Kamal Palani Jafi Ei tabuja, ei poliittisia kuplia, koska Suomi ansaitsee parempaa.

Murskataan suurmoskeijahanke demokratialla ja sosialidemokraattisilla arvoilla

On hyvinkin ymmärrettävää, että ihmiset suhtautuvat kriittisesti ja kielteisesti Helsinkiin kaavailtuun suurmoskeijahankkeeseen. Kriittistä ääntä tulee yhtä lailla Suomen maltillisista muslimiyhteisöistä. Monilla on edelleenkin huoli siitä, että mistä voisimme tietää, että suurmoskeijan rahoittajat edustavat rauhaa ja suvaitsevaisia suuntauksia? Jos täällä asiat ovat haasteellisia, niin miettikää sitä, että Bahrainissa toimittajakaan ei saa kysyä ja selvitellä vapaasti asioita. Kuinka moni on tietoinen siitä, että Bahrainissa lehdet eivät saa käsitellä sitä, miten rikkaus jakautuu eikä sitä, miten erilaiset henkilöt ja viranomaiset hallitsevat maata. Alueen laajemmista ristiriidoista ja yleisestikin isoista epäkohdista pitää kaikissa tapauksissa vaieta Bahrainissa. Kyllä, suurmoskeijan rahoitus tulee tämmöisestä maasta. Kuningaskunta ei sijoita rahaa mihinkään ilman tarkoitusperää. Milloin Bahrain tai esimerkiksi Saudi-Arabia on todistanut olevansa luotettava taho? Ei milloinkaan. Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.

 

Helsingin valtuusto – Pormestari – Pia Jardi

Kokoomuksen suurimman puolueen asema ja Jan Vapaavuoren pormestaripaikka tulee merkittävällä tavalla heikentämään suurmoskeijahankkeen toteutumismahdollisuuksia. Pia Jardille sanoisin sen, että älä puhu muitten muslimien puolesta, vaan itsesi puolesta ainoastaan. Hankettanne on vastustamassa minun lisäksi monet muslimit. Mitä haluaisitte heille sanoa? Samaan aikaan on pakko sanoa, että on hyvin kyseenalaista ja tekopyhää, että diktaattorivaltioitten (Bahrain ja muut rikkaat arabivaltiot) rahoitukset eivät tunne olevan sinulle millään tavalla ongelma, mutta Jan Vapaavuoren äänimäärän perusteella ja hänen kielteinen kanta suurmoskeijaan riittää sinulle haukkumaan häntä diktaattoriksi. Erittäin kyseenalaista ja tekopyhää.

 

Ratkaisu - Suositaan kotimaisia imaameja ja luodaan toimiva valvonta:

Moskeijat ovat monille muslimeille tärkeä siinä missä kristityillekin kirkko. Miten varmistamme sen, että imaamit ja muut korkea arvoiset saarnaajat tekevät kaikkensa radikalisoitumisen ennaltaehkäisemiseksi? Mitä imaamit tekevät, jos he kohtaavat radikalisoituneen ihmisen? Nykyiset imaamit eivät ole koulutettu sellaisiin tehtäviin. Miten pidämme huolen siitä, että imaamit jakavat sellaista islamtietoa, joka pohjautuu rauhaan, erilaisuuden kunnioittamiseen ja ennen kaikkea Suomen lain vaalimiseen? Muslimiyhteisöjä ei saa syyllistää, mutta se on sanomattakin selvää, että heidän on otettava suurempi vastuu radikalismin ennaltaehkäisemisessä. Miettikää hetken sellaista tilannetta, että rasismiin ennaltaehkäisemistyössä olisi vain tummaihoisia ihmisiä. Siinä ei olisi mitään järkeä ja siksi muslimiyhteisöjenkin on kannettava suurempaa vastuu ennaltaehkäisevässä työssä.

 

 

Vaihtoehdot - Toimenpiteet:

  1. Imaamiksi pitäisi kouluttautua Suomessa samalla tavalla, kuin kristinuskossa papiksi kouluttautuneet. Imaamikoulutukseen sisältyisi vahvasti Suomen lakien tuntemus ja opettaminen. Länsimaalaisten arvojen on oltava keskeisessä roolissa imaamien saarnoissa ja opetuksissa. Länsimaalaisille arvoilla tarkoitan ihmisoikeuksia, rauhaa, erilaisten ihmisten kunnioittamista, tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta. Näin varmistaisimme, että kuka tahansa ei voisi ryhtyä imaamiksi ja näin estäisimme poliittisen islamin edustajia tekemästä imaamien työtä muslimiyhteisöissämme.
  2. Imaamien, pappien ja muitten uskontokuntien saarnaajia alettaisiin valvoa. Tämä palvelisi kaikkein parhaiten maallistuneita muslimeja, jotka haluavat elää rauhassa ja kaukana väkivaltaisista ideologioista.
  3. Jos joku tai jotkut muslimit haluaisivat rakentaa moskeijoita, niin rahoituksen pitäisi tulla aina Suomen muslimiyhteisöjen sisältä. Näin varmistaisimme sen, että pimeää rahaa ei tulisi uskonnollisiin hankkeisiin. Kyseinen järjestely olisi läpinäkyvää, tehokasta ja ennen kaikkea turvallista.
  4. Jos haluamme vastustaa vakuuttavasti suurmoskeijahanketta, niin meidän pitäisi yhtä lailla vastustaa asekauppoja kaikkien niitten tahojen kanssa, jotka loukkaavat ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa.

 

Poliittinen islam ei ole istutettavissa sosialidemokraattien arvojen kanssa yhteen:

Sosialidemokraattisten arvojen mukaista on vastustaa kaikenlaisia ryhmiä, jotka eivät kunnioita ihmisoikeuksia, kansainvälisiä sopimuksia ja demokraattisia järjestelmiä. On arvojeni vastaista olla kannattamassa hanketta. Siksi sanonkin jyrkästi EI SUURMOSKEIJAHANKKEELLE. Minä monien muitten sosialidemokraattien tavoin vastustamme tätä hanketta. Tähän mielipiteeseen ei tarvita kiihkoilua ja islamvastaisuutta.  

 

 

Lähteet:

http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000002878774.html

http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/unohdettu-bahrain

http://yle.fi/uutiset/3-5978897

http://www.paivanlehti.fi/suurmoskeijan-takana-on-sata-miljoonaa-hamaraa-euroa-ja-pienen-piirin-pyoritys/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hyvin perusteltu puheenvuoro.

Juuso Hämäläinen

Erittäin kannatettava puheenvuoro. Vielä kun muut Suomen muslimit tämän hyväksyisivät niin loppuisi kitka, epäilys ja vihanpito. Palaisi rauha maahan ja mieliin.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Moni helposti unohtaa että valtaosa suomessa asuvista muslimeista on tullut suomeen juurikin päästäkseen eroon niistä asioista mitä suomalaiset(kin) pelkäävät ja jos vaihtoehtoina on salafistien rahoittama suurmoskeija tai ei suurmoskeijaa, valtaosa muslimeistakin olisi mielummin ilman.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Luulisin mieltäväni "demokratian" ja "sosialidemokraattiset arvot" aika samoin kanssasi, ja arvostavani niitä vihreänä yhtä paljon. Yritän kuvitella toisenlaista arvomaailmaa:
Ei tarvetta saada vapaasti ilmaista omia ajatuksiaan ja osallistua niiden toimeenpanoon poliittisessa järjestelmässä – yhdellä äänellä tai aktiivisemmin.
Ei näkemystä luovuttamattomasta, jokaisen yksilön samanlaisesta ihmisarvosta ja siihen kuuluvasta yhteisvastuullisuudesta toinen toisistamme.
Ei vapautta olla siten kuin tahtoo ja tehdä mitä tahtoo, kunhan ei estä mitenkään toisten ihmisoikeuksien toteutumista.

Se olisi täysin vastoin "länsimaisen humanismimme" vuosituhantisen kehityksen nykyeetosta, joka ilmenee maailman valtioiden laajasti ratifioimissa YK:n sopimuksissa. No, muslimimailla onkin oma Kairon julistuksensa ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen tilalla. Näiden väliselle vuorapuhelulle on huutava tarve.

"Muissa" kultturipiireissä kuin meidän "pohjoiseurooppalaisesssa" avarakatseisuudessamme ja luottamusyhteiskunnassamme rajoitetaan usein ankarasti tiedonvälitystä. Miten lie meille selvitetty sitä, että kun sosiaali- ja terveyspalvelujen pakkosysääminen yksityisten yritysten tehtäväksi maksaa vääjäämättä paljon enemmän kuin nyt hyvin kustannustehokas julkinen palvelujärjestelmä, sillä saadaan muka hillittyä menojen kasvua vanhusten suhteellisen osuuden lisääntyessä? Vaikuttaa varsin "bahrainilaiselta".

Avoin tieto rahoituskanavista on saatava niin suurmoskeijahankeesta kuin Suomen sisäpolitiikan hoidosta – ja samoin kaikkien hankkeiden todellisista tavoitteista. Jos soten "valinnanvapaudella" pyritään lakkauttamaan kestävä ja turvallinen hyvinvointiyhteiskunta tai tietyn tahon rahoittamalla moskeijalla tai minkä tahansa uskonsuunnan pyhäköllä yllytetään väkivaltaan ja joidenkin ihmisryhmien sortamiseen, pitää asian eteenpäin ajajien kertoa se. Viranomaisten ohella media vastaa kansalaisten oikean tiedon saannista. Toivottavasti faktapohjaisesti ja eri näkökulmia avaten. Demokraattisessa oikeusvaltiossa voidaan torpata tuhoa tuovat vääryydet ennen niiden konkretisoitumista.

Käyttäjän JukkaKetonen kuva
Jukka Ketonen

Islam-kriittisyys leimataan monesti rasismiksi. Varsinkin, jos kantasuomalainen on kriittinen. Hän on monesti kuitenkin turvassa kriittisyydestään huolimatta. Jos taas muslimi on jossain mielessä islam-kriittinen, saa hän pelätä turvallisuutensa puolesta, jopa Suomessa. Näin on myös, jos hän vastustaa suurmoskeijahanketta. Toivoisinkin, että yhä useampi muslimikin uskaltaisi kritisoida tiettyjä asioita. Yhteiskuntamme turvallisuus tarvitsee sitä, samoin kuin vuoropuhelua, jopa meidän kansallismielisten kanssa, jotka olemme osittain leimattu "äärioikeistolaisiksi", vaikka jaamme samat intressit toisten muslimien kanssa. Näihin ongelmiin, pitäisi enemmän kiinnittää huomiota. Kirjoituksesi on hyvä, vaikkakaan en tue demareita :)
Miten tästä eteenpäin? Miten torppaamme islamistikeskushankkeen? Miten me kaikki, jotka olemme tätä hanketta vastaan, yhdistämme voimamme? Koska saamme hankkeen vastustajat saman pöydän ääreen, huolimatta eri taustoistamme? Onko yhteistyö mahdotonta? Kiitos etukäteen vastauksestasi. Uskon, että saan sellaisen sinulta :)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Blogi sopii hyvin äskettäin päättyneen A-talkin keskustelun jatkoksi.
Juuri näitä asioita tuotiin ohjelmassa perustellen esiin kyseisen moskeijan rakentamisen vastustamisessa.
Hankkeeseen liittyy erittäin paljon epäselvyyksiä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Asiallinen kirjoitus ja puraisee ytimeen.

Btw. Järvenpään moskeijasta ei ole kenellekään ollut haittaa. Mutta, se ei olekaan hämärillä rahoilla rahoitettu jättimäinen pyhättö, epäluotettavinen tarkoitusperineen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suosituksen annoin siksi, että poliittisuutta ei Suomessa harjoitettavalta islamilta voida sallia. Suomessa ovat tataarit jo melkein sata vuotta harjoittaneet uskontoaan ilman politiikkaan sekaantumista.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Mitä jos annetaan heidän rakentaa moskeija omilla rahoillaan ja jos ongelmia ilmenee, niin laitetaan putiikki väkisin kiinni ja mahdollisesti muutetaan johonkin muuhun tarkoitukseen?

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Ei hyvää päivää koko hankkeelle. Jotenkin outo "Helsingin valloitus" käynnistyy, jos tämä suurmoskeija toteutuisi. Se symbolisoisi liikaa Helsinkiä kaupunkina ja antaisi sillanpääaseman jollekin, johon olisi vaikeata puuttua, ilman että Bahrain ei miljoonineen olisi äänessä. Nyt tuo valtio on täysin hiljaa Suomen suhteen, mutta ei olisi sitä moskeijan rahoittamisen jälkeen. Suurmoskeija Helsingin symbolina ei saisi ohittaa suomalaisten omia rakennuksia. Jan Vapaavuori ajatteli asiaa omassa blogissaan. http://janvapaavuori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2340...

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Hyvä kirjoitus.

En ole moskeijahanketta vastaan sinänsä, mutta rahoituslähde on todellakin niin epäilyttävä, etten kannata sitä.

Imaamien koulutusehdotus ja asiaan liittyvät ajatukset/ehdotukset ovat mielestäni hyviä.

Käyttäjän EdwardBreitenstein1 kuva
Edward Breitenstein

Erittäin hyviä argumentteja miksi moskeijaa ei pitäisi rakentaa.
Sain itse hyviä vastaargumentteja jos tällaiseen keskusteluun osallistun.
Helsngissä näyttäisi siis sellaiselta että sekä Kok ja SD vastuisivat tätä hanketta ja siinä lienee kasassa jo enemmistö joten toivotaan että äänestyksen lopputulos kallistuu siihen että tämä hanke kaatu lopullisesti.

Käyttäjän NiiloValtuustoonKrki kuva
Niilo Kärki

Yhteiskunnallinen turvallisuustilanne on muuttunut USEIMMISSA EU-maissa. Osa maista on valinnut oman maan ja kansalaistensa turvallisuuden ykkösasiaksi.

Uskonto, joka EI ole yhteensovitettavissa länsimaisen demokratian, tasa-arvon, oikeuskäsityksen ja esim YK:n ihmisoikeussopimuksen kanssa, ei voi saada uskonnon nimikkeen varjolla oikeutta kansalaisten häiritsemiseen, pahoinpitelyyn ja yhteiskuntajärjestyksen hajoittamiseen.

Uskonto on yksityisasia. Mutta kun sen saarnaaminen - esimerkkinä vaikka Tanskalaisista moskeijoista esitetty ohjelma - kohdistuu ihmisoikeuksia ja yhteiskunnallista järjestystä vastaan, se menettää uskonnonvapauden tuoman suojan.

Silloin on maahankulkeutujien syytä hakea turvaa niistä (islamistisista) maista, joissa on yhteneväinen käsitys koraanista ja sharia-laista.
EI Saudi-Arabiakaan ole ottanut yhtään muslimipakolaista - turvallisuuteensa vedoten.

Toimituksen poiminnat