Kamal Palani Jafi Ei tabuja, ei poliittisia kuplia, koska Suomi ansaitsee parempaa.

Kansalaisten oikeustajua kunnioitettava

Oikeuslaitos on vuosikausia koetellut kansalaisten hermoja olemattomilla tuomioilla. Kansalaisten vaatimuksia on otettava vahvemmin huomioon päätöksenteossa. Henkilöön kohdistuvien rikosten tuomiot eivät ole yhtään linjassa siihen, että millaisia tuomioita tulee, jos kajoaa esimerkiksi jonkun omaisuuteen. Tavaroita saa rahalla, mutta terveyttä ja elämää ei. Suomen oikeusjärjestelmä on siinä pisteessä kansalaisen oikeusturvaan vedoten, että se tarvitsisi purkaa ja rakentaa uudelleen sellaiseksi, että se oikeasti takaisi kansalaisille turvaa ja oikeutta.

 

SDP:stä esitys lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista:

Vähän aikaa sitten tapahtui jotain hyvin järkyttävää Suomen oikeusjärjestelmässä. Äskettäin tuli tuomioistuinratkaisu, jossa seksuaalisesti hyväksikäytetyn 10-vuotiaan lapsen suostumuksen katsottiin sulkevan pois raiskauksen tunnusmerkistön. Kuulitte ihan oikein.

Lakialoitteessa esitetään rikoslakia muutettavaksi niin, että henkisestä kypsymättömyydestä johtuva kyvyttömyys muodostaa tai ilmaista tahtoaan rinnastettaisiin suoraan näihin perusteisiin. Lapsen antamalle suostumukselle ei voida kerta kaikkiaan asettaa tällaista merkitystä seksuaalirikoksissa.

Moni sosialidemokraatti onkin lainsäädännön tiukentamisen kannalla. Eduskunnassa lakialoitteen pisti eteenpäin SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä. 

 

Yleisemmin - Uhrin oikeus – Taloudellinen säästö:

Miten pidämme huolen siitä, että uhrikin saa oikeutta? Raiskauksista puhuessamme keskustelu kääntyy uhrin oikeuden sijaan raiskaajan yhteiskuntakelpoisuuteen. Monet puolustelevat suoraan tai epäsuorasti oikeuslaitoksemme kevyitä rangaistuksia taloudellisilla seikoilla. Raiskauksen seurauksista aiheutuva henkinen ja fyysinen vahinko ihmiseen tulee kalliimmaksi yhteiskunnalle, kuin rikollisen pitäminen putkassa. Monet raiskatut ovat raiskauksen johdosta itsetuhoisia, masentuneita, vahingoittavat itseään, kärsivät jatkuvista pelkotiloista ja kärsivät erilaisista vakavista mielenterveyden ongelmista. Monet raiskatut menettävät työkykynsä, mikä on suuri menetys uhrille itselleen ja samaan aikaan valtava kulu yhteiskunnalle. Mielenterveyspalvelut ja muut uhrin tarvitsemat palvelut maksavat hyvin paljon. Jos kovennamme tuomioita, niin me itseasiassa saisimme paremmin oikeuden toteutettua, ennaltaehkäistyä raiskaustapauksia ja samalla valtio voisi pitkällä aikavälillä säästää rahaa.

 

Suomalaisten ja eurooppalaisten asenteet - Lähi-idästä tulleet eivät voi vedota tietämättömyyteen ja omaan kulttuuriin:

Meillä suomalaisilla on vielä paljon parannettavaa, sillä Euroopan komission teettämästä tutkimuksessa selviää, että 11 prosenttia suomalaisista hyväksyy raiskauksen tietyissä olosuhteissa. Tutkimuksen mukaan jopa 27 prosenttia eurooppalaisista hyväksyy raiskauksen tietyissä olosuhteissa. Kuulitte kyllä oikein. Tämä on erittäin järkyttävää ja häpeällistä. Meillä on paljon töitä edessä, että saamme 0%.

Lähi-idän ihmisille ei tarvitse kertoa maamme laista ja pelisäännöistä. Lähi-idästä tulleet ihmiset tietävät entuudestaan erittäin hyvin sen, että koskemattomuuteen ei saa kajota. Lähi-idässä raiskaajat teloitetaan. Oli raiskaaja sitten suomalainen tai vaikkapa Lähi-idästä, niin Suomen olemattomat rangaistustasot ruokkivat raiskaajia. Koventamalla rangaistuksia on hyvä muistaa, että Suomen kansa ei ole vaatimassa kuolemanrangaistuksia, joten pelottelupuheet sikseen.

 

Paljousalennukset ja muut vähennykset tarpeettomia:

Miltä kuulostaa se, että aiempi raiskaustuomio voi lieventää uutta raiskaustuomiota? Valitettavasti se on ihan todellisuutta Suomessa. Kansalaiset taas tyrmäävät sen, että aiempien tuomioiden perusteella alennetaan tuomiota. Jos ihminen toistaa rikoksen tai tekee muita rikoksia, niin se todistaa sen, että henkilö ei ole oppinut virheistään. Siksi tuomioitten kovuudella on merkitystä. Meidän pitäisi keskustella siitä, että onko vakavien rikoksien kohdalla hyväksyttävää, että paljousalennuksia ja muita vähennyksiä myönnetään lain rikkojille. Pidän nykyistä systeemiämme todella outona, vastenmielisenä ja järjestelmänä, joka pitää uhrin kärsimyksiä toissijaisena rikoksen tekijän hyvinvoinnin rinnalla. Ei mahdu minun oikeustajuuni myöskään millään se, että mitä enemmän teet rikoksia, niin sen helpommalla pääset. Suomessa pitäisi poistaa paljousalennukset ja korottaa väkivaltarikoksien tuomioita sille tasolle, jossa sen pitäisi ollakin. Kansa vaatii muutosta ja siihen olisi korkea aika jo vastata hyvät päättäjät ja oikeuslaitos. Historiakin on osoittanut sen meille, että jos päättäjät ja oikeuslaitos eivät kunnioita kansalaisten tahtoa (demokratiaa), niin se tulee myöhemmin johtamaan ennennäkemättömiin väkivaltaisuuksiin. Tuskin kukaan haluaa ihmisten ottavan ohjat omiin käsiinsä.

 

 

Lähteet:

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/tuore-selvitys-paljastaa-tallaiset-raiskaukset-ovat-oikeuden-mielesta-lievia/2050208

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201612022200035111_uu.shtml

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004891344.html

http://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/2015/11/28/raiskaus-on-raiskaus-kaikkialla-maailmassa/

https://www.verkkouutiset.fi/sdpsta-esitys-lapsiin-kohdistuvista-seksuaa...

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Suunnilleen näin se taitaa mennä.
Rikoshan on jo historiaa joten oikeus keskittyy rikoksentekijän tulevaisuuteen, eritoten oikeusturvan toteutumiseen.

Tästä on ennenkin keskusteltu ja todettu että näillä mennään ja kaikki muu popupulismia.

Onneksi olkoon demarit.

Käyttäjän KamalPalaniJafi kuva
Kamal Palani Jafi

Kiitoksia palautteestasi.

Se ei ole mikään argumentti tai keskustelua, että todetaan: "Tästä on ennenkin keskusteltu ja todettu että näillä mennään ja kaikki muu popupulismia."

Onko uhrien puolustaminen ja demokratian korostaminen populismia vai. Siinä tapauksessa kaikkia enemmistön mielipiteitä voisimme kumota toteamalla, että ne ovat populismia ja että vanhoilla järjestelyillä mennään. Onko sellainen tapa tehdä politiikkaa tervettä? Minusta ei ole.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Ei ole ei.
Populismi-kortti on hyvä tapa lopettaa mukavuusalueen ulkopuolinen keskustelu.

Kaikkeen toki on tietysti syynsä ja lainsäätäminen on monimutkaista.

Meidän vankilajärjestelmämme syö myöskiin rahaa joka näkyy.
Siellä vastaanottavalla puolella kulut himmenevät.

Käyttäjän KamalPalaniJafi kuva
Kamal Palani Jafi Vastaus kommenttiin #3

Tämä on ihan totta. Sekin on faktaa, että kaikki se syrjäytyminen, ahdistus, työkyvyttömyys ja muut haitat tulevat myöskin maksamaan todella paljon yhteiskunnalle. Tämä ei ole niin mustavalkoinen asia, mitä yleensä luullaan. Minua häiritsee eniten se, että puhumme aina rikollisen eduista ja yhteiskuntakelpoisuudesta ensisijaisesti, vaikka uhria pitäisi ensisijaisesti miettiä.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Todella painavaa asiaa kirjoittajalta. Olen samaa mieltä. Tuomioita kovemmiksi, maksoi mitä maksoi.

Vankilan pitää myös olla ankea helvetinloukko, että sinne ei enää haluaisi uudestaan. Mukavuudet pois ja ruuaksi pelkkää kauravelliä. Säästetään rahaa poistamalla vangeilta mukavuudet ja huonontamalla heidän ruokaansa.

Singaporessa on oikea linja rikollisten kohtelun suhteen. Siellä rattijuoppoudesta, raiskauksesta, pahoinpitelystä, varkaudesta, murtovarkaudesta ja julkisen omaisuuden turmelemisesta napsahtaa pitkä kakku (esimerkiksi raiskauksesta vähintään 20 vuotta vankeutta), kepiniskuja paljaalle takamukselle ja rikoksentekijöiden nimet sekä kasvot julkaistaan tiedotusvälineissä. Muutenkaan Singapore ei rikollisia hyysää.

Toinen, mistä kannattaisi ottaa oppia, on Tšekki. Siellä seksirikolliset kuohitaan kirurgin veitsellä impotenteiksi eunukeiksi. Eli rikoksentekovälineet valtiolle, samoin kuin rattijuopoilta takavarikoidaan auto. Ja promilleraja on Tšekissä pyöreä 0 ja rattijuoppoudesta seuraa ankaria rangaistuksia.

Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki Singaporelle! Ja iso kunniamaininta Tšekille!

Toimituksen poiminnat