että ko maiden mukaan pakolaisstatus eriarvoistaa ihmisiä, joten ne antavat suoraan tukiohjelmiensa kautta mahdollisuuden yrityksen perustamiseen tai tyon kautta myonnettävään oleskeluupaan. Siinä ovat oikeassa, että tuo status ja sen anominen eriarvoistavat heitä.

Vähänpä kirjoittaja nyt tietää kirjoittamastaan aiheesta.

Toimituksen poiminnat