Kamal Palani Jafi Ei tabuja, ei poliittisia kuplia, koska Suomi ansaitsee parempaa.

Luottamus mediaan tärkeämpää kuin koskaan - Ylen johtoa valittava vaaleissa

Nykyään jokainen ihminen on jollainkin muotoa media. Mediasta keskusteltaessa ihmiset eivät ainoastaan kuluta, vaan myöskin itse tuottavat sisältöä.

Meidän jokaisen kannattaisi pyrkiä löytämään viisautta siihen, että voisimme luoda terveen, järkevän ja kiihkottoman keskustelukulttuurin Suomeen. Kaikki sellaiset keskustelut, joissa argumenteilla ja todisteilla käydään debattia, tuntuu hukkuvan nykyään emootiokommentoinnin alle. Mihin katosivat sitten hyvät tavat? Hyvät tavat, jotka ennen kuuluivat viestijän työrooliin, ovat olleet usein kateissa. Jokin on mennyt pahasti pieleen, jos ei osaa keskustella, kommentoida tai tuottaa sisältöä arvokkaalla käytöksellä. Perätön juoru tai uutiseksi naamioitu huijaus aiheuttaa vakavaa vahinkoa. Jokaisessa laatumedian uutisessa pitäisi olla avoimesti esillä jutun lähteet sekä toimituksen ja toimittajan tekemät valinnat. Joku järkevä linjaus on tehtävä myöskin sille, että miten otsikoita tehdään. Jos media ei osaa myydä juttujaan kiihkottomuudella, faktoilla ja avoimuudella, niin silloin on syytä huolestua toden teolla.

 

Median ja kansalaisten vastuu – Ääripäät pistettävä paitsioon:

Sosiaalinen media on luonut alustan runsaalle itseilmaisulle, mutta viestintämahdollisuuksien moninkertaistumiselle löytyy kääntöpuolensa. Yhä useampi viestijä valitsee mieluummin skeptisyyden, vaikenemisen ja itsesääntelyn kuin osallistuu emootioherkkään julkiseen keskusteluun. Ymmärrän sen vielä, että lapsien ja nuorten pitää saada purkaa tunteitaan, mutta mikä meitä aikuisia sitten oikein vaivaa? Pitääkö saada purkaa tunteitaan muitten kustannuksella tai yhteiskunnan kustannuksella? Sallimmeko me yksilöille sellaisen oikeuden? Eikö aikuisten tarvitsekaan enää olla aikuisia? Tämä on suuri haaste siitäkin syystä, että mediakeskustelussa ketään ei voi asettaa vastuuseen. Joko kaikki ovat syyllisiä tai sitten kukaan ei ole syyllinen. Oletteko te viestijät miettineet sitä, että millaiseksi viestintäkulttuurimme muuttuu, jos julkinen keskusteluareena jätetään vain äänekkäiden vihapuhujien armoille? Haluatteko tämän laivan upota vai seilata merellä turvallisesti? Tällä hetkellä laivamme seilaa kovien aaltojen koettelemina ilman kapteenia. Kenestä tulee laivan kapteeni ja miten tulemme pelastamaan laivan kovalta myrskyltä? Siinä vasta haaste yhteiskunnallemme.

 

Demokratia pelastaa Ylen – Päätoimittajien valinta modernisoitava:

Yleä ylläpidetään ja kehitetään veronmaksajien rahoilla, eli me tavalliset kansalaiset omistamme toisin sanoen Ylen. Veronmaksajat ovat syystäkin tyytymättömiä Ylen nykyiseen tilaan. Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta veronmaksajat voivat luottaa Yleen. Yle ei nykyisellään ansaitse kunnioitusta tai selkään taputtelua. Mitä voisimme tehdä asialle, jotta demokratia toteutuu, päätoimittajien kyseenalaiset päätökset pystytään kyseenalaistamaan vahvemmin ja miten veronmaksajat ovat paremmin osallistettuja.

Yleisradion ylin päättävä elin on hallintoneuvosto. Ehdotankin, että hallintoneuvosto rooli olisi jatkossa kriteerien varmistaja ja puolueettomuuden takaajana henkilövalinnoissa. Kriteerien varmistamisella tarkoitan sitä, että päätoimittajaksi hakemalla on oltava koulutus, osaaminen ja työkokemukset asiallisella tasolla. Puolueettomuuden takaamisella tarkoitan sitä, että päätoimittajaksi hakijalla ei saa olla minkään puolueen jäsen.

Konkreettisesti:

  1. Hallintoneuvostolle tulee hakemukset liittyen päätoimittajan pestiä. Hallintoneuvosto seuloo hakemukset niin, että se poistaa kaikki ne hakijat joukosta, jotka eivät täytä mainitsemiani kriteereitä.
  2. Kun ykköskohta on toteutunut, niin hallintoneuvosto julkaisee kaikki hakijat kansalle. Asiasta järjestetään kansanäänestys siitä, että kuka valitaan kaikista hakijoista päätoimittajaksi. Voittaja on se, joka saa eniten ääniä kansalta.
  3. Vaaleja käytäisiin 4 vuoden välein. Istuva päätoimittaja saa hakea jatkokaudelle automaattisesti.

 

Ei ole olemassa yhtä ainoa oikea tapaa lisätä demokratiaa ja tervettä mediakulttuuria. Jos teillä on vaihtoehtoinen malli, miten kansanvaaleja voitaisi käyttää ylen johdon valitsemisessa, niin ota rohkeasti yhteyttä pistämällä kommenttia alle tai suoraan viestiä Facebookissa. Parempaa huomista voi rakentaa vain joukkuepelaamisella. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat