Kamal Palani Jafi Ei tabuja, ei poliittisia kuplia, koska Suomi ansaitsee parempaa.

Pelastetaan tulevat äidit sukupuolielinten silpomiselta

  • Pelastetaan tulevat äidit sukupuolielinten silpomiselta

Eri puolilla maailmaa elää tällä hetkellä arviolta 100−140 miljoonaa ympärileikattua tyttöä ja naista. Noin kolmella miljoonalla tytöllä vuosittain on riski joutua ympärileikatuksi. Tyttöjen ja naisten ympärileikkaus on tuhansia vuosia vanha kulttuurinen perinne, jota harjoitetaan yhä eri puolilla Afrikkaa, Lähi-itää ja Aasiaa. Perinne on lähtöisin miesten halusta kontrolloida yhteisönsä naisten seksuaalisuutta, mutta nykypäivänä nimenomaan naiset – äidit, isoäidit ja anopit pitävät sitä yllä.

Mikään uskonto ei vaadi tyttöjen ympärileikkausta, vaikka sitä harjoitetaankin uskonnon nimissä. Esimerkiksi Koraanissa asiasta ei mainita sanallakaan.

Tämä vastenmielinen toimenpide suoritetaan hyvin usein ilman puudutusta ja partakoneen terillä. Silpomisesta seuraa paitsi akuuttia kipua, niin myös vakavia terveyshaittoja paitsi välittömästi silpomiseen jälkeen niin myös koko leikatun eliniän ajan. Ympärileikkaus on naiselle aina terveysriski. Toimettomuus ei ole vaihtoehto. Meidän pitää rohkeammin puuttua epäkohtiin.

 

Lainsäädäntö – Toimenpiteet

Sivistyksen lisäämisellä pystymme ennaltaehkäisemään jonkun verran tapauksia. Erityisesti perheet jotka ovat lähtöisin alueilta, joissa tyttöjä perinteisesti ympärileikataan, tulee saada tietoa siitä, että tyttöjen ympärileikkaus on Suomessa kielletty. Perheitä on syytä valistaa myös siitä, että lastensuojelulaissa on säädetty lastensuojeluilmoituksen tekemisestä. Kansainvälisestä lainsäädännöstä huolimatta naisten ympärileikkaus on yhä osassa maailmaa yleisesti harjoitettu tapa. Suomi on sitoutunut kansainvälisin sopimuksin edistämään naisten ja lasten ihmisoikeuksia sekä ehkäisemään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. EU:n on vaadittava, että tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen julistetaan kaikkialla maailmassa rikokseksi ihmisyyttä vastaan.

 

Konkreettisia ehdotuksia:

  1. Valtio alkaisi panostaa lisäämällä tietoa ja sivistystä. Valtio panostaisi kouluihin, terveyskeskuksiin ja muihin vastaaviin paikkoihin. Valtio velvoittaisi myöskin kaikkia niitä järjestöjä jakamaan tietoa ja sivistystä, jotka edustavat riskiryhmän ihmisiä kulttuurillisesti. Esimerkiksi somalialaisille voisi tietoa jakaa somaliliitto ja muut vastaavanlaiset.
  2. Tyttöjen ympärileikkaus on harhaanjohtava nimitys. Se tuo mieleen poikien ympärileikkauksen, vaikka näillä asioilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Esimerkiksi poikien lääketieteelliset ympärileikkaukset ovat perusteltuja. Olisi korkea aika valmistella uutta erillistä lakia, jossa puhutaan suoraan ihmisen silpomisesta ja jossa yksiselitteisesti tekoa pidetään äärimmäisen törkeänä rikoksena ihmisyyttä vastaan. Suomessa asiasta ei ole erillistä lakia, vaan poliisi tutkii tyttöjen ympärileikkauksia törkeinä pahoinpitelyinä.
  3. Rikoksesta tuomittaisiin kaikissa tapauksissa vähintäänkin viiden vuoden ehdottomaan vankeuteen. Teosta ei olisi mahdollista saada hyvällä käytöstavalla tai muulla tapaa vähennystä tuomion pituuteen.
  4. Viranomaisten on kiinnitettävä enemmän huomioita sellaisiin tilanteisiin, jossa perheen tyttöä lähetetään kotimaahansa tai johonkin, joka vaikuttaa huolestuttavalta. Viranomaisten on oltava erityisen tarkkoja niitten perheitten kohdalla, jossa tiedetään, että perheen kulttuuri suhtautuu myönteisesti tyttöjen ympärileikkauksiin. On kirjattava lakiin, että jos tytön/tyttöjen vanhemmat ovat yhteistyöhaluttomia ja pistävät vastaan asioitten selvittämisessä, on otettava kohdennetut terveystarkastukset niille tytöille, joita epäillään joutuneen uhriksi. Tässä kohtaan viranomaiset eivät enää tarvitsisi huoltajien lupaa.

 

Lähteet:

http://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/ymparileikatun_naisen_tarina

https://www.unicef.fi/unicef/tyomme-paakohteet/suojelu/tyttojen-ymparileikkaus/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

Miksikö juuri sukuelinten silpomisen kielto koskisi vain naisia? Miestenkään alapäätä ei ole mitään järkevää syytä leikata.

Käyttäjän KamalPalaniJafi kuva
Kamal Palani Jafi

Kiitoksia palautteestasi. Mielestäni sekin aihe on tärkeä ja paikallaan, että puhutaan poikien ympärileikkauksesta, mutta on muistettava, että kyseessä on vähän erilaisempi haaste. On paljon ympärileikkauksia, joita on tehty pojille lääketieteellisistä syistä.

Tyttöjen ja naisten kohdalla ei ole olemassa mitään syytä, milloin se olisi hyväksyttävää tai perusteltua.

Mennään yksi aihe kerrallaan. Lupaan kirjoittaa aiheesta joku toinen päivä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kuinka kujalla pitää olla, ettei ymmärrä lääketieteellisistä syistä, ja satuolennon tai vanhan tavan takia tehdyn operaation eroa?

Sinulta voi amputoida jalat, koska raajoja amputoidaan lääketieteellisin perusteinkin?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Naisten sukupuolinen silpominen on täysin eri asia, kuin miesten ympärileikkaus toimenpiteen laajuuden, vakavuuden ja vaikuttavuuden suhteen. Miehillä leikataan esinahka, mutta naisilla sen lisäksi paisuvaiskudos, klitoris, joka on oleellinen seksuaalisen tyydyttymisen kannalta. Sen leikkaaminen vastaa lähinnä sitä, että miehiltä leikattaisiin terska pois.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Voi taivas mitä roskaa. Noin ensi alkuun voisi vaikka huomauttaa, että naisten kohdalla on monia erilaisia tapoja toteuttaa ympärileikkaus.

Minun mielestäni kaikki yhtä lailla väärin ja tuomittavia, sinun logiikkaasi noudattaen osa "täysin eri asia", koska pahemminkin voi tehdä.

Vai koskeeko vähättelysi jostain syystä vain miesten "vähäisempää" silpomista?

Jore Puusa

Naisen silpomista on monta astetta- se ei aina ole samanlainen kuten kommentoija antaa ymmärtää.
Lievimmässä ja yleisimmässä häpyhuuleen tehdään pieni viilto - josta tulee verta- joka imeytetään esim paperiin todisteeksi.
En vähettele asiaa - mutta miehen ympärileikkaus on myös hyvin vakava loukkaus ihmisyyttä kohtaan.
Erottelemalla miestä kohtaan tehty leikkaus ja naista kohtaan tehty leikkaus ja antamalla naiselle suuremkpi uhrin asema on juuri se malli, joka estää maailmanlaajuisen ymmärtämisen kasvun ihmisen koskemattomuudesta.
Yhtä vähän kuin naisen silpomisesta on hyötyä, yhtä vähän on hyötyä miehen silpomisesta. Pojan ympärileikkaus aiheuttaa suuren määrän kuolemia esim Afrikassa.

Käyttäjän amgs kuva

Vapaavuorossa Ari Alsio kirjoitti näin: "Äidin osa on paljon muutakin, mutta tänään on se pakollinen nautintapäivä. Unohdetaan ikävät asiat, painetaan ne alas ja juhlitaan äiteyttä."

Kunpa jokainen ymmärtäisi Alsion osuvia sanoja!

Hyvää äitienpäivää kaikille!

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Ihmettelen Ana Marian kommenttia. Jos on ihmisoikeuksista kiinnostunut ihminen, ei voi ajatella, että mikään päivän on sellainen, että naisten ihmisoikeuksista puhuminen voidaan sivuuttaa. Jokainen hyvä tilaisuus on käytettävä hyväksi. Äitienpäivä on, kuin naisten päivä, jolloin on asiaankuuluvaa ottaa naisten oikeudet esille.

Käyttäjän amgs kuva

Kommenttini lähinnä johtuu siitä miten kirjoittaja Kamal Palani yhdistää kirjoituksensa äitienpäivän vietoon Facebookissa.Kirjoituksessa ei puhuta silpottujen äitien äitiydestä eikä siitä kuinka paljon silpottuja naista on Suomessa miten Suomessa on asian laita.

Äitienpäivä ei ole kuin naistenpäivä. Äitienpäivänä kuuluu juhlia äitiä parhaalla mahdollisella tavalla.

Jokainen on vapaa kirjoittamaan ja lukemaan mitä haluaa ja milloin hän haluaa.

Olet oikeassa siinä, että jokainen päivä on ihmisoikeuksien päivä.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Hyvä kirjoitus ja tärkeä asia! Kuitenkin naisten seksuaalisuuden tuhoutumista on syytä painottaa sukupuolisen silpomisen seurauksena siinä, missä terveysvaikutuksiakin. Silpomisen seurauksena naiset menettävät pitkälti kykynsä nauttia seksistä ja etenkin laajassa silpomisessa, jossa nainen vieläpä ommellaan kiinni alapäästä naiset kokevat seksin myöskin tuskallisena tyypillisesti. Naisten seksuaalinen tuhoaminen ja tällainen pahin mahdollinen alistaminen aiheuttaa vaikeita psykologisia ongelmia naisille.

Tarvitsemme ranskalaistyylisen systeemin, jossa tyttölasten tilanne vilkaistaan vuotuisten neuvola- ja kouluterveystarkastusten yhteydessä niin silpomisen, kuin sukupuolisen hyväksikäytönkin osalta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kirjoittaja tarttuu tärkeään asiaan. On väärin puhua tyttöjen ympärileikkaamisesta uskonnollisena rituaalina. Kyse on julmasta sukupuoleen kohdistuvasta alistamisen kulttuurista.

Kulttuurisen ympärileikkauksen (niin tyttöjen kuin poikienkin) tekijä tulee aina tuomita ehdottomaan rangaistukseen, ehdottamasi 5 vuotta vaikuttaa oikean suuntaiselta, ehkä turhan kovalta ensikertalaiselle. Kolmen vuoden tuomion tulee kuitenkin olla vähimmäisrangaistus.

Perhe, jonka lapselle ympärileikkaus on tehty Suomeen muuttamisen jälkeen, tulee niin ikään tuomita. Ympärileikkaukseen ryhtyneen perheen vanhemmat tulee tuomita saman suuruiseen, aluksi ehdolliseen, rangaistukseen. Ehdolliseen siksi, että kulttuurin paine voi olla suuri ja toisekseen varsinkin äitien on vaikea saada yhteiskunnalta oikeaa tietoa. Äidit ja perheet ylipäätään voivat olla omien uskonnollisten johtajien tiedottamisen armoilla. Rikoksen uusimisen yhteydessä rangaistuksen tulee olla ehdotonta vankeutta ja kaikkien perheen lasten huostaanotto on välttämätön turvaamistoimi tässä tapauksessa.

Yhteiskunnan on kannettava vastuu näiden lasten oikeuksien turvaamisesta. Silmien sulkemiseen ei voi olla perusteita.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Kyllä lain pitää olla kaikille sama. On pöyristyttävää vaatia lievempiä tuomioita kulttuurillisen paineen takia. Suomi on oikeusvaltio ja kaikkia pitää kohdella lain edessä samalla tavalla.

Pitäisikö sinusta natsille antaa lievempi tuomio tummaihoisen pahoinpitelystä? Hänen viiteryhmässään varmasti sellaiseen toimintaan on kuvakin paine.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Herranjumala!

Enhän minä ole vaatimassa lievempiä tuomioita, vaan korottamassa rangaistusvaatimusta. Nykyisin lasten ympärileikkauksista saatetaan tuomita törkeänä pahoinpitelynä muutaman kuukauden ehdollisia tuomioita. Ja tuomiot annetaan pääsääntöisesti tuon brutaalin toimenpiteen suorittajille. Perheitä, jotka vievät tytön ulkomaille ympärileikattavaksi, ei yleensä tuomita mitenkään.

Minun esittämäni malli (tämä on siis ehdotukseni uudeksi laiksi) on nykyistä oikeuskäytäntöämme tuntuvasti kovempi ja ehdottomampi. Ensikertalaiselle annettava ehdollinen rangaistus toimii pelotteena ja tiedon välittämisen muotona. Perheelle kerrotaan ehdollisen tuomion yhteydessä, että seuraavasta ympärileikkatusta lapsesta molemmat vanhemmat tuomitaan ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Ja että kaikki perheen lapset otetaan tuossa vaiheessa huostaan. Lakia voidaan edelleen tiukentaa, mikäli ehdottamani lain pelotevaikutus ei riitä lopettamaan lasten kulttuurisidonnaisia ympärileikkauksia.

En ymmärrä viittaustasi natsismiin.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola Vastaus kommenttiin #13

En kyllä ymmärrä ehdollisen rangaistuksen käyttöä tiedottamisen muotona. Muitakin tiedottamisen väyliä on ja tällaiset teot ovat vakaasta harkinnasta tehtyjä.

Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi

Hienoa Kamal, että otat tämän tärkeän aiheen esille. Huomauttaisin kuitenkin siitä, että kyllä mm. islamista löytää viitteitä naisten sukuelinten silpimiselle. Ei koraanista vaan perimätiedosta, joka on islamin toiseksi tärkein teos. Poikien ja tyttöjen ympärileikkauksista ei ole mainitaa koraanissa, mutta molemmissa niissä on kehoitus siihen perimätiedossa. Kuinka siis poikien ympärileikkausta voidaan sanoa kuuluvaksi islamin uskoon muttei tyttöjen? Kaikki tietävät kuinka vastenmielisestä teosta on kyse, joten ei ole muuta vaihtoehtoa islamilaiselle maailmalle kuin salaa väittää, ettei sillä ole islamin kanssa mitään tekemistä. Sillä nimittäin on. Hyvin monissa maissa tyttöjä ja poikia silvotaan islamin nimissä. Vain tunnustamalla tosiasiat pääsemme eteenpäin.

Käyttäjän NicoJormalainen kuva
Nico Jormalainen

"Tyttöjen ympärileikkaus on harhaanjohtava nimitys. Se tuo mieleen poikien ympärileikkauksen, vaikka näillä asioilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Esimerkiksi poikien lääketieteelliset ympärileikkaukset ovat perusteltuja."

Valtaosaa poikien ympärileikkauksista ympäri maailmaa ei kuitenkaan suoriteta lääketieteellisistä syistä. Jokainen leikatkoon omia vehkeitänsä minkä huvittaa sen jälkeen, kun on tarpeeksi vanha asiasta päättämään, mutta kenelläkään ei ole oikeutta silpoa toisen kehoa vasten tämän tahtoa, oli kyseessä sitten tyttö tai poika.

Toimituksen poiminnat