Kamal Palani Jafi Päivystävä demari, joka on vapaa-ajattelija, aktivisti ja ääridemokraatti.

Turvapaikkapolitiikka raiteille – Vai turvapaikkaa kaikille

  • Turvapaikkapolitiikka raiteille – Vai turvapaikkaa kaikille

Suomi on oikeusvaltio, mikä tarkoittaa sitä, että hakemukset ratkaistaan lain perusteella ja viranomaisten päätöksistä voi valittaa oikeuteen. Seuratessani sosiaalista mediaa tulee hyvin usein sellainen olo, että jotkut ovat sitä mieltä, että jokaiselle turvapaikanhakijalle pitäisi antaa myönteinen päätös.

Kysyisinkin, että mihin meidän päättäjät ja "refugees welcome" mieltä olevat vetäisivät rajan turvapaikkapolitiikassa? Ketkä teidän mielestänne ansaitsevat turvapaikkaa ja ketkä eivät? Pakkopalautuksia on tehty myös silloin, kun palautuksia nyt kritisoiva oppositio istui hallituksessa. 2011 jälkeen Suomesta on poistettu jo 20 000 ihmistä. Toivon, että mikään poliittinen ryhmittymä ei yrittäisi kalastella ääniä turvapaikanhakijoiden kustannuksella. Otin tämän aiheen esille, koska haluan puolustaa niitä turvapaikanhakijoita, jotka todella ansaitsevat turvapaikan Suomesta. Ihmisten viimeaikaiset ulostulot, mielenosoitukset ja nettikirjoittelut eivät edusta kiihkotonta ja faktatietoihin perustuvaa keskustelukulttuuria. Ihmisten tunteet ovat tärkeitä, mutta on hyvä muistaa, että emotionaalisuus on hyvin huono menetelmä tehdä faktatietoihin perustuvaa politiikkaa.  

 

On hyvä muistaa, että:

Turvapaikanhakijat ovat lähtökohtaisesti paenneet sotaa ja sortoa. Järjestelmämme pitää kehittää sellaiseksi, että sitä ei voida käyttää väärin ja sellaiseksi, että se palvelisi aitoja turvapaikanhakijoita. Meidän kannattaisi selkeästi myöntää sellainenkin tosiasia, että turvapaikanhakijoitten joukossa on ihmisiä, jotka käyttävät järjestelmäämme hyväkseen. Järjestelmän hyväksikäyttäjät eivät välitä todellisista turvapaikanhakijoista, vaan pelkästään itsestään. Siksi onkin erittäin väärin, tehotonta ja tarpeetonta yleistää kaikki turvapaikanhakijat yhdeksi ryhmäksi.

 

Ehdotankin seuraavia konkreettisia ratkaisuja turvapaikkapolitiikkaamme:

Tiesittekö muuten sen, että mikäli turvapaikanhakija valittaa maahanmuuttoviraston tekemästä kielteisestä päätöksestä hallinto-oikeuteen ja korkeimpaan oikeuteen, hän voi oleskella Suomessa lähes kaksi vuotta käsittelyaikojen puitteissa. Tähän epäkohtaan on tultava pikaisesti muutoksia. Käsittelyaikoja on nopeutettava ja siihen on suunnattava riittävästi rahaa.

Miten saisimme estettyä karkaamiset vastaanottokeskuksista turvapaikanhakijan saadessaan kielteisen turvapaikkapäätöksen? Nykyinen malli ei toimi kerta kaikkiaan. Vastaanottokeskuksista ei saa tehdä vankiloita, mutta samaan aikaan on myönnettävä sellainenkin tosiasia, että nykyiset järjestelyt eivät toimi. Jos olet hakenut oleskelulupaa ja saanut hakemukseesi kielteisen päätöksen, sinun tulee poistua Suomesta. Ajatelkaa, että Suomessa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista 30–40 prosenttia katoaa.

Ehdotankin, että viranomaiset eivät käsittelisi niitten turvapaikanhakijoitten hakemuksia, jotka eivät sitoudu jäämään vastaanottokeskuksiin. Konkreettisella tasolla se tarkoittaisi sitä, että jokaisen turvapaikanhakijan pitäisi sitoutua kirjallisella sopimuksella siihen, että karkaamisyrityksestä viranomaiset voivat vangita karkaajan lukkojen taakse, kunnes palautus on lain vaatimalla tavalla suoritettu. Sopimuksen tarkoitus olisi ennaltaehkäistä karkaamiset. Tämä palvelee erityisesti niitä turvapaikanhakijoita, jotka aidosti ansaitsevat turvaa. Me emme voi loputtomiin jatkaa nykyisellä linjalla. Maan alle painuneet ovat riskiryhmä. He syrjäytyvät helposti ja ajautuvat mahdollisesti tekemään rikoksia elääkseen. Heillä on myös suuri riski joutua erilaisten rikollisryhmien hyväksikäyttämäksi. Eikä sovi unohtaa niitäkään riskejä, jotka liittyvät terrorismiin. Turvapaikkapolitiikka ei ole Suomen suurimpia ongelmia, mutta siitä voi tulla, jos emme ota asiaa tarpeeksi vakavasti ja jos me emme tiukenna linjaamme.

 

Lähteet:

http://www.migri.fi/tietoa_muualla/poistuminen_suomesta

http://yle.fi/uutiset/3-8666047

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pentti Kupari

Hyvää pohdintaa kirjoituksessa, mutta mihin perustuu olettamus että turvapaikanhakijoiden joukossa on vain pienia määriä sen hyväksikäyttäjiä. Olen kuullut sellaista että valtaosa on tulee tänne taloudellisten syiden vuoksi. Tutustu seuraaviin linkkeihin. Herääkö noista kommentoitavaa? Tarkempi selvitys olisi paikallaan asiasta. Ehkä nuo antaa jotain suuntaviivaa.

https://www.youtube.com/watch?v=mz5-CgVIoqQ

https://www.youtube.com/watch?v=1ZrOe97F994

Käyttäjän KamalPalaniJafi kuva
Kamal Palani Jafi

Kiitoksia palautteesta. Minä perehdyn noihin yksittäisiin väitteisiin ja palaan myöhemmin asiaan. Mukavaa viikonloppua sinne!

Helena Wee

Miten olisi sellainen ajatus, että MIGRIn päätökset eivät kaikki ole oikein tai edes vastaa ihmisoikeussopimuksia?
Miten olisi sellainen ajatus, että kerran henkilö mieluummin katoaa "maan alle" jääden puille paljaille kuin palaa takaisin, niin ilmeisesti siellä toisessa päässä ei kuitenkaan ole asiat niin hyvin, että voi palata?
Miten olisi sellainen ajatus, että turvapaikanhakijalle annettaisiin mahdollisuus työllistyä heti alusta alkaen?

Käyttäjän KamalPalaniJafi kuva
Kamal Palani Jafi

Kiitoksia sinullekkin palautteesta.

1. Viranomaisten pitää kaikissa tilanteissa noudattaa lakeja ja niin he ovat tehneetkin.

2. Se ei ole painava peruste olla palauttamatta, jos henkiö ei suostu vapaaehtoisesti lähtemään. Sen perusteella ei voi vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä ja olettamuksia.

3. Työllistyminen on aina hyvästä ja toki sen pitäisi vaikuttaa päätöksiin, mutta sekään ei ole ensisijainen syy sille, että myönnettäisiin turvapaikkaa. Maahanmuuttajat tulevat työn perässä usein, turvapaikanhakijat turvan takia.

Käyttäjän MikkoKayhko kuva
Mikko Käyhkö

Kysymykset olivat varmaan blogistille, mutta heitänpä lusikkani soppaan kuitenkin:
Migrin päätökset voivat olla välillä vääriäkin, ihmisten organisaatiostahan on kyse - mutta siksi päätöksistä voidaankin valittaa. Mitä ihmisoikeussopimuksia ei olla noudatettu siinä vaiheessa, kun koko prosessi on käyty läpi? Sota ei täytä turvapaikan kriteerejä.

Kenties ne jotka kieltäytyvät lähtemästä kokevat maansa tilanteen liian vaikeaksi toimeentulon tai ihan vain epävakauden tuoman pelon vuoksi. Ehkä pelaavat aikaa, että suunta kääntyisi suotuisammaksi turvapaikan suhteen. Todennäköisesti täällä päässä oleva tukiverkosto nostaa rimaa lähteä.

Sinänsä syyt lähtemättömyyteen ovat ihan yhdentekeviä, koska alueella oleva kurjuus ei ole henkilökohtaista vainoa tai välitöntä kuolemanuhkaa.

Viimeiseen: Mikäli sopivia töitä löytyy, niin miksei. Ottaen huomioon ehkä jopa liioitellut vaatimukset useisiin tehtäviin koko maan alueella, tämä voisi osoittautua hankalaksi. Varmasti auttaisi jos tulijalla on mahdollisuus ja kyky osoittaa taitonsa (vaikkapa tutkintonsa osoittamalla tai näyttämällä taitonsa käytännössä). Tässä on ihan hyvää byrokratian purkamisen paikkaa.

Käyttäjän KatjaSallinen kuva
Katja Sallinen

Kun luin Iltalehdistä kaksosten kuolleen kaasupommituksessa Syyriassa, niin ärsyttää nähdä aikuisten miesten oleskelun Suomessa. Joidenkin suusta kuuluu, kun olisi joutunut armeijaan. Mitä jos Suomessakin 1940-luvulla oltaisi tehty samat? Aikuiset miehet(sotakarkurit) olisi lähteneet Ruotsiin lasten sijaan ja äidit lapsineen pyörineet sodan keskellä, kun raavaat miehet shoppailisivat kulutushyödykkeitä sillä väliin Ruotsissa. Olisimme itsenäistyneet 1990-luvulla uudelleen vasta Neuvostoliiton alta, ja kehityskulku sama kuin Virossa. Mitä tällä turvapaikkapolitiikalla haetaan? Kansojen sekoittumista vai oikeasti turvapaikkaa lasten kustannuksella?

Timo Juutilainen

Suomen kannalta olisi ja varsinkin sen vähävaraisen osan kannalta olisi parasta, että maahanmuuttoon suhtauduttaisiin samoin, kuin 80-luvulle asti suhtauduttiin. Hallituksilla ei tuolloin ollut paineita laskea köyhimmän kansanosan minimituloa maahanmuuttajien takia, kuten nyt on käynyt ja nyt, kun on näyttöä muslimien käytöksestä ympäri maailmaa, niin sitä suurempi syy on palata takaisin terveeseen maahanmuuttopolitiikkaan. Kaikki muut uskontokunnat ovat sopeutuneet niihin paikkoihin, minne ovat hakeutuneet, mutta muslimit eivät minnekään. Ehdotankin, että muslimeille ei Suomesta voisi jatkossa saada ensimmäistäkään turvapaikkaa.

Timo Juutilainen

Aikamoinen uhkaus nuo kaksi viimeistä lausettasi.

Käyttäjän KristiinaMayra kuva
Kristiina Mäyrä
Käyttäjän KamalPalaniJafi kuva
Kamal Palani Jafi

Kiitoksia kannustuksestasi. Arvostan!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset